pondělí 21. července 2014

Řízná vertikála čtyř Vaillons od Droina

Chablis-Premier-Cru-Vaillons-2011-Jean-Paul-Benoît-DroinMinulý týden jsem si udělal radost. K večeři plánoval pstruha ze Šumavy, dostal chuť na Chablis a doma nebyla ani jedna použitelná (rozuměj taková, kterou by mi nebylo zatím líto otevřít) láhev. Napsal jsem dovozci Droina, zda bych náhodou nestihl koupit jedno víno co mi nedávno dost chutnalo. Prý v pohodě, ještě i odpolední závoz bych stihl, ale zákeřně jsem dostal i nabídku dalších několika ročníků než jen toho co jsem poptával. Tak jsem koupil všechny, nachladil, otevřel a užíval si je týden v kuse :-) Dnešním tématem bude Chablis Premier Cru Vaillons vinařství Jean-Paul & Benoît Droin ve čtyřech po sobě jdoucích ročnících, prostě ideální způsob jak to víno lépe poznat.

O vinařství (i jednom z dnešních vín) jsem tu už psal, co doplnit? Snad jen že hospodaří na zhruba 25ha a ročně vyprodukují okolo 220 tisíc lahví, mají na to staré kamenné sklepy se sudy a velkou moderní halu. Lahvují poměrně časně (na konci léta roku po sklizni, směs nerezu a sudů dělají počátkem jara) pro udržení maximální svěžesti a energie, což ale neznamená, že vína nedokáží zrát. Vinice jsou vedeny „blízko“ organiky (lutte raisonnée s dalším výraznějším omezením chemie, snaha o maximálně omezení mědi, ale nic takového oficiálně neuvádějí), ale o bio a certifikaci neusilují. Podstatnou část vinic sklízí mechanicky, složitější Grand Cru polohy ručně, ale po pravdě že by to vínům nějak ubližovalo mi nepřijde. Vína nyní dávají kompletně pod DIAM korky, s pokusy začali v roce 2007 a seznali, že takto uzavřená vína si déle udržují čerstvost a nevykazují problémy jako celokorky. Austen Biss ve svém průvodci po Chablis řadí doménu mezi top tříhvězdičkové, Clive Coates také chválou nešetří a vinařství dává hvězdy dvě, Jasper Morris ve své zásadní knize Inside Burgundy sice oficiální žebříček netvoří, ale vinařství věnoval dost prostoru a očividně jej také řadí mezi top producenty.

Vaillons, někdy také v singuláru Vaillon, název který se vyvinul ze slova pro údolí, je jihovýchodně orientovaná větší (15 ha samotný climat Vaillons, 120 ha celkem) vinice na kimeridžském vápenci mezi Montmains a Côte de Léchet, na levém břehu řeky Serein a kousek od města Chablis. Jde o jedno ze 17 „souhrnných“ známějších 1er Cru, které lze použít na vinětě i po další 1er cru vinice pod něj sloučené: Vaillons, Les Chatains, Sécher (nebo Séchets), Les Beugnons (zde je mimochodem část starých výsadeb Pinot Noir, byť jako Chablis samozřejmě nemůže být na trh uváděn, lze ho pořídit jako Bourgogne rouge), Les Lys, Mélinots (či také Les Minos nebo Minots, je v tom slušný bordel), Les Roncières, Sur les Vaillons, Les Grands Chaumes či nejníže u města Les Epinottes. Každá z nich ale může být uvedena i samostatně, pokud jsou hrozny jen z ní (ale pak už nesmí být doplněno Vaillons). Vína odsud mají pověst rychlejší přístupnosti, dobré pitelnosti už jako mladá, což je možná jeden z důvodů, proč je pro mne Vaillons jedna z vůbec nejoblíbenějších poloh v Chablis, byť za top (ani v rámci 1er Cru) považována není :-) U Droinů se v několika různých klimatech Vaillons nachází vůbec největší část jejich výsadeb – 4.5 ha. Odrůda je samozřejmě Beaunois, jak se zde tradičně jmenovalo Chardonnay.

Papírové předpoklady:

  • 2011 – teplejší, vyzrálejší bohatší ročník se slušně velkou sklizní (BBR 8/10, Wine Enthusiast 94/100, Wine Society 7/10)
  • 2010 – nižší výnosy kvůli problémům při květu, klasičtější tvrdší minerální projev, skvělá aromatičtější vína (BBR 10/10, Wine Enthusiast 96/100, Wine Society 8/10)
  • 2009 – ročník s teplým létem, opulentnější (v kontextu Chablis) vína co občas postrádají typické kyseliny a je lepší vypít je dříve, ale i špičková se najdou (BBR 7/10, Wine Enthusiast 95/100, Wine Society 7/10)
  • 2008 – chladné léto zachráněné až zářím, pozdní sběr, klasická minerální elegantní vína (BBR 8/10, Wine Enthusiast 91/100, Wine Society 9/10)

Z výše uvedeného by mi, vzhledem k ryzlinkofilním kyselinovým sklonům a vůbec nadšení pro „chladnější“ styl vín, nejvíce měla sedět desítka a také osmička, tedy pokud bude stále v dobré kondici. Vinař doporučuje Vaillons pít mezi prvním až pátým rokem věku s tím, že se ale udrží i déle. Všechna chutnaná vína byla v klasické burgundské lahvi, s kovovou záklopkou, DIAM korkem s potiskem ke konkrétnímu vínu. Starosvětská viněta mne baví. U všech uveden stejný alkohol 13 %. Takže jdeme na věc.

Chablis-Premier-Cru-Vaillons-2008-2011-Jean-Paul-Benoît-Droin

Chablis 1er Cru Vaillons 2011 záhy po otevření výrazná, citrusová, zralé jablko vůně, slinosbíhavá, čerstvá, hodně ovocná, dobrá mineralita, dotyk dřeva, vápenitá zeď. Středně plné, krásně suché živé s decentní krémovostí a dotykem dřeva, pěkná délka, šťavnatost, velmi příjemné klasické Chardonnay, strukturované a takové „mlaskavé“, máte chuť na další sklenku a dokonalé k jídlu, špičkově udělané. Postupem času se zdůrazňovalo žluté ovoce, víno stávalo jakoby hutnějším, zakulacenějším, byť stále kyselina hrála zásadní part. Čím déle bylo víno otevřeno (vždy jsem jen zašpuntoval, žádná další snaha o konzervaci), tím výrazněji bylo znát dřevo. I v neděli nevykazovalo víno žádné větší známky únavy!

Chablis 1er Cru Vaillons 2010 čerstvá svěží vůně kombinovaná již s decentní nazrálostí, kouřové tóny, citrus, krémovost, mineralita. Příjemné, suché, středně plné, s parádní říznou kyselinou a decentní krémovostí v chuti, citrusy a jablko, šťavnatá ovocnost, dobrá délka. Na úvod určitě sevřenější než jedenáctka, ale postupem času se rozvinulo. Projev byl ale stále tvrdší, poměrně intenzivní, víno dost hranaté a náročnější, ale zároveň se pilo výborně a osvěžovalo. A drželo projev úplně v pohodě celý týden. Nic pro slabé povahy s fobií z OPRAVDU SUCHÝCH vín.

Chablis 1er Cru Vaillons 2009 mělo na úvod poměrně zaprděnou vůni, mineralita, kouřovost do křísnutí křemenem. Postupně se otevřelo do typických citrusů a decentní krémovosti. V chuti suché, citrusovost, lehce oříšek, mírně pecka v dochuti, jednodušší stavba než předchozí dva. Kyselina výrazná, ostřejší a taková… zvláštní, méně harmonická. Možná kombinace časnějšího a pozdnějšího sběru, nevím. Postupem času se zvýraznila ovocnost do žlutých plodů. Ušlo, ale v konkurenci ostatních vín jasně ztrácelo. A minimálně ze začátku jsem měl pocit, že bylo i více zasířeno.

Chablis 1er Cru Vaillons 2008 výraznější, slinosbíhá, klasická vůně, žluté ovoce, lehce podzimní jablko, již trochu naleželé, citrus, mineralita, složitější a bohatší. Suché, výrazná kyseliny, lehce krémovější linka, šťavnatá ovocitost a velmi pěkná stavba a délka, tvrdší ale vyvážené, parádní kondice. Top. Postupem času se objevovala sbírka dalších odboček, ale víno si drželo onen „tak akorát“ zralý minerálně-ovocitý projev, bylo skvěle suché, šťavnaté, dokonalé k jídlu i srkání ve vedru, prostě parádní Chablis. O víkendu stále v kondici, se zvýrazněnými tóny dřeva, kouřovostí, prostě hodně fajn.

Závěr? Vím, že tenhle blog čte docela dost nadšenců do ryzlinku, určitě více než milovníků Chablis. Právě tuhle skupinu by vína od Droina mohla zaujmout :-) Jinak investice 4x 520 Kč nelituji, byl to zábavný „projekt“ a moc jsem si ho užil :-) Hrál jsem si s teplotami, vína jen tak pil i „zkoumal“, experimentoval se sklenkami. Primárně jel Zalto DENK'ART Universal a klasickou „montrachetku“, obě na fotce v titulce, druhou uvedenou postupně preferoval víc a víc. Ročník 2008 pro mne zvítězil, momentálně byl v nejlepší kondici a rozhodně nevypadal na to, že z ní v blízké době vypadne. Ale jedenáctka taky vypadá víc než nadějně a desítka dává velký smysl. Jen devítka byla taková divná, byť mnohé charakteristické znaky vinaře a jeho konkrétního vína si stále nesla.

Komentáře používají Disqus