čtvrtek 11. února 2010

Patnáctivoltový Cabernet od Mondaviho

mondavi_napa_cabernet_2005 Je strašně snadné neočekávat nic dobrého od levných vín ze supermarketů, z večerek, od sudovek či templářů… ve většině případů se předpoklad nijak zásadního zážitku splní (templáři se lepší, ale stejně si nemohu odpustit jmenovat je jako typickou ukázku spotřebních vín, která většinu své existence sázela na to, že pro zásadní skupinu konzumentů nějak zvláštně lákavý obal prodá i mizerný obsah). Blbé je, že ve většině z nás vězí i hromady dalších předsudků. Čím víc toho víte, tím větší pravděpodobnost, že si předem načrtnete nějaké schéma „to víno bude vypadat takhle a takhle“ a, světe div se, ono pak často takové opravdu je. Autosugesce je velmi mocná zbraň. V tomhle směru jsou skvělé ochutnávky naslepo. Manželka večer pravidelně dostává kvíz, prostě mi „musí“ sdělit, co si o právě konzumovaném víně myslí, do jaké kvalitativní kategorie by ho zařadila, odkud asi tak je. Sice trpí, ale já mám výbornou a dobře použitelnou nezkreslenou odezvu (byť samozřejmě může odhadovat z použitých sklenek, zda šlo do karafy a tak podobně). Třeba u lahve Napa Valley Cabernet Sauvignon 2005 od Roberta Mondaviho jsem měl při pohledu na vinětu s 15% alkoholu „nevýhodu“ a očekával, podobně jako vinař Francis Duflot v mém oblíbeném filmu Dobrý ročník, takový lehce „havajský punč“ s přestřeleným ovocem a bez kousku elegance. A ono ne…

Ostatně jsem tu psal o ročníku 1999 stejného vína a v minulosti měl možnost chutnat i jejich nazrálý „Reserve“ Cabernet, ve všech případech šlo o vína opravdu moc pěkná. Řada Napa Valley je jakoby „základní“ pod jménem Robert Mondavi Winery, stejná parta ale vyrábí pod značkami Twin Oaks a dalšími i mnohem jednodušší vína. Na jejich webu najdete k této konkrétní lahvi hromadu informací, přeložím jen část. Odrůdově, ač na vinětě se skvěje Cabernet Sauvignon, jde o směsku 85% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 5% Merlot, 2% Petit Verdot, 2% Malbec, 1% Syrah. Dalších odrůd je do limitu 25%, takže láhev může nést označení čistě Cabernet. (V USA můžete narazit i na označení „Meritage“, spojení slov merit a heritage, v zásadě jde o směsku ve stylu „Bordeaux“ z minimálně dvou odrůd, kdy žádná z nich nemá více než devadesátiprocentní podíl; pokud by Mondaviho Napa Cabernet aspiroval na označení Meritage, musel by vyřadit odrůdu Syrah) Hrozny pocházejí z AVA (apelace, American Viticultural Area) Oakville (ze 47%, většina pak z již docela slavné vinice To Kalon, která je i na fotce níže), AVA Stags Leap District (23%, přes polovinu z vinice Wappo Hill) a z dalších vinic v Napa Valley (30%). Sběr hroznů ruční za chladného rána, fermentováno v kombinaci nerezových a dubových tanků, 29 dní macerace na slupkách, 14 měsíců zrání ve francouzském dubu (20% nové dřevo). Ročník 2005 byl prý nezvykle chladný a deštivý, hrozno se sbíralo i o měsíc později než obvykle a paradoxně tak mělo možnost vyzrávat déle a rovnoměrněji než je běžné, což mělo napomoct vyváženosti i aromatice. No další ochlazování v Napa asi očekávat nemůžeme, ale nejspíš by mělo na jejich vína docela kladný vliv :o)

to_kalon
Zelená láhev tvaru Bordeaux, jen lehce zkosená. Kovová záklopka, plný slušný korek. Hlubší barva, temná ale ne úplně neprůhledná, jen lehce nazrálá na okrajích. Hned po otevření výrazná explozivní ovocitost (klasický černorybízo-borůvkový mix), trocha čokolády, černá oliva, to vše novosvětsky mladé, vlezlé, ostré, s kupou alkoholu a divné „kuprexit“ vůně. I v chuti dost ostré a nevyvážené. Co jsem taky měl čekat, že jo? Víno putuje na pár hodin do karafy a příběh se nám trochu mění. Stále temně ovocité, ale mnohem vyváženější se spoustou dalších aromat dotvářejících komplexní dojem. Výrazná krásná vůně černých oliv, hořké čokolády, koření a trochu „syrahové“ kůže. Stále mladičké, ale moc příjemné. V chuti plné, bohaté, pěkně suché se šťavnatou sladkostí ovoce, tříslo výrazné ale sladší a pěkné, slušná délka a i přes vysoký alkohol až překvapivá pitelnost a hodně kyselin. Dost zvláštní je efekt u vůně - když sklenkou zatočíte, tak vás do nosu praští alkohol a nepříjemná ostrost, ale pokud prostě po chvilce přivoníte ke kalichu, ve kterém se mohla aromata v klidu hromadit, je to nádherná komplexní vůně. To víno je na cestě, bez problému vydrží další roky a bude zrát do krásy, ale už teď je to nabušená a moc povedená záležitost z takové té kategorie 90+ dle US vinných magazínů :o) Za tři stovky nákupu nelituji (a cenu považuji spíše za více než podezřele nízkou) a nejspíše i koupím další lahve a uložím na pár let. Příznivcům koncentrovaných cabernetů nelze než doporučit…

Komentáře používají Disqus