pátek 5. srpna 2016

Parádní frankovka a dvě další lehčí červená

Hareter-Thomas-Blaufränkisch-Zeiselberg-2013Opakovaně jsem s různými lidmi řešil Frankovku 2013 od Ráspiho, která je po některých teplejších předchozích ročnících taková dost štíhlá a ještě víc „chlastací“. Že je na ně jako málo plná a zvykli si na něco jiného. Schválně tuhle konkrétní Frankovku vezmu na Družstvo pop-up číslo 3, za mne je to přesně ideál na nevázané popíjení ve větším. Naštěstí těchhle lehčích a přitom zajímavých červených, stylu co mne momentálně moc baví, je k dispozici čím dál víc. Na základě ochutnávky na festivalu Praha pije víno jsem pořídil pár lahví z burgenlandského biovinařství Hareter Thomas (web), konkrétně jejich Blaufränkisch Zeiselberg 2013, tedy vína z trochu tvrdšího ročníku, co mne v téhle oblasti a jejím okolí opakovaně zaujal. Školeno ve velkém dřevě do prosince 2015 a pak lahvováno pod šroub, tedy víno teprve na začátku cesty. Granátová barva, fialový tón. Čerstvá, energická vůně, tmavě peckovině ovocná, ale od vůně chladnější a tvrdší, lesní plody, trochu divokosti, decentně mineralita a kořenitost. Moc fajn. V chuti suché, šťavnaté, středně plné ale s bezvadnou lehkostí, zrnité fajn třísloviny, pěkně dřevo, projev z vůně se odráží stejně i v chuti, slušná délka, dobrá struktura. Moc sympatické víno! Dovezl Veltlín a chtějí za to tři stovky, což je dobrý!

skrobak-frankovka-kabinet-2014A aby to nebylo jen o jedné lahvi, tak přihodím poznámky k dalším dvěma červeným spíše lehčího střihu. Doma mi jako vzorek skončila Frankovka 2014 kabinetní suchá z vinařství Škrobák, pochází z obce Čejkovice a viniční trati Helezný díl. Uložena je v zelené lahvi tvaru bordó s plastovou záklopkou a korkem lepeným z drti s pevnou dvouploškou. Světlounká rubínová barva. Jemně peckovinová a trochu vánočně kořenitá vůně. Suché, opět peckovinová ovocnost, dobrá kyselina a délka. Opravdu hodně lehounké, červené kabinety se moc nevidí a oceňuji odvahu. Nic složitého, spíš naopak, ale působí docela poctivě, nachlazené se pije pěkně a osvěží.

vinselekt-michlovsky-rulandske-modre-2015O víkendu jsem neodolal a při nákupu v Lidlu vysolil 119 Kč a vzal si Rulandské modré 2015 pozdní sběr z Vinselektu Michlovský. Kdyby to bylo víno s hrozny anonymního původu tak se neobtěžuji, ale zde byla uvedena obec Rakvice a trať Trkmansko a to mne přesvědčilo (několik top moravských frankovek, pinotů a zweigeltů jsem měl právě odtamtud). Zelená bordó láhev a plastový nomacorc. Na pinot trochu tmavší barva, ale nic hutného. Ovocná, tmavší peckoviná a lehce kořenitá vůně, čokoládový tón. Suché, čisté, středně plné, s dobrou kyselinou, fajn peckovinová ovocnost a pitelnost. Nic složitého, ale za tyhle peníze pěkně udělané víno.

Komentáře používají Disqus