úterý 6. února 2018

Výtečně Beaujolais od Graillotových

domaine-de-fa-beaujolais-en-besset-2016Před pár dny, po fantastické ochutnávce sherry o které se určitě rozepíšu, jsem neodolal zkoumání chladících skříní v obchodě AdVivum a objevil tam zajímavě vypadající Beaujolais. Prostě tam nešlo nechat. Je to nové vinařství, první ročník byl 2014 a teprve 2015 a 2016 se opravdu rozjíždí naplno, za kterým stojí rodina Graillot proslavená víny z Rhôny (hlavně Crozes-Hermitage). Konkrétně jsou to bratři Antoine (ten má i projekt se slavným Raúlem Pérezem ve španělské oblasti Bierzo, dělají tam společné Mencíu) a Maxime, synové slavného Alaina Graillota. Coby rodina ale také testují Syrah v Maroku a tak… expanze prostě! Podle všeho se po Beaujolais poohlíželi docela dlouho, mimo jiné i proto, že s velkou chutí sami tamní vína pijí a vždy měnili lahve s top producenty za ty své. A i proto, že poblíž Tournusu žije matka Alaina Graillota. A pak se naskytla příležitost k nákupu pozemku se starými a udržovanými keři a z domu babičky je najednou Domaine de Fa… :-)

Právě z onoho prvního nákupu pochází dnešní víno, jde o svah zvaný Côte de Besset. Ten se nachází v nejsevernější části cru Saint-Amour, na hranici s Juliénas. Respektive se v tomto cru nachází jeho část, další spadají do apelací Beaujolais a Beaujolais-Villages. Většinou jde o strmé polohy jižní expozice ve vyšší nadmořské výšce (až 450 metrů), na podloží s růžovou žulou. O rok později k pěti hektarům zde přidali další tři ve Fleurie. Jedou v bio, respektive v biodynamice, jak je ostatně jejich zvykem. V základním vínu Beaujolais „en Besset“ 2016 pracují z hrozny jak ze základní tak s deklasovanými z vesnické apelace (zhruba na poloviny) a případně také s trochou z cru Saint-Amour. Fermentace spontánní klasická semi-karbonická, celé hrozny v betonu. Zrání je hlavně v 20 a 30 hl dubových sudech od Stockingera (které jsou ve Francii vidět čím dál častěji), případně v menších 600l. Lahvování bez filtrace. Ročník 2016 je prvním, kdy jsou sudy už výrazněji zajeté, u ročníků 2014 a 2015 byl vliv dřeva výraznější . A i přechod na biodynamiku by se měl začít, alespoň podle vinaře, více projevovat.

Burgundská láhev, zavoskované hrdlo, kvalitní celokorek. Tmavší barva, odstín do fialové. Příjemné trochu chladnější aroma, šťavnatě červené ovocné, naprosto typická „žulová“ kamenitost a lehce kouřový tón, dotyk pepře. Hodně fajn. Suché, středně plné, bezvadné kyseliny a šťavnatost, třísla ne moc a spíše jemnější, vše z aromatiky se znovu hlásí i v chuti, červené ovoce do malin a peckovin, dobrá délka, balanc, pitelnost. Parádní docela seriózní strukturované Beaujolais blíže cru než základní apelační úrovni. Ona tomu odpovídá i cena, ve vinotéce stálo 464 kaček a to není málo. Chlapci Graillotovi každopádně novou disciplínu zvládli bravurně!

Komentáře používají Disqus