pátek 5. června 2015

Macea ve Fajnšmekru a domácí kousky z archivu

Cipriano-Barsanti-maceaVinaři se před Praha pije víno sjíždějí s předstihem a už včera bylo možnost se s některými potkat a dnes zrovna tak. Já nakonec stihl jen neformální večírek ve Fajnšmekru, kterého se účastnil Cipriano Barsanti z toskánského vinařství Macea. O jejich vínech jsem tu už psal, velmi sympatický a zábavný vinař k nim přidal vtipné historky i zajímavé informace. Povídal třeba o tom, jak strašlivá vína se u nich v oblasti dělala, ale ukázalo se, že problém je jen v jediné součásti terroir… v lidech. Pro pinotové nadšence bylo fajn ochutnat jejich Pinot Noir 2011, který se od minula ještě zlepšil a jde o seriózní fajn víno, a poslechnout si proč odrůdu vlastně vysadili (mimo jiné svatební cesta Ciprianova bratra do Burgundska) a jak obtížně se s ní pracuje a teprve se ji učí chápat, protože jejich toskánské odrůdy fungují úplně jinak a kladou naprosto odlišné nároky. Prozradil, že vzniklo uskupení Appennino Toscano, které sdružuje vinaře pěstující právě Pinot Nero v dramatičtějších podmínkách Apenin, kde se mu přece jen daří o dost lépe než v jiných částech Toskánska. Taky jsme si povídali o trendy přírodních vínech, na jaké pivo dneska mají zajít a o spoustě dalších zábavných věcí. A k tomu se pilo. Vína Macea, lahve z archivu Fajnšmekru a často poslední zbytky vín už vyprodaných / vypitých, pár specialitek a na závěr spontánně, jako skoro vždycky, pár lahví bublin :-)

Třeba Starosvětské 2011 z vinařství Koráb, pozdněsběrový Ryzlink rýnský z viniční trati Psinky. Příjemná aromatika, jemnější, směrem do lipového květu, meruňky a s mírnou zemitostí. Suché s fajn kyselinou, květinové, dobře postavené, jemnější, minerální, delší. Vyvážené docela elegantní víno, příjemně mne překvapilo. Stará dobrá Oxana 2007 z Dobré vinice už definitivně ztratila většinu svého funky projevu a na první ovonění v ní dokonce jde poznat odrůdu, projevuje se aromaticky sladčeji, zralý angrešt, trochu pikantnosti a bylinek, šalvěj. Suché, zralé, šťavnaté, stále v parádní kondici. Kde jsou ty časy, kdy budilo tohle víno obrovské rozpaky a vyvolávalo ostré reakce (kupříkladu nazývaní těch, kterým chutnalo, hlupáky co nepoznají vadné víno).

fajnsmekr_party

U Dobré vinice se ale Cipriano nadchnul hlavně pro Crème de Pinot Noir 2013, který mu připomínal italské colfòndo (s kaly na dně) bubliny, akorát je prý mnohem lepší. A chtěl měnit za vlastní vína :-) V bezva kondici a zábavný byl Muškatel 2012 od Jaroslava Osičky a vlastně stále čerstvý a výtečně pitelný Národní park 2011 z Dobré vinice, věštil jsem mu před rokem ještě nejméně dva další v dobré kondici a klidně bych to i protáhl. Tramínový výběrek 2013 od Richarda Stávka je hodně tmavá, intenzivní, hutná oranžáda s výraznými tříslovinami, strukturovaná, efektní. Ale po pravdě potřebuje ještě zrát a na mne je taková… až moc. Postrádá jistou lehkost a eleganci vína Veselý 2013, které mne nedávno vyloženě nadchlo. Každý máme jiný vkus :-)

Omlouvám se za sníženou kvalitu obrazového záznamu, fotil jsem jen telefonem. Zrcadlovku jsem si sice sebou vzal, ale bez paměťové karty…)

Komentáře používají Disqus