čtvrtek 12. října 2017

Zbytečně levné víno

valdespino-jerez-fino-secoPřijde mi to pravidelně vlastně trochu smutné. Legendární producent, jeden z etalonů kvality v oblasti. A ikonická ukázka konkrétního stylu vína, z jediné specifické vinice považované už kdo ví jak dlouho za špičkovou, fermentované jako snad poslední v místě stále ve dřevě a spontánně, víno které od kritiků pravidelně dostává body 93-94 a někdy i více, víno které zraje osm až deset let (!!!) v sudech v systému solera s netradičně vysokým počtem deseti úrovní. A které se v zemi původu prodává okolo jedenácti éček (v zahraničí spíš okolo dvojnásobku, což platí i u nás), protože prostě… inu… vkus konzumentů je věc vrtkavá a populárnější je dnes něco úplně jiného. Řeč je samozřejmě o Fino Inocente z Bodegas Valdespino, ostatně jsem tu o něm psal detailněji. Ale jelikož tohle už je „exkluzivní“ produkt, je třeba mít na trhu i základní levnější věci. Takže kratší zrání v sudech, jen asi čtyři až pět let, a za nějakých 6-7€. Ovšem ne za sedmičku, to by zas nebyl takový kauf, ale rovnou v litrové lahvi! Valdespino Jerez Fino seco.

Světlejší slámová žlutá barva. Klasická a tak snadno zařaditelná vůně. Heřmánek, solené mandle, olivová tapenáda, staré vlhké dřevo, acetaldehydová pikantnější štiplavost. Suché, se slušnou kyselinou, dobře postavené, lehounce mandlově nahořklé a oříškové, s překvapivě dlouhou dochutí. Klasické gastronomické fino. Nachladit a pít jen tak, ale vyloženě rozkvete s různými tapas, mořskými plody a tak. Nestresovat s nějakými malými porcemi „protože je to fortifikované víno“ a pít po deckách k jednohubkám a chlebíčkům! :-)

Počítejte se mnou. Ve Španělsku Něco pod 7€ za litr = 5€ za sedmičku. Sto třicet korun za víno připravované ve vinařství pět let, ve výborné kvalitě a encyklopedicky odrážející konkrétní vinný. Ekonomku nemám, ale… nepřipadá mi to jako nějaký super byznys. Jako konzument si samozřejmě nestěžuji :-) Každopádně jestli všechno vyjde, tak na příští Družstvo v listopadu vezmu pár lahví onoho slavného Fino Inocente. A můžeme si o tématu poměru ceny a kvality a odpovídajícím ohodnocení podobných vín popovídat osobně :-)

Komentáře používají Disqus