úterý 26. dubna 2016

Croatina aneb na Itálii nikdy nebude dost času

Občas se mi dostanou do ruky zajímavé vzorky z odrůd, které normálně nevyhledávám a nic moc o nich nevím. Logicky, vzhledem k tomu kolik jich mají, je to nejčastěji z Itálie. Právě odtamtud přichází nesčetné množství nových překvapení a zajímavých zážitků, čtení knihy Native Wine Grapes of Italy (Amazon UK, Amazon US) je pro vínomilce bezva večerníčkem :-) Naposledy mne takhle zaujala Croatina, odrůda pěstovaná především v části Lombardie, ale i na jihu Piemontu či západu Emilia-Romagna. Aby to nebylo úplně beze zmatku, tak někde je nazývaná Bonarda, ovšem neplést s Bonarda Piemontese ani s Bonardou z Argentiny (což zase může a nemusí být Bonarda Piemontese, ale spíše je to další lombardská odrůdá, Uva Rara, ale určitě nejde o Croatinu… :o). Bonarda často končí ve směskách, drobně někdy i v tak slavných vínech jako je Amarone, ale můžeme se vyskytovat i samostatně, nejčastěji v apelacích Oltrepò Pavese Bonarda či Colli Tortonesi. A právě z druhé jmenované jsem měl na srovnání dvě vína z vinařství La Colombera (Azienda Agricola Piercarlo Semino).

Konkrétně to byla La Romba 2013 a Arché 2011, vzorky ze sortimentu Víno pro vás. Mladší víno je tmavé, do fialové, ale nijak hutné. Zralejší tmavší ovocná aromatika, trochu marmeládová, divočejší, dotyk živočišnosti. Suché, čisté, s fajn kyselinou a stavbou, lehce živočišnost, solidní délka a stavba. Fajn spíše přímočařejší víno. Starší Arché už dostalo nějaké to dřevo a celkový projev je o něco serióznější a víno má i větší potenciál dále zrát. Barva je temná, opět do fialové, výraznější trochu zralejší teplejší a také lahvově vyzrálejší vůně, tmavě lesně ovocná, marmeládovější, sladší kořenitá linka, trochu kávy. Suché, plné, lesně ovocné, kořenitost, výraznější teplejší projev alkoholu, dobrá délka. Koncentrovaný, solidní kousek. Ale abych si na Croatinu udělal nějaký pořádný názor, tak bych toho musel vypít mnohem více :-)

Komentáře používají Disqus