středa 9. března 2011

Certifikovaná voda k vínu?!?

certifikovana_vodaCokoliv, co podpoří kulturu pití a znalost vína v ČR, i kdyby to nakrásně byl pořad Zdeňka Trošky, si zaslouží šanci či dokonce přímo podporu. U některých vinných projektů se však nemohu ubránit pocitu, že jejich skutečné pohnutky jsou trochu jiné a o víno jde až v druhé řadě. Naposledy jsem tak přemýšlel u projektu Voda vhodná k vínu (web). Nejde tu o typické spojení konzumace roséčka u bazénu či některých vín na terase u moře, Vinařský Institut společně s Asociací sommelierů ČR uděluje stejnojmenný certifikát / známku takovým pramenitým a minerálním vodám, které jsou obzvláště vhodné k pití společně s vínem či přípravě vinných střiků. Voda a víno k sobě patří, tedy samozřejmě krom případu pančování a okrádání zákazníka, a na stole by vždy, ať už jde o večeři, popíjení jen tak či degustaci, mělo být oboje. A různé certifikáty a doporučení asociací jsou populární ve všech oborech, televizní reklamy jsou jich plné, ať už jde o mraženou pizzu nebo zubní pastu, prostě to zní důvěryhodně a zákazníka ubezpečuje, že zvolil dobře. Jen si říkám, jestli značka Voda vhodná k vínu už přeci jen není trošku moc a jen další z nálepek, které mají smysl především pro marketingová oddělení jednotlivých firem minerálky na trh dodávajících. A v tomto případě možná ještě pro pár top barů (které si už docela obšancovala Mattoni) a restaurací.

Vody, které bojují o certifikát, jsou anonymně hodnoceny proti „17 vzorkům vína (šumivá vína, bílá, růžová, červená) a to ve dvou krocích - zkoumá vliv vody na dochuť vína (slanost, hořkost, kyselost, sladkost, tělo) a vliv vody na víno po jejich smíchání v poměru 1:1“ Štempl dostanou v podstatě dost neutrální vody. „Certifikace z pohledu chuťových vlastností bude udělena takové vodě, která bude vykazovat vyvážený vjem nebo mírnou dominanci vína minimálně u 75% všech vín. Certifikace nemůže být udělena, pokud 3 z 5 degustátorů vyhodnotí vodu jako výrazně dominantní.

kapky_vodyKaždému, kdo už je někdy pil, musí být jasné, že víno nebude vhodné doplnit pořádně slanou Vincentkou nebo hořkou Šaraticí. Výrazně železitá voda v mém rodném kraji také děla s vínem divy, obzvláště u červeného. Jednoduchý pokus s perlivou a neperlivou Magnesií a totéž s vodou Rajec (mimochodem první držitel certifikátu) vám odhalí, že chuťový vjem z vína se opravdu mění a to nejen díky bublinám, rozdíly nejsou vyloženě malé. Jak velké by odhalil jedině dvojitě slepý test s opakováním jednotlivých vzorků vody, někdy rád vyzkouším. A osobně se domnívám, že při testu na desítce vínomilců by část preferovala jednu vodu a zbytek tu druhou. I vzhledem k tomu, jak dopadají a co ukazují slepé degustace vína, kde je člověk rád, že pozná svoji nejoblíbenější odrůdu :-)

A taky si říkám, jak jde tohle všechno dohromady se současnou módní vlnou konzumace vody z vodovodu, u nás podpořenou kampaní Veolie  kohoutkova.cz a designovou karafou pro restaurace, a počínající renesancí domácích strojů na výrobu sodovky. Bude i vodovoda certifikovaná na úrovni třeba jednotlivých městských čtvrtí či rovnou domů s kvalitními rozvody, nebo si my, co máme to štěstí na dobrou vodou z kohoutku v kuchyni, budeme muset nechat zajít na certifikát chuť? :-)

Už takhle si běžný konzument vína myslí, že nadšenci to trošku přehánějí s bazírováním na vhodném tvaru sklenky, dlouhém očicháváním jejího obsahu, trváním na přesných teplotách a mnoha dalšími věcmi, které z alkoholického nápoje, ať je sebekulturnější, dělají v jejich očích „snobárnu“. Leckteré špičkové restaurace pak jedou podobným stylem i u vody, vodní lístky s různými exkluzivními značkami nejsou nic nenormálního. Přesně v těchto místech bych čekal, že se s nějakým kryptogramem „tato minerálka je vhodná k vínu“ setkám (byť je to přesně jedna z těch věcí, které dojem z podniku posunují spíše takovým směrem, který uvolněné pohodové večeři nenahrává). Úplně vidím tu situaci, jak poučený (= četl článek v lifestylovém magazínu) zákazník žádá ke svému vínu některou z certifikovaných vod a pokud podnik nedokáže jeho přání splnit, pln oprávněné zloby žádá slevu na víno, z něhož bude zážitek negativně ovlivněn :o)

Ale stejně… nebudete mít lepší pocit z vína, pokud jej budete pít s certifikovanou vodou? Budete! Tedy alespoň většina lidí bude. Stejně jako budete mít lepší pocit z poslechu hudby, pokud si koupíte obzvláště drahé kabely k reprobednám :-) Lidský mozek je pěkná mrcha.

v_bazenuJakou vodu pijete k vínu? Je to jiná než pijete normálně? Má smysl poukázat na to, že ne každá voda je k vínu vhodná, ale je to nutné provádět zrovna certifikací těch „ideálních“? Ptáte se v restauracích na vodovodu, nebo vždy rovnou objednáváte lahvovou? A štve vás, že voda v našich restauracích typicky stojí víc než pivo? Půjdete se mnou do certifikace „Neutrální pečivo vhodné k prokládání degustačních vzorků vína“? :-)

Komentáře používají Disqus