středa 2. července 2014

Slušný italský rýňák

ronco-del-gelso-rieslingKdyž ryzlink, tak… no z Itálie to nebude. Itálie má natolik bohatou nabídku vlastních odrůd, byť úspěchy samozřejmě slaví i s různými těmi šardonkami a cabernety, že trochu postrádá smyslu pídit se z ní po opravdu skvělém Riesling Renano (aka Ryzlink rýnský). Ale znáte to, pro srovnání… :-) Rýňák se v Itálii, jakožto zásadní mezinárodní odrůda, samozřejmě pěstuje. A někde, třeba v Oltrepò Pavese či Trentino / Alto Adige, je i pevně zařazen v apelačních předpisech. Právě některé ty horské ze severz mohou být opravdu sympatické pití. Ale najít ho můžete, a výsledky jsou leckdy poměrně přesvědčivé, i třeba v Piemontu (slušný má Braida, moc zajímavý Ettore Germano) a leckde jinde. Samozřejmě i ve Friuli, kde sice nepozoruji nějaký obzvláštní zájem ho pěstovat, ale najde se bez větších problémů. Právě tam sídlí vinařství Ronco del Gelso (v překladu „Kopec s morušovníkem“, web), od kterého jsem rýňák chutnal opakovaně a pokaždé šlo o přesvědčivou zkušenost.

Rodinný podnik Giorgio Badina, jehož vinice se rozkládají na asi 20ha v apelaci Isonzo, na pravém břehu řeky poblíž obce Cormons, je spíše moderním producentem. U ryzlinku nečekejte žádné speciální postupy – zpracovány celé hrozny, fermentace při 19°C a za použití selektovaných kvasinek, zrání čistě v nerezu na jemných kalech, teplotou a sírou zastavená malolaktika. Riesling Renano 2011 se skrývá v lahvi spíše burgundského tvaru, s pěknou vinětou, kovovou záklopkou a kvalitním užším celokorkem. Decentně nazlátlá barva. Efektní „ryzlinková“ vůně, zelené jablko, mineralita a poměrně dominantní petrolej, kterému v italštině roztomile říkají „tipiche note di idrocarburi“ (k tématu téhle vůně viz starší článek Víkend s petrolejem). Velmi suché v chuti, hodně kyseliny, spíše lehčího střihu, květinovost, tak trochu „Alsasko potkává Čechy“ pocit, naprosto jasný ale přesto poměrně originální ryzlink, byť v tomto konkrétním případě docela přímočarý. K nám jej dováží La Fattoria, cena již vyšší, něco přes čtyři stovky. A v téhle kategorii je klasických ryzlinků za zaběhlých regionů již hodně slušná konkurence. I díky tomu, že je mnohdy dováží i různí menší hráči a nadšenci, ryzlink má tendence budovat si kohorty nadšených obdivovatelů a pravidelných konzumentů jako málokterá jiná odrůda :) Však je to základní potravina!

Komentáře používají Disqus
 
Related Posts with Thumbnails