čtvrtek 16. listopadu 2017

Beaujolais, především ne nouveau

Domaine-Richard-Rottiers-Moulin-à-Vent-„Climat-Champ-de-Cour“-2011Už je tu zase! Letošní Beaujolais Nouveau se oficiálně může prodávat a pít ode dneška. Na ročníku 2017 se podepsala vlna jarních mrazů, poté panovalo spíše docela suché a teplé počasí. Výsledkem je sice méně ale dost zralých koncentrovaných hroznů, což se projevuje i na opulentnějších a dobře přístupných mladých vínech, ale dost efektní budou asi i pořádně udělané klasiky z tamních cru. Ochutnal jsem Domaine de Thulon Beaujolais Villages Nouveau 2017, víno fialové barvy, čerstvé a voňavé, výrazné, suché, šťavnaté, lehce zemité, výborně pitelné a na trochu líbivější vlně. Domaine Lathuiliere Gravalon Beaujolais Nouveau 2017 fialová barva, sladší až trochu bonbónová ovocná aromatika, poměrně expresivní, suché, čisté, s fajn kyselinou a lehce zemitou linkou, fajn pitelné. Oboje v kontextu stylu nadprůměrná. Ale přeci jen… ochutnávka pořádných vín, které čekání na nouveau předcházela, nabídla o něco větší zážitky. O leckterých z degustovaných vinařství jsem už psal dříve, ostatně jako o mnoha dalších klasických Beaujolais a oblasti obecně (teď jsem dělal i článek pro BarLife, ale velký hit v domácích restauracích a barech to stejně nikdy nebude). Dostává se jim méně pozornosti, než si zaslouží.

Beaujolais-Nouveau-2017

Domaine-Lathuiliere-Gravalon-Crémant-de-BourgogneVe ŠMIKu jsme si projeli deset vín z různých míst oblasti, kousků ze sortimentu Jiřího Hrona. Na úvod Domaine Lathuiliere Gravalon Crémant de Bourgogne, čerstvá jablíčková záležitost, krémová, šťavnatá, výraznější, čistá, s na můj vkus zbytečně vysokou dozáží. Bude se ovšem líbit. Ale přišli jsme kvůli červeným z odrůdy Gamay, ne na Chardonnay :-) Domaine Lathuiliere Gravalon Brouilly Pisse Vieille 2015 pochází z výjimečného climatu v rámci Cru Brouilly, navíc teda s dost vtipným názvem („staré chcanky“, volně; existuje několik legend o vzniku tohoto názvu a většina operuje s knězem, nahluchlým účastníkem zpovědi, relativní podobností slov „hřešit“ a „močit“ ve francouzštině a co z toho všeho vzniklo za patálii…). Tohle víno má každopádně barvu nijak tmavou, s fialovým tónem. Pěkná čerstvá ovocnost, spíše červenější plody, lehce živočišné a dost burgundský styl. Suché, čisté, velmi fajn kyseliny, něco živočišnosti a svíravosti, dobrá stavba, pitelnost, lehkost. Hodně fajn kousek, i díky ročníku expresivnější, povedené pití.

Gilles-Gelin-Beaujolais-Nouveau-2016-sans-soufreZe stejného ročníku Domaine de Thulon Chiroubles 2015 temnější hutnější projev, sladší aroma, suché, šťavnaté, dobrá struktura, výraznější tříslo, fajn kyseliny a lehce zemité, dobrá délka. Efektní věc. Oproti tomu Domaine des Marrans Chiroubles Vieilles Vignes 2014 znatelně světlejší, čerstvá chladnější ovocnost do červených plodů, poměrně živé, suché, šťavnaté, svíravé, lehkonohé, sympatické pití. Domaine Lassagne Julienas Vieilles Vignes 2015 v projevu typická vzletná výrazná ovocnost (a víno asi nejvíce „encyklopedický“ projev), suché šťavnaté v chuti, uhlazenější měkčí, výrazně ovocné i v chuti. Domaine Richard Rottiers Moulin à Vent „Climat Champ de Cour“ 2011 nabídlo ze všech vín nejkomplexnější aroma, s peckovinovou ovocností, minerální kamenitou linkou a kouřem, strukturovanou chuť s bezva kyselinami, tvrdší projev. Jemnější odbočky, červená ovocnost, precizně udělaní. Hodně dobrý kousek. Bez zajímavosti, po zkoumání letošních nouveau, nebyla ani láhev Gilles Gelin Beaujolais Nouveau 2016 sans soufre, tedy nouveau ročníku loňského a navíc nesířené. Se stále překvapivou svěžestí, pěkně šťavnatá ovocitá záležitost, s linkou živočišnosti a divokosti. Proč ne.

beaujolais-set-1

Měli jsme možnost ochutnat i tři vína trochu starší, z vyhlášeného hutnějšího ročníku 2009, který byl pro Beaujolais vlastně docela přelomový a přitáhl k němu velkou pozornost (sešlo se ale více věcí, bez efektu samozřejmě nebylo neustále zdražující Burgundsko, ekonomická krize a hledání alternativ za rozumné prachy). Domaine Matray Montgenas Fleurie 2009 již znatelně zralejší barva a velmi nazrálá aromatika, kořenitější, polévkové koření, trochu zpoceně živočišné. Hutnější, suché, fajn kyseliny, solidní stavba, zralé, slušné. Na mne už trochu moc, hlavně v aromatice. Domaine Georgette Descombes Coteau des Vignes Juliénas 2009 trochu hutnější, zralejší, sladší aromatika, červená ovocnost. Zralé, koncentrované v chuti, suché s fajn kyselinami, čistě udělané, ovocné a trochu v burgundštějším duchu, vybalancované, stále v perfektní kondici. Bavilo mne už dříve. Domaine Lassagne Saint Amour Vieilles Vignes 2009 znatelně zralá barva i vůně, aromaticky jde podobným směrem jako Matray do polévkového koření, v chuti ovšem o hodně živější, stále ovocné, zralé, dobře postavené, povedené pití.

beaujolais-lassaigne

V mém Top 3 degustace by se rozhodně objevila Domaine Lathuiliere Gravalon Brouilly Pisse Vieille 2015, Domaine Georgette Descombes Coteau des Vignes Juliénas 2009 a Domaine Richard Rottiers Moulin à Vent „Climat Champ de Cour“ 2011. Ale celkově hodně fajn sada a nadprůměrně zábavná ochutnávka. Na Beaujolais ;-)

Komentáře používají Disqus