středa 6. dubna 2016

Vážné i veselé novinky ze světa vína

Nera-dei-Baisi-2013-Albino-ArmaniW. Blake Gray nedávno publikoval velmi povedený článek, který se trochu opírá do současné vinné nabídky v restauracích San Francisca. Téma se ale dotýká jednoho z podstatných trendů všude po světě a je vyjádřeno už titulkem článku – už nestačí, aby víno bylo lahodné, nyní musí být i „zajímavé“. Proč pít typické chutné klasické suché Chardonnay, když máte nyní možnost chutnat všemožné dříve esoterické odrůdy a okrajové oblasti? Čím menší plocha výsadeb odrůdy tím lépe! Čím netypičtější místo původu odrůdy slavné někde jinde, tím větší šance, že zaujme. Jak často stojíte někde před regálem či pročítáte vinný lístek a volba padne spíše na něco exotického a netradičního místo ověřené kvality? :-) Článek to pojímá ovšem komplexněji, doporučuji vaší pozornosti.

Víno v rozumném množství, respektive alkohol obecně, možná vůbec nemá pozitivní vliv na zdraví. Chyba při analýze různých studií mohla být mimo jiné i v tom, že pro srovnání umírněných konzumentů s abstinenty ponechala mezi abstinenty i ty, kteří v době výzkumu nepili ze zdravotních důvodů nebo kvůli nim dokonce pít přestali. Každý si holt musíme vybrat, čemu věřit…

Včera svět opustila další z významných vinařských osobností, ve věku 83 let zemřel Louis Latour ze slavné burgundské Maison Louis Latour. A není tomu tak dávno, co zemřel Zlatan Plenković, zásadní postava vinařství v Chorvatsku.

Významný magazín Wired přinesl text „Jak zajistit, aby průmyslové víno chutnalo skvěle“, ve kterém se ve zkratce věnuje některým současným důležitým technologiím a aditivům. Jen houšť do běžných konzumentů, romantická představa vinaře u sudu přetrvává i při nákupu supermarketovek :-)

Ve Francii nejsou úplně výjimečné útoky na dovozce základních tankových vín ze zahraničí, nejčastěji ve formě vypuštění nádraží do kanálu. Tentokrát vinaře naštvalo obrovské množství cisteren ze Španělska, po nějaké době „monitorování“ jejich počtu několik vozidel přepadli, postříkali nápisy a vypustili pár desítek tisíc litrů vína na silnici. U nás zatím klid, žádné agresivní vinařské bojůvky a útoky na cisterny pozorovat nelze :-)

Součástí rozvodu bývají alimenty na děti, ale může jím být též částka nutná na udržení jisté životní úrovně, kupříkladu kvality a množství konzumovaného vína. Veronica Antonio při rozvodu s investičním manažerem Chrisem Rokosem požádala o 20 tisíc dolarů ročně na víno. Poděleno 365 dny to vychází na více než $54 denně, což už bývá slušné pití! :-)

Pravidelně tu odkazuji na články Rona Washama aka HoseMaster of Wine™. Aktuálně si vzal na paškál slavnou pařížskou degustaci z roku 1976 a opět je to velmi zábavné čtení :-) Byť tentokrát dopisy od právníků asi následovat nebudou, jako když se opřel do Riedelu :-)

Určitě znáte ten trik s otevíráním lahve vína pomocí boty, že jo? :-) Jeden web se rozhodl na problematiku podívat trochu detailněji. Čím se lidi nezabaví…

Vyučování o víně, hodinka týdně podobně jako hudební výchova nebo náboženství? I takové návrhy se objevují, tedy v Itálii, ne u nás. Prý by to mohlo pomoct vinařskému průmyslu (je třeba nakopnout spotřebu, mladí pijí pivo a koktejly) a také předcházet alkoholismu.

Komentáře používají Disqus