úterý 2. února 2016

2x Chardonnay a Sylvaner starých keřů

Mám doma pár „archivních“ kousků vín od Jakuba Nováka, ale nejvíce jsem určitě koupil vín z ročníku 2013, ta přísnost ročníku mne dost baví. Naposledy jsem otevíral Chardonnay 2013 z Kraví hory (viz starší poznámky z ještě sudového vzorku). Výraznější žlutá barva, zlatavý tón. Čerstvá, energická vůně, citrusy, žluté ovoce, komplexnější ovocný projev, jemně krémovost, drahé dřevo, minerální linka. Suché, výrazné kyseliny a trochu hranatější, tvrdší projev. Ovocnost kopíruje vůni, velmi pěkná stavba a délka, seriózní, důraznější bílé. Pokud má někdo rád třeba Chablis, tak hodně doporučuji. Sedí-li vám spíše „měkčí“ kulatější bílá, tohle určitě není pro vás :-) Kubu Nováka prodává Winegeek, ale produkce je mrňavá.

Z trochu jiného ranku je Sylvaner Vieilles Vignes 2013 od biodynamického vinařství a jedné ze špiček Alsaska, Domaine Dirler-Cadé (web) z Bergholtzu. Zmiňoval jsem se o tomhle víně už dříve, včetně detailů o původu hroznů, a koupil si domů celý karton, což úplně často nedělám. Za těch pár měsíců se v projevu trochu posunulo a ještě o chloupek víc uhladilo. Není to lehký „neutrální“ sylván, ale víno spíše středně plné až plnější, zakulacené s pěknou ovocností a spoustou jemnější odboček, nevtíravě komplexní, s delším dozníváním. Když chcete, je to docela meditativní pití. Pokud si na žádné složitosti hrát nehodláte, tak jde pít jen tak. Prostě v něm něco je. Blbé je, že stojí tolik co od některých jiných vinařů Grand Cru ryzlinky, což může pro prodeje znamenat trochu komplikaci :-) Dovezl Jiří Hron.

Nyetimber (web) jsem opakovaně doporučoval všem, co se chystají na výlet do Velké Británie, tohle vinařství umí fakt výborné bubliny a psal jsem tu o různých jejich lahvích opakovaně (a také o vínech z Anglie obecně). Naposledy jsem od nich otevřel Blanc de Blancs 2003, čisté Chardonnay. Nedělají ho každý rok, momentálně je na trhu ročník 2007 a má láhev byla tedy trochu „archivní“. Na kalech ve vinařství zůstává zhruba pět let, v lahvi po degoržování tedy zraje už dalších sedm. Oboje je, na jiné než top bubliny z Champagne, opravdu hodně. Víno krásně perlí, menší bubliny, vytrvale. Na tak staré víno překvapivě hodně čerstvá vůně, svěží, energická. Pečený toast, výrazné citrusové tóny a zralé jablko, bylinky, mineralita, komplexní, zábavné. Suché, na (anglické) bubliny trochu plnější, bohatší, s výraznou citrusovou kyselinou, delší, strukturované, precizní šumivé. Mňam! Tohle by naslepo zařadil skoro každý do Champagne a upřímně to kvalitou většinu šampaňského překonává. Rčení, že ostatní šumivá vína začínají tam, kde Champagne končí, rozhodně neplatí :-)

Komentáře používají Disqus