středa 20. ledna 2010

Kyselý králíček Burgundska 2008

garenne_2008 V poslední době se pročítám všemožnými zahraničními reporty z ochutnávek Burgundska ročníku 2008 a snažím z nich vyrobit nějaký „kompilát“, jakousi rukověť pro případné nákupy bez ochutnávky, ale moc to nejde. Zatím to vypadá na docela obtížný ročník, kdy nejen u levnějších vín kupa producentů dost bojovala. U bílých kolují stížnosti na hodně vysoké kyseliny a přílišnou tvrdost (někdo má tenhle strohý projev naopak v kladech). Někteří profíci považují za konzistentnější kvalitu červených, jiní to mají naopak. Chce to nachutnat si sám, ale něco mi říká, že popisovaný styl bílých mi bude docela vyhovovat :o). Vzpomněl jsem si přitom na jedno z prvních pořádných burgundských tohoto ročníku, které jsem měl možnost chutnat. Paradoxně mi v paměti utkvělo mnohem více, než většina prestižnějších vín stejného producenta (o kterých bych se ale též rozepsal časem). Domaine de la Garrene 2008 je čisté Chardonnay z Mâcon-Azé, z podniku, ke kterému měla v dětství vztah Pauline, manželka Amaury Devillarda (o jejích vínech jsem se tu rozepisoval v delším článku), a v roce 2008 jej společně s otcem, bratrem (rodina Beaumont) a sklepmistrem jejich ostatních vinařství zakoupila a zařadila do rodinného portofolia. Ročník 2008 je tedy jejich prvním, s vinicemi ještě ne plně pod jejich kontrolou, ale ukazuje, že výsledky nejspíš budou moc zajímavé.

pauline_devillard Domaine de la Garrene, kde jméno odkazuje k hromadám králíků a jejich doupat v okolí, hospodaří s přibližně 4.5ha vinic ve střední části jižního svahu, průměrné stáří keřů je někde u 25 let. Vína by měla být připravována a vinice ošetřovány ve stejném stylu jako u podniků rodiny Devillard, včetně toho, že každá z domén má vlastní sklepy a vína v nich vznikají samostatně, hrozny se nepřevážejí na jedno centrální místo. Z celé domény vzniká (a mělo by tomu tak být nadále) jedno jediné víno, navíc celá šarže je lahvována najednou. Zrání ve dřevě je hodně omezeno (v tomto případě sudy z 25%), teoreticky může stoupat v průběhu stárnutí vinice. Pauline Devillard je moc milá paní se špičkovou angličtinou (dlouho žila v New Yorku) a v brzké době snad nebude velký problém domluvit si na vinařství návštěvu :o)

Domaine de la Garrene 2008, první ročník pod novým vedením ve sklepě, je skryt v klasické burgundské lahvi s kovovou záklopkou a kvalitním plným korkem. Na něm i na vinětě najdete kresbu králíčka, autorem je nedávno zesnulá matka Pauline. Víno se projevuje hodně výrazným, svěžím a mladičkým dojmem. Ovocitost doplňuje intenzivní „vlhká kamenitost“ – mineralita a příjemná linka kořenitých a bylinkových tónů. V chuti překvapivě plnější, svěží a bylinkové, s delší dochutí a hromadou řízné kyseliny. Té je tam po pravdě tolik, že části na degustaci přítomných sommeliérů a dalších odborníků opravdu nesedí a padá i trochu jízlivý návrh, zda nebudou uvažovat o výrobě šumivého vína. Pro mne to víno volá po rybě s nějakým citronovým přelivem, přijde mi ve své mladé neučesanosti a poněkud rustikálním projevu takové až nenuceně a svérázně elegantní. Baví mne a hodně, ale já jsem ryzlinkofil, že jo… Každopádně mi ještě zbývá zjistit, kolik v ČR asi bude stát láhev, v době degustace se zatím nedováželo a vína rodiny Devillard v cenících AdVivum obvykle zrovna levná nejsou.

Komentáře používají Disqus