středa 24. června 2015

Vnitřně klidný maďarsko-německý čmelák

Horst-HummelNa časosběrném videu, které při festivalu Praha pije víno natočilo Vinorum, mne zhruba od 1:10 můžete vidět „při práci“, konkrétně při degustaci u stolu Weingut Hummel (web) z maďarské oblasti Villány. Tak když už jsem byl zachycen, dovolím si z této aktivity i nějaký výstup. S nějakou tou lahví od Hummela jsem se setkal už v minulosti, ale toto byla má první příležitost projet trochu širší část sortimentu a hlavně si popovídat s vinařem. Horst Hummel, povoláním advokát s praxí v Berlíně, je fajn chlápek s jasnou vizí co a jak chce dělat a na vínech je to vidět. Vína z Villány jsou často dost „obludky“, mohutnější červená co zaujmou především čirou silou, jeho produkce ale oplývá nezvyklou čerstvostí a energií. Hospodaří na necelých osmi hektarech, ze kterých ročně připraví do dvaceti tisíc lahví. Vína jsou certifikované bio „z přesvědčení“, cílem je prostě pěstovat hrozny s co nejmenší zátěží pro přírodu. Takové hrozny, které se o sebe co nejlépe postarají sami, protože krom práce se dřevem a trochy síry se ve sklepě už nic nepřidává. Fermentace spontánní v otevřených kádích, typicky delší macerace, zrání v sudech různého původu (často použité z Burgundska).

Jemné šťavnaté Kékfrankos Rosé 2014 bych pil kdykoliv znovu s chuti. Základní Portugieser 2014 byl mírně zaprděný ve vůni, ale jinak fajn ovocný, čerstvý, lehčí a ve své jednoduchosti hodně přívětivý k pití. Merlot 2010 už projevem pokročil k sladší tmavší ovocnosti ve vůni a kořenitým tónům, ale v chuti opět relativní lehkost, fajn tříslo a svíravost, šťavnatá ovocnost, parádní pitelnost. Merlot 2011 Várerdő elegantní tmavší ovocnost, lehce živočišné tóny, suché, středně plné v chuti, vyvážené s bezva kyselinou, delší, seriózní. Moc pěkné. Spatz 2011 je čistá frankovka (v burgundské lahvi, u vín volbou lahve tak trochu odlišuje pocitovou příslušnost odrůd k burgundskému stylu projevu), s výraznější sladší bohatou aromatikou, vyzrálou ale stále krásně čerstvou. Suché, bezvadné kyseliny, svíravost, pitelnost, struktura a ve Villány fakt málokdy viděná lehkost v kombinaci s komplexním projevem. Ještě chce čas, ale bude skvělé. Panterra 2011 je vůbec první sběr odrůdy Cabernet Franc. Víno temně ovocné, borůvkové, hutné. Suché, s výraznou tříslovinou, dobře postavené, mladistvé, plnější, poměrně dlouhé, efektní. Takové nejvíc Villány jak si ho člověk představí, vlastně :-)

weingut-Hummel

Nejvíce mne ale bavila tři „podpultová“ vína, která Horst ovšem s chutí vytáhnul kdykoliv viděl větší zájem. Všechna demonstrovala extrémní přírodní podmínky a jejich vliv na výsledek. Verzweiflung 2009, v překladu „zoufalství“, je Merlot z extrémně redukované sklizně v důsledky dvou krupobití, vyzrávaný v sudech pět let. Víno s hutnějším zralejším tmavě ovocným aroma a koncentrovanou, velmi extraktivní chutí, strukturované, hodně výrazné třísloviny, délka, parádní kyseliny a takové zvláštní napětí, které se vším tím prolíná.

Pod názvem Gelassenheit 2012, volně přeloženo jako vyrovnanost či vnitřní klid, se skrývá jeden z nejlepších modrých portugalů, které jsem za hodně dlouhou dobu pil. Mírná zima a pak najednou mrazy až -25°C s blížícím se jarem, znovu mráz na velikonoce, obrovská vedra a sucho od května snad po tři měsíce a v létě krupobití. Voňavější, čerstvě nadrcené ovoce, červené i tmavé peckoviny. A do toho rozvíjející se jemnější vrstvy a odbočky, čas tomu prospěje. Výrazné ovocné i v chuti, čisté, šťavnaté, fajn tříslo. Koncentrace aniž by bylo přestřelené, stále elegantní. Zajímavé a krásné. Vidíte ho, portugal…

Glückseligkeit 2013 aka blaženost, odrůda Hárslevelű (Lipovina) ve stylu co vinař normálně moc nedělá, ale když ten rok bylo na vinici osmdesát procent bobulí napadených botrytidou… Intenzivní medová sladká vůně, propolis, pikantní, s překvapivou minerální linkou. Sladké, silné, kulaté, koncentrované a velmi dlouhé v chuti s linkou výborné kyseliny, má to velký šmrnc. Paráda, špičkový slaďák.

K nám vinařství, pokud se nepletu, zatím nikdo nevozí. Berte to tedy jako jeden z  tipů na nákup při cestě do Maďarska či Německa, dá se ale koupit i online třeba v Terroir Clubu nebo u Vinum Nobile. A nebo někdo vozit začne, inspirovat zde se občas nechávají :-)

Komentáře používají Disqus