středa 14. dubna 2010

Staré ceníky vína a nabídky restaurací

ceniky_titulka_pinot_cz Před docela dávnou dobou jsem tu, u rozluštění cenové hádanky, sliboval článek na téma cen vína v dávné minulosti Čech a Moravy. Ale jelikož se stále ještě neblížím žádným rozumným (= takovým, se kterými bych byl spokojen) výsledkům a dostávám k tomu jednou do měsíce, podělím se zatím alespoň o část podkladů, které možná budou užitečné i někomu dalšímu. Asi to není tak zajímavé čtení jako historická vinná ročenka od Lobkowiczů, ale i ve vinných lístcích a katalozích dovozců/prodejců lze nalézt kupu fajn informací.

V archivu ke stažení najdete:

  • Velký katalog firmy Jos. Oppelta (úžasná věc!)
  • Vína a destiláty v nabídce Vašata Repre
  • Nápojový lístek Velký sál Lucerna
  • Jídelní a nápojový lístek vlaku Praha-Vídeň (skvělé!)
  • Nabídka restaurace na Masarykově nádraží (Antonín Paplham)
  • Lístek z Vinného sklepa Národního domu v Karlíně
  • Bratislavská Vináreň Veľkí františkáni
  • Blažejova kavárenská restaurace
  • Divadelní velkorestaurace Urania
  • Ukázka ze Slovníku jídel a nápojů (rukověť pro správné sepsání vinného a jídelního lístku, dnes mohou restauratéři „googlit“, ale stejně páchají pravidelně kvanta trapných chyb)

Archiv ke stažení ZDE (12 MB Zip)

Pobaví „goût americain extra dry“ u stylu šumivého vína, hezká ukázka začátku odklonu od „ruské chuti“, typicky sladkých šampaňských, k sušším stylům. Potěší tužkou dopsané „Limbach“ u sudovky sylvánu. Na lístku Blažejovy kavárenské restaurace zaujalo, že po sklenkách se rozlévala malaga či sherry a vína „originelní“ se nacházela v samostatném lístku. Očividně se tu pilo Bordeaux a dnes lehce podceňovaná část Graves byla populární! Srdce patriota plesá při pohledu na to, jak významnou roli hrála vína z Mělníka a taktéž jakých cen, ve srovnání i s prestižními víny Francie či Německa, dosahovala. Kde jsou ty časy! Dávno pryč, stejně jako doba textů tohoto typu: „Jméno Oppelt jest program a ten znamená: poctivé víno každému, t. j. za přístupnou cenu, povzbuzování životních radostí, dobré nálady s pěstěním chuti a vkusu, místo chladného poměru prodavače a kupce srdečně přátelský svazek se vzájemnou důvěrou živený našimi bohatými zkušenostmi.

Za lístky děkuji muzeu v rámci Střední školy hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha a konkrétně PaedDr. Václavu Šmídovi.

Komentáře používají Disqus