středa 14. listopadu 2007

Gewurtztraminer Cuvée Martine Albrecht 2004

V rámci plánovaného týdne odrůdy Tramín na portálu O Víně jsem se i já rozhodl přispět nějakou tou recenzí. A protože tuto odrůdu nevyhledávám, zlikvidoval jsem momentálně jediného zástupce v archivu – alsaský Gewurtztraminer Cuvée Martine Albrecht ročníku 2004 z produkce vinařství Lucien Albrecht. Aby to víno nemělo jednoduché, muselo se „spářit“ s ostřejší kuřecí čínou s rýžovými nudlemi. Jak to dopadlo?

Vinařství Lucien Albrecht je pro mne spojeno spíše s crémanty, s jejich tichými víny moc zkušeností nemám. Vinařství má tradici hned několik století, dodnes jde o rodinný podnik a produkuje vína mnoha kvalitativních řad – od vín z dnes hodnocené „réserve“ kategorie, přes Grand Cru a různé výběry monopolních terroir, až po výběry z bobulí a opulentní sladká vína. Průvodci víny tvrdí, že se jim na Alsasko až výjimečně dobře daří Pinot Noir, inu další položka do „vyhledat a vyzkoušet“ seznamu.

Dnešní Gewurtztraminer se skrývá ve vysoké zelené flétně, v kombinaci se sytě žlutou vinětou působí velmi efektně. Záklopka je kovová, korek 43mm dlouhý, plný a až podezřele měkký. Po přičichnutí výrazná a nečekaná vůně droždí. Trochu propadám obavám, ale důležitý je až vlastní obsah lahve…

Barva vína je vysoká, zlatavá, ve sklence se převaluje o něco líněji, než bych čekal. Na lahvi není uvedena „sladkost“ a tato konzistence varuje, že možná nepůjde o klasicky alsasky suchý vzorek. Ve vůni dominuje jemná medovost, květiny a exotičtější ovoce, především liči (lychee). Objevují se i rozinky a citrusy v jejich trochu „falešnější“ podobě (citronový bonbón či třeba prostředek na nádobí), ovšem není to nepříjemné, spíš svých zvláštním způsobem zajímavé.

Chuť je poměrně plná, hutná, hladká a výrazná na patře, s cukrem více než znatelným. Kořenité tóny, růže a delší (byť trochu drsnější) dochuť potěší, nedostatek kyseliny již mnohem méně.

S jídlem víno bojuje bez nejmenších problémů, vyšší alkohol a kořenitost se perou s pikantním kuřetem a na závěr si podávají ruce a zpříjemňují večeři. K nějakému zajímavému dezertu by víno ovšem sedlo asi více. Tento Gewurtztraminer je zajímavým představitelem odrůdy, byť osobně mne příliš nezasáhl. Postrádal jsem svěžest a živost, chuti na můj vkus trochu moc dominuje hutnost a vínu by velmi pomohlo ji něčím „rozstřelit“.

Komentáře používají Disqus