úterý 8. června 2010

Vinobraní.eu na konečné áčka

vinobrani_sklad Normálně bych tu o otevírání nového velkoobchodu s víny asi nepsal, ale v tomto případě byl slavnostní akt spojen s docela zajímavou ochutnávkou. V průmyslovém areálu kousek od konečné metra A „Depo Hostivař“ začal fungovat podnik Vinobrani.eu, za kterým stojí dovozce Domaine R&W. Od téhle firmy bych hrozně rád nakupoval častěji, v sortimentu mají opravdu úžasné kousky, zaměřují se ale především na slavná jména a špičky různých oblastí Francie a Německa, takže můj rozpočet mi častější brouzdání katalogem nedovoluje. V projektu Vinobraní doplnili sortiment ještě několika vinařstvími z Moravy - Dobrá vinice (tu prodávali ale již dříve), Lahofer, Jedlička & Novák, Ampelos, Regina Coeli, Kovacs, Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice a do budoucna asi přibudou i další. Ve skladu, kde během ochutnávky ještě trochu rušila vůně čerstvé barvy, lze tato vína zakoupit (pokud tedy odejdete alespoň s  kartonem) za velkoobchodní ceny. Na ochutnávce se prezentoval jak komplet sortiment Moravy, tak i výběr sedmi lahví z dovozu. Tam šlo především o vína nižších cenových kategorií (tedy na poměry Domaine R&W), nějakým Grand Cru z Burgundska či ročníkovým šampaňským se asi slavilo až bez návštěvníků :o)

vinobrani_drw_cervena
Nejprve tedy „doménové“ lahve. Za ryzlinky bojoval můj oblíbený Dr. L v čerstvě (sotva dva dny, bohužel) dovezeném ročníku 2009. Jak mne tohle víno neuvěřitelně bavilo v ročníku 2006 a celkem i 2007 (byť za stejný peníz šlo najít i vína lepší, ale prostě mi moc sedělo), tak ročník 2008 mne poněkud nudil a i nuladevítka mi přišla o dost jednodušší, než toto víno bývalo. Jistě, je to základka (byť prestižního producenta) z především nakupovaných hroznů, od které nelze čekat mnoho, ale přijde mi, že dříve přeci jen nabízela lepší zážitek. Stále je to ovšem čistý, mladičký, květinový, svěží minerální lehký ryzlink, to zase jo. Prezentováno bylo Château Sainte Marie 2009 z Entre-deux-mers (Bordeaux) a jejich směs Sauvignon Blanc, Sémillon a Muscadelle. Taktéž velmi mladičké, lehčí, voňavé a dobře pitelné, v podstatě ukázková základní směska tohoto typu vína, se kterou bych někde v restauraci opravdu neměl problém. Snad jen ročník 2009 v bílých Bordeaux byl trochu skoupější na kyseliny a víno je poněkud plošší. Kyselin a svěžesti bylo naopak na rozdávání v mém vítězi v bílých, Sancerre „Les Grandmontains“ 2008 z Domaine Laporte (které je, alespoň v zahraničí, v podobné cenové kategorii jako dva předchozí vzorky a jde též spíše o „základ“ tohoto typu vín). Klasický, živý, vyvážený Sauvignon od Loiry. Aromatický ale ne přestřeleně, nějaký ten angrešt, svěží, precizně udělaný, skvěle pitelný. Nepřekonalo jej ani Bourgogne Chardonnay Clos Mathilde 2007 z Domaine Jacques Prieur, víno pěstované v podstatě „na zahradě za barákem“ vinaře. Dobře udělané, zralé, citrusové, suché, čisté, něco dřeva, dobrá dochuť. Opět vyvážené, lehce pitelné a na základní víno oblasti nadprůměr, k večeři bych si ho dovedl představit. Při vzpomínce na vyšší produkci tohoto vinaře ale jen letmý náznak, jak úžasná vína dokáže :o)

coudoulet_2007 Červená jsem zahájil Itálií v podobě Barbera d’Alba vinařství Pio Cesare. Před nějakou dobou jsem si absolvoval jejich průřezovou ochutnávku a nic z ní nenapsal, každopádně jejich Barbera mne bavila více, než leckterá „vetší“ vína. I tahle byla moc fajn, krásné červené ovoce směrem ke třešním, tak akorát dřeva, náznak živočišných tónů, vyvážená chuť s příjemnou kyselinou a delší dojezd s dotykem kávy. Efektní, kvalitně postavené, mladičké a bude zrát do krásy, ale již k pití. K ochutnání byl Coudoulet de Beaucastel 2007, Côtes du Rhône (ale prý „hned vedle hranice Châteauneuf du Pape“) od stejné party jako jedno z asi nejslavnějších vín této části Francie. Chutnal jsem ho několikrát dříve a nedokázal mu přijít (v poměru k ceně) na chuť. Tahle nulasedmička zaujala výrazným vyzrálým ovocným aroma namixovaným s čajem, bylinkovým výluhem. V chuti krásně suché, čisté, vyzrálé hrozny ale s pěkně zachovanou kyselinou, delší. Příjemné pití. O znatelný kus komplexnější než následující Sierra Cantabria Crianza 2005, tedy čisté Tempranillo v trochu zralejší podobě. Nic komplikovaného, ale spolehlivě udělané jižní červené na pití bez většího zkoumání, na zahradu ke grilu.

dobra_vinice
Moravu jsem neprojel celou, část znal a na další se nedostal čas. Každopádně zkoumání otevřených vzorků jsem zahájil u mé oblíbené Dobré vinice (viz třeba zde, finální jméno pro směsku Pinot-Zweigelt-André z článku je nakonec Trio), kde bylo možno (mimo jiné) přechutnat jejich první VOC vína. Ryzlink rýnský 2009 VOC (Vrbovec, staré keře na vinici U sv. Urbana) je víno mladičké, čisté, květinové, pěkně suché s živou kyselinou, trochu „nakrémované“ pár měsíci ležení na kvasnicích. Povedené, byť chce čas a cena není úplně nejlidovější. Bavilo mne i Kambrium 2009, směs 50/50 Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené (obvykle v téhle směsce byl ještě Sauvignon, viz článek o starším ročníku, hrozny původem U sv. Urbana u Vrbovce a Pod lesem u Popic), víno svěží, aromatické, vyvážené, kupa příjemných kyselin, krémovost, parádně zpracované a dokonalá gastro záležitost. A pak že to v nuladevítce nešlo. Takováhle VOC vína bych prosil častěji!

regina_coeliPrůřez nabídkou Trpělky & Oulehly, vinařství Regina Coeli, jsem projel komplet. Suchá Frankovka rosé 2009 je taková ta příjemná jednodušší svěží záležitost s jahodami v jogurtu, nenáročné letní pití. Müller Thurgau 2009 květinový lehký kousek se zvláštním aromatem šumivého celaskonu s citronem. Každopádně dobře pitelné, vyvážené „jen tak“ víno. Sauvignon 2009 v pozdním sběru voněl hodně, jak se na odrůdu sluší, s výraznou linkou rybízového listí, a nabídl suchou, čistou chuť s živou kyselinou. Aroma bylo lehce „bonbónové“, ale celkově nadprůměrně povedené víno. Bavilo mne více než Rulandské šedé 2008 ve výběru, s neutrálnější vůní a dotykem cukru v chuti. Kulatější, dobře udělané, ale vlastně ničím zajímavé (ty, co mají fobii z kyselin, bude bavit hodně). Jejich Rulandské modré 2006 ve výběru je slušný představitel odrůdy, v trochu teplejším stylu s výraznější kořenitostí. Ovocité, vyzrálé, dobré. Merlot 2007 ve výběru a z barikového sudu je víno temné, plné vyzrálých hroznů a vůně švestkové moštu, suché, s fajn kyselinou, dobře strukturované. Moc pěkné!

jedlicka_novak
U Jedličky & Nováka se nedostalo na všechna vína, z bílých jsem zkusil jediné – Neuburské 2009 pozdní sběr (gastro řada,  Bořetice, Viniční trať Čtvrtě), což je veskrze příjemné mladičké citrusově-minerální pití, svěží, dobře postavené. Zda bych tipoval Neuburské nevím, ale pil bych to rád. Modrý portugal 2008 pozdní sběr (trať Terasy) je lehčí, peckovinově ovocité, čisté, živé mladé pití. Stát méně než 170,- Kč, klidně bych si pár lahví dovedl představit. Zajímavou směskou je Cuvée Kácary 2008 (Rulandské modré, Svatovavřinecké a André), kde mi ve vůni přijde nejdominantnější rulandské v takové té jeho teplejší, trochu přezrálé podobě. V chuti je ale kyselin dostatek, víno je vyvážené a dobře se pije, byť jde o takový ten kulatější a měkčí styl. Zajímavé srovnání je s Cuvée Tůfary 2008 (Merlot, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké), vínem znatelně tmavším, s výraznějším cabernetovým aroma a vlivem sudu, kořenitostí, znatelnějšími a dobře zakomponovanými kyselinami, efektní strukturou, tříslovinami. Dost by mne zajímalo, jak se tenhle vzorek budu vyvíjet, našlápnuto má.

vinobrani_mistnost

Komentáře používají Disqus