úterý 25. října 2011

Klasika i Antika vinařství Nestarec

nestarec_sauvignon_antika_2009Úplně nová jména se na naší vinařské scéně neobjevují zas tak často. Obzvláště se pak počítají ti, kteří to chtějí dělat… řekněme trochu klasičtěji, bez manipulací různými přidanými látkami ve sklepě a ostatně i čistěji na vinici. V následujících měsících pravděpodobně uslyšíte jméno Nestarec, vinařství přímo uvádějící heslo „Víno z hroznů, nic víc“. Rodinný podnik z Moravského Žižkova, ale se sklepem ve Velkých Bílovicích, ještě nedávno spíše prodával hrozny (mají 8ha s celkem 40 tisíci keři), teď mají na trhu první šestici vín z ročníků 2009 a 2010. Všechna jsou bílá, byť vinařství má přes dvě třetiny ploch osázeno odrůdami modrými, ty nás teprve čekají. Za víny stojí Milan Nestarec a jedná se o nastupující mladou generaci vinařů, s relativně čerstvě vystudovanou vinařskou školou a věkem pod pětadvacet let. Už s ním proběhl zajímavý rozhovor na webu Pod korkem a navíc představení vinaře a vín na videu uveřejnil Víno-klub. Další informace najdete přímo na jejich webu www.nestarec.cz a já se dneska mrknu na vína, které jsme nedávno ve větší skupince přechutnali (a uvedu k nim i některé detaily, které zatím na webu nevidím). Tak šup na to.

Vinařství svou produkci dělí do dvou řad – KLASIKA a ANTIKA. Klasika by měla být lehčí, svěžejší, na rychlejší vypití. ANTIKA robustnější, lépe postavená a s delším potenciálem zrání, také si déle poleží na kalech bez síry. Rozdělení momentálně dost nahrávají i ročníky, antiky jsou devítky a klasiky desítky. Klasika má twintop korky (drť a plné dvojplošky), antika celokorky. Obě vína ale kovové záklopky a pěkné lahve. Z vinět mám takový dost… funerální dojem, ještě víc než z košer Chrámců. Evokují ve mně úmrtní oznámení námořníka, který celý život vzýval boha Neptuna :-) Na vás možná budou působit jinak, u mne dojem podporuje i to, že je peklo vyfotit je nějak pořádně :-)

nestarec_sestice_vin

Především řada Antika mi přijde, alespoň ve své současné podobě, přístupem tak trochu schizofrenní. Delší (i několik dní) macerace bílých hroznů na slupkách, dlouhý pobyt (přes rok) na kvasničných kalech za jejich pravidelného promíchávání, ale to vše v nerezu. Nějak bych očekával, že tam proběhne alespoň částečné použití byť starších nebo větších dřevěných sudů (přímo nějaké amfory, když už tedy antika, si navrhovat nedovolím). Ne že by nešlo udělat skvělá bílá jen z nerezu, dosvědčují to kvanta ryzlinků, ze světových superstar třeba Pascal Jolivet a jeho Sauvignony na Loiře, ostatně i takový Muscadet sur lie z nerezu bývá fajn. Jen… prostě kombinace názvu Antika + čistý nerez mi nějak nesedí :-) Druhý den jsem zkoušel nedopitá vína a vliv vzduchu na antiky byl hodně patrný, podobná kategorie vín by ho měla myslím zvládat o kus lépe.

nestarec_blond_klasika_2010Blond 2010 Klasika zemské suché je Pinot Noir klaret (lisování celých hroznů) z Moravského Žižkova, trať Slovenské. Aromaticky čerstvé, jemněji ovocité, trochu kvasnicové a zemitější tóny, mladičké. V chuti suché, čisté, lehčí, dost jednoduše postavené a snadno pitelné, poměrně hodně kyseliny až poněkud odtržené od zbytku vína. Pro mne „jen tak“ víno na pití bez velkého přemýšlení a nějak zvlášť neoslovilo, v téhle kategorii to víc než kde jinde leží a padá na ceně.

Rulandské šedé 2010 Klasika suché zemské je z Velkých Bílovic, trať Vinohrádky. Macerace 12 hodin, na kvasnicích 8 měsíců. Sevřenější aromatika, sladší krémovější ovocitá. Stejně se projevuje i v chuti, kde vše doplňuje dost kyselin, ok délka a fajn pitelnost. Opět spíš nekomplikované „fresh“ víno.

Rulandské šedé 2009 Antika zemské suché pochází opět z Velkých Bílovic, ale trať je Zadní hora. Macerace 2 dny, na kvasnicích 15 měsíců. Tmavší zlatavá barva. Výraznější, sladší, expresivnější vůně do žlutého ovoce, třeba meloun Cantaloupe, možná hruška. I v chuti plnější, výrazné, ovocité, jasné známky delšího delšího ležení na kvasnicích, mírná nasládlost, kulatější. Nijak složitý ale sympatický šeďák.

Neuburské 2010 Klasika suché zemské, původ Moravský Žižkov a trať Slovenské, 15 hodin macerace a 7 měsíců na kvasnicích. Sevřenější aromatika, mladé lehce kvasnicové, čisté, jemnější, do žlutého ovoce. Suché, čisté, dost výrazné kyseliny, spíše jednoduší ale příjemná stavba. Mladé víno na pití.

nestarec_neuburske_antika_2009Neuburské 2009 Antika suché zemské je znovu Moravský Žižkov a trať Slovenské, ovšem macerace pět dnů a na kvasnicích 17 měsíců. Výrazné, sladší, komplexní aroma silně ovlivněné ležením na kvasnicích, opět dost žluté ovoce, složitější, vrstevnatější, tohle ze všech těch vín tak nějak nejvíc „dává smysl“ a působí opravdu hodně dobře. Suché a plnější v chuti, pěkná kyselina, struktura, delší, dobře udělané, náznaky minerality. Mírná kořenitost a v závěru až lehká hořčina, ale neruší. Právě Neuburské Antika považuje vinařství za svou „vlajkovou loď“ a chápu proč.

Sauvignon 2009 Antika zemské polosuché je z Klentnice a trati Nad Sv. Leonardem. Macerace pět dní a na kvasnicích 15 měsíců. Poměrně tmavá zlatavá barva. Velmi expresivní, výrazné aroma, takové ty sauvignonové zelenější tóny rybízového listí namixované s delším ležením na kalech, komplikovanější, dost fajn. V chuti mírně nasládlé, ale živé s opravdu pěknou kyselinou, hodně dobře postavené, složitější. Velmi povedený pohled na odrůdu, vlastně docela lituju, že už v dalších letech nebude, šlo o nakoupené hrozny.

Vína především aromaticky trochu splývala dohromady, způsob zpracování a častá batonáž hrála hodně velkou roli. Především u snadno pitelné a jednodušší řady Klasika bude dost záležet na cenách, konkurence je veliká a částky 160 – 180,- Kč mi příliš adekvátní nepřijdou (= já bych si je za ně spíše nekoupil). Antika mi seděla o hodně víc a především Neuburské a Sauvignon bych si doma dovedl představit docela živě, přitom cenový skok nahoru je jen zhruba šedesát korun. Během ochutnávky jsme byli dost na rozpacích, panovalo hodně velké očekávání a vína jej úplně nenaplnila, ostatně další účastníci mají otevřen prostor v komentářích. Ale když po sobě čtu degustační poznámky, tak ta vína vlastně dopadla poměrně slušně. Každopádně vinařství držím palce, ten nastoupený směr má smysl a budu se těšit, co se objeví v příštích letech.

Full disclosure: Vinařství Nestarec bylo po dlouhé době první, které samo dodalo vína na hodnocení v rámci domácí ochutnávky Jižní svah & hosté (viz pravidla). Díky a oceňuji odvahu :-)

Komentáře používají Disqus