středa 16. března 2016

Fiorano, příjemné bio z Marche

V předchozích pár týdnech jsem projížděl hromadu vzorků ze sortimentu VinArte, něco chutnalo a další vína už tolik ne (o novém domácím vinařství Starý Vrch se zmíním později). Každopádně už podruhé (napoprvé jsem se k článku bohužel nedostal, alespoň teď mám i ročníkové srovnání) mne dost zaujala Azienda Agricola Fiorano (web), vinařství z regionu Marche, provincie Ascoli Piceno. Projekt „na důchod“ zubaře z Milána, která sekl se zavedenou praxí a vrátil se s manželkou do jejího rodného kraje. Certifikované bio ve vinicích, pouze lokální odrůdy. Sběr ruční, zpracování jednotlivých viničních poloh odděleně. Fermentace buď za řízené teploty v nerezu nebo v dřevěných tancích. Nekvasí spontánně, používají kvasinky které u nich zajistila zemědělská škola z Ascoli Piceno (= použít neutrální kultury by za mne bylo na zhruba stejné úrovni, tohle selektování kmenů z vlastních vinic/sklepa považuji spíše za marketingový trik), ale nejsem v tomhle ohledu úplný kvasinkový fašista a nezavrhuji je kvůli tomu :-) Čistění přirozenou sedimentací a přetáčením, sem tam hrubá filtrace, nepoužívají žádné živočišné produkty pro čiření (kasein, vyzina, albumin a podobně, viz článek o alergenech ve víně) a vína jsou tedy veganská :o) Síření až před lahvování, celková se ve vínech pohybuje od 60 u červených do 80 mg/l u bílých (= spíše v horním spektru těch, co síří méně než by mohli, a na limitu Associazione Italiana per l'Agricoltura Biologica; ale stále zhruba na polovině povolených limitů pro bio vína v EU). Konec technikálií, jdeme na vína. Ročně připraví zhruba 35 tisíc lahví rozdělených mezi šest různých vín.

Donna Orgilla Offida Pecorino DOCG 2015 je stoprocentní odrůda Pecorino ze starých keřů, s trochou studené macerace a fermentace i následného zrání půl roku na kalech v nerezu. Citronová žlutá barva. Čerstvá, slinosbíhavá, příjemná vůně. Lehce kouřově minerální, žluté ovoce, pomelo, broskev. Suché, příjemná kyselina, středně plné, čistě ovocné a kopíruje vůni, decentní hořká kůra v delším dozvuku, moc dobrá pitelnost. Chutná. Pil jsem loni touto dobou ročník 2013 a vypadal podobně, i po o rok delším zrání čerstvý, ovocný, s parádní kyselinou. 256 Kč.

Giulia Erminia IGT Marche Bianco Pecorino 2013 jsou opět staré keře a stoprocentní odrůda Pecorino, ale tentokrát kvašeno ve francouzských sudech kde i rok zraje na kalech. Uloženo v burgundské lahvi. Tmavší jasná citronová žlutá barva. Výrazná, velmi efektní sladší zralá aromatika, sladké dřevo, vanilka, ananas, nektarinka, kouřové tóny, mineralita. Bohaté, dost líbivé, ale pod hranicí vlezlosti :-) Plné a výrazné v chuti, sladce ovocné, tropiko, ananas, pocitově trochu sladší projev i díky vyššímu alkoholu, ale vyšší kyselina to krásně drží na uzdě v harmonii, delší nektarinkově ovocné doznívání. Naslepo tipovat Pecorino z Marche asi poněkud… obtížné. Jako víno nadchne davy a po pravdě jsem to pil s velkou chutí. Cena 456 Kč.

Marche Rosato IGT 2015 je stoprocentní Sangiovese v růžové, respektive lehce jedovatější výraznější světle jahodové červené, podobě. Čistá, svěží ovocná vůně, jemně kořenito-herbální, malé červené plody, jahoda. Suché, čisté, lehké až středně plně, fajn kyselina a šťavnatá ovocnost, čistě udělaný a dobře pitelný nerez. Pod šroubem, na pití teď a následující rok. Nic zásadního, ale bezproblémový lehce nadprůměrný růžák za 175 Kč. Osobně podobná vína moc nevyhledávám, ale jsem přesvědčen, že tohle si nadšené zákazníky najde.

Marche Sangiovese IGT 2014 je jejich základní červené, fermentace i několikaměsíční zrání pouze v nerezu. Tmavší barva, fialový tón, nijak hutné. Čerstvé, čisté, zralejší tmavě ovocné, mírně navinulé. Suché, čisté, středně plné, fajn kyseliny a šťavnatost, tmavší lesní ovocnost, dobrá délka, snadná pitelnost. Nekomplikované Sangiovese, které se dost slušně pije. Cena 199 Kč je ovšem až příliš blízko dalšímu vínu, které je přeci jen znatelně zajímavější.

Terre di Giobbe Rosso Piceno Superiore DOC 2013 je odrůdově 80 % Montepulciano a 20 % Sangiovese, kvašeno v nerezu a tam zůstalo sedm měsíců, pak rok v sudech a další rok v lahvi před prodejem. Temná barva, trochu fialový tón, až neprůhledná. Výrazná, intenzivní tmavě ovocná vůně, ale stále čerstvá. Suché, šťavnaté, tmavě až lesně ovocné, slušné ale nijak ostré třísloviny, pěkná kyselina, vyvážené, delší, sympatické, poctivé a dobře pitelné víno. Nic vyloženě složitého, ale ani žádná přímočará nuda, má to něco do sebe. Ročník 2010 mi přišel znatelně zralejší, marmeládovější, a také s výraznějším projevem dřeva, tohle je uměřenější. 239 Kč.

Ser Balduzio Marche IGT Rosso 2011 je Montepulciano s delší macerací, vyzrávané skoro tři roky v 10 hl sudech ze slavonského dubu. Temná, téměř neprůhledná barva s tónem do fialové. Intenzivní, vyzrálejší sladší ovocnost, již znatelnější lahvová zralost, švestky, višně, toastové a čokoládové tóny, trochu bakelitový „KPZtka“ tón. Výrazná, plnější a koncentrovaná ale neutahaná chuť i díky velmi slušné kyselině, měkčí tříslo, sladší ovocnost, dobrá délka, poměrně efektní. I když nejde o malé barrique sudy, tak mi tam dřevo přišlo skoro až moc a v takové té „make up“ podobě, Terre di Giobbe jsem pil s větší chutí. Z loňska mám k ročníku 2009 hodně podobné poznámky. 456 Kč.

Za mne jasný tip Donna Orgilla a Terre di Giobbe, výborná vína za hodně solidní ceny. Giulia Erminia už je cenově znatelně výše, ale pokud vás tenhle styl baví, tak myslím taky chybu neuděláte. Bio (a vegan) u těch vín je příjemný bonus navíc. U VinArte zatím stále vidím jen nabídku pravidelných bedýdek, ale chystají snad i běžný e-shop. Do té doby dostupnost asi jen na dotaz.

Komentáře používají Disqus