 Sobotu a nedělní dopoledne jsem strávil v Jeviněvsi,  amatérským pokusem o výpomoc při pracích na vinohradu. Přidělená práce byla  z těch snazších dostupných, podlom keřů. A pak pokus o záchranu zarostlé  části vinice se starými keři mülleru, v prudkém svahu a (díky zhoubnému  vlivu neposlušných ovcí v loňském roce) nedobrém stavu. Ale kdo ví, jak to  bude vypadat příště, réva je mocná! Sluníčko smažilo (až mi zase někdo bude  vysvětlovat, že v Čechách a na Moravě není dost sluníčka a tak pije jen  vína z jižních zemí, asi ho umlátím spáleninou na rukou), nálada příjemná,  ve sklenkách se objevovalo víno z místních vinic (především  svatovavřinecké a to i v podobě rosé stojí za pozornost) a vůbec to bylo  fajn. Ne že bych někdy měl romantické představy o snadném vinaření, ale pár  takových víkendů a třeba mne nutkání mít někde vlastní kus vinice přejde :o)
Sobotu a nedělní dopoledne jsem strávil v Jeviněvsi,  amatérským pokusem o výpomoc při pracích na vinohradu. Přidělená práce byla  z těch snazších dostupných, podlom keřů. A pak pokus o záchranu zarostlé  části vinice se starými keři mülleru, v prudkém svahu a (díky zhoubnému  vlivu neposlušných ovcí v loňském roce) nedobrém stavu. Ale kdo ví, jak to  bude vypadat příště, réva je mocná! Sluníčko smažilo (až mi zase někdo bude  vysvětlovat, že v Čechách a na Moravě není dost sluníčka a tak pije jen  vína z jižních zemí, asi ho umlátím spáleninou na rukou), nálada příjemná,  ve sklenkách se objevovalo víno z místních vinic (především  svatovavřinecké a to i v podobě rosé stojí za pozornost) a vůbec to bylo  fajn. Ne že bych někdy měl romantické představy o snadném vinaření, ale pár  takových víkendů a třeba mne nutkání mít někde vlastní kus vinice přejde :o)
A kdy se tak člověk brodí pěknou zatravněnou vinicí, kde chemie nemá své místo, a vzpomene si na herbicidní úhory a místa, ze kterých se taktéž vyrábí víno, je to skoro až smutné. Poctivá vína, přirozená a nenakrášlená, třeba nezvítězí v soutěži. Možná jim strhnou body za čistotu v barvě či a podobné nesmysly, ale jsou o tolik zajímavější, než hektolitry unifikátů z vinných továren, kde se problémy řeší především aplikací „odpovídajícího přípravku v koncentraci takové a makové“. Já vím, jsou to klišé a už se opakuji, takže toho nechám. Jen doporučím dvě báječné lahve, poctivé :o)
 Cuvée Špigle 2006 – směs Zweigeltrebe a Frankovky z produkce Richarda Stávka. Víno temné, aromaticky  intenzivně ovocné (oslazené tmavé bobulové ovoce a povidla) s příjemným  dotykem dřeva, v chuti plnější a již nyní s překvapivě uhlazeným  tříslem a pitelné, přesto bude dále zrát. Šťavnaté, slušně dlouhé, zajímavé. Další  láhev prozkoumám podrobněji než ten večer, bylo toho už nějak moc a navíc sklo  vůbec nebylo tvarově ideální :o) Doplním ještě informace o „technologii“  výroby: „V tomto mimořádném ročníku  dosáhly hrozny z vinice Špigle rekordní vyzrálosti: 25 °NM. Dokonalý zdravotní  stav a správná fyziologická vyzrálost hroznu při sklizni (1. 11.) umožnili  šetrné zpracování hroznů ve sklepě na Vrbici již druhým rokem tradičním  postupem - šlapáním celých hroznů nohama. Drť byla ponechána spontánní  fermentaci autochtonní mikroflórou z vinice a po jejím ukončení dále macerována  za občasného míchání. Celkem byly pevné části hroznů ve styku s moštem a vínem  asi 5 týdnů, což umožnilo optimální extrakci všech potřebných a důležitých  látek. Víno zrálo 10 měsíců v novém dubovém sudu, který byl vypálen v intenzitě  medium+.“
Cuvée Špigle 2006 – směs Zweigeltrebe a Frankovky z produkce Richarda Stávka. Víno temné, aromaticky  intenzivně ovocné (oslazené tmavé bobulové ovoce a povidla) s příjemným  dotykem dřeva, v chuti plnější a již nyní s překvapivě uhlazeným  tříslem a pitelné, přesto bude dále zrát. Šťavnaté, slušně dlouhé, zajímavé. Další  láhev prozkoumám podrobněji než ten večer, bylo toho už nějak moc a navíc sklo  vůbec nebylo tvarově ideální :o) Doplním ještě informace o „technologii“  výroby: „V tomto mimořádném ročníku  dosáhly hrozny z vinice Špigle rekordní vyzrálosti: 25 °NM. Dokonalý zdravotní  stav a správná fyziologická vyzrálost hroznu při sklizni (1. 11.) umožnili  šetrné zpracování hroznů ve sklepě na Vrbici již druhým rokem tradičním  postupem - šlapáním celých hroznů nohama. Drť byla ponechána spontánní  fermentaci autochtonní mikroflórou z vinice a po jejím ukončení dále macerována  za občasného míchání. Celkem byly pevné části hroznů ve styku s moštem a vínem  asi 5 týdnů, což umožnilo optimální extrakci všech potřebných a důležitých  látek. Víno zrálo 10 měsíců v novém dubovém sudu, který byl vypálen v intenzitě  medium+.“ 
 Svatovavřinecké „sans filtration“ pozdní sběr 2006 –  o tomto víně z Vinných sklepů Kutná Hora jsem  tu již psal, ale zaslouží si být tu častěji. Mladá hlubší barva, výrazná a  krásná vůně, kdy se ovocné tóny (višeň včetně pecek, kupříkladu) mísí  s kořenitějšími, v chuti dostatečně plné, hebké, svěže ovocné,  krásné. Tohle víno má neuvěřitelné kouzlo, značně přesahující to, co od  „vavřince“ běžný konzument očekává. Jen víc takových a vavřinec se třeba zbaví  stigmatu levného hospodského pití, které u mnohých stále ještě má.
Svatovavřinecké „sans filtration“ pozdní sběr 2006 –  o tomto víně z Vinných sklepů Kutná Hora jsem  tu již psal, ale zaslouží si být tu častěji. Mladá hlubší barva, výrazná a  krásná vůně, kdy se ovocné tóny (višeň včetně pecek, kupříkladu) mísí  s kořenitějšími, v chuti dostatečně plné, hebké, svěže ovocné,  krásné. Tohle víno má neuvěřitelné kouzlo, značně přesahující to, co od  „vavřince“ běžný konzument očekává. Jen víc takových a vavřinec se třeba zbaví  stigmatu levného hospodského pití, které u mnohých stále ještě má.
 
 
 
