pondělí 11. dubna 2016

Vulkanická Garganega a biodynamické Burgundsko

Nedávno jsem ve Veltlínu reklamoval korkovou láhev a postižené víno už bohužel bylo úplně vyprodáno, takže jsem si coby náhradu vzal Agricola Menti Giovanni Riva Arsiglia 2013. Ta je pod šroubem, tam korek nehrozí :-) Je to stoprocentní naturální Garganega starších keřů z vulkanických půd Gambellary, jemnější lisování (0,6 baru), spontánní fermentace, zrání v tanku na kalech (v tomto případě skoro rok a půl, do dubna 2015), lahvováno bez filtrace a očividně též s velmi omezeným sířením. Tmavší žlutá barva, lehce opalizující. Zábavná, čerstvá, minerální vůně, kdoule, trochu pikantnější bezsirná ale žádný punk. Suché, bezvadné kyseliny, lehká krémovost, naprosto čisté, vyvážené, charakterní víno. Strukturované, minerální, parádně pitelné. Baví velmi! Podobné poznámky mám i z loňského ročníku Praha pije víno. Menti mne obecně baví.

Minulý čtvrtek Jiří Hron prezentoval pár vín z Burgundska, jako už dříve se mi líbila Mercurey z Domaine de Suremain, to bych pil. Na ochutnávku mne ale nalákala především trojice vín z biodynamické Domaine Ballorin & F z Morey-Saint-Denis, které přivezl spíš jen na zkoušku pro těch pár nadšenců do podobných vín. A nějak mne to teda neoslovilo. Bourgogne Chardonnay 2014 bylo podivně vadné, táhlo se jako olej, připomínalo to vláčkovatění (ale nepozoroval jsem žádný výraznější zákal). Nelze hodnotit. Bourgogne Pinot Noir „Le Bon“ 2014 divočejší, trochu zasmrádlé, tmavší peckoviny, suché, výrazné kyseliny, přímočaře jednoduché. Gevrey-Chambertin 2014 opět trochu divočejší aromatika, tmavé peckoviny, zákvas, trochu těkavky. V chuti suché, čisté, fajn kyseliny, mírně sladší ovocnost, dobrá délka, uhlazenější, slušné. Ale na Gevrey prostě hodně jednoduché a nějak… ničím zajímavé, pro mne. A navíc nebude vůbec levné. Asi ještě nejsem úplný vinný deviant, protože biodynamika nebiodynamika tudy pro mne ne.

Komentáře používají Disqus
 
Related Posts with Thumbnails