úterý 3. února 2015

Návrat kalamáře & vinné plány Ruska

kalamarNevím, zda tohle sledujete nebo ne (ale věřím, že místní nadšenci do vín z Čech určitě ano), ale díky aktivitám Tomáš Trejbala se na trh vrátil Mělnický kalamář. Momentálně v ručně foukaných lahvích objemu 0,875 l a zalitých voskem, limitované edici tisíci kusů, najdete pozdněsběrový Ryzlink rýnský z Liběchovské a Svatovavřinecké 2009 z Čarodějnice od Školního statku Mělník. Oboje moc dobrá vína, v tomto „sběratelském“ balení za prémiovou cenu zhruba tisícovku, kdy by ovšem část výtěžku měla jít na kroky vedoucí k sériové výrobě kalamáře. Vypadá to nádherně. Jen… prostě… když si vezmu, jaký bordel mi v chladničce a sklepě dělají atypické lahve třeba Tanzbergu, o záležitostech typu Bocksbeutel z Frank ani nemluvě, tak tohle mne mírně děsí :-D A zároveň moc chci!

Rusko, které je teď ve zpravodajství obvykle z úplně jiných důvodů, řeší i problematiku vína. Na příští pětiletku si naplánovalo navýšit révou osázenou plochu, především v Krasnodarském, Stavropolském a Rostovském kraji a Dagestánu, na ambiciózních 140 tisíc hektarů, což je zhruba dvojnásobek současného stavu. Dopomoci tomu má i nově schválená legislativa, která dovoluje určit minimální ceny tichých i šumivých vín na trhu, a teoreticky tak pomoci odstranit extrémně levné podvodné produkty a zatraktivnit pro místní pěstování hroznů a výrobu vína. Další velké vinné plány mají s Krymem, ač z pohledu většiny stále ještě patřícím pod Ukrajinu ale de facto již součástí Ruské federace. Do tamního vinařství údajně chtějí investovat 250 milionů eur, zjednodušit legislativní procesy ohledně vinaření, zrušit spotřební daně a i díky tomu navýšit osázené plochy o více než šedesát tisíc hektarů, udělat z tamního vinařství a na něj navázaný turismus zásadního tahouna ekonomiky. To vše do deseti let. V mezičase možná bude dvěstěrublovka s krymskými vinicemi.

200-rubles-crimea

Kdo ví. Možná bude v roce 2025 vinná mapa úplně odlišná, s Ruskem a momentálně masivně vinně expandující Čínou jako zásadními hráči. Anebo v té době bude, taktéž díky aktivitám Ruska, vypadat úplně jinak i normální mapa světa. A většina dnešních milovníků vína mít dost odlišné starosti, než jestli je v posledních ročnících lepší Château Mouton Rothschild, Château Changyu nebo Массандра :-) Zatím se ale Mouton, alespoň zásoby ověřeně pravé a přímo z vinařství, prodává dobře.

Komentáře používají Disqus