čtvrtek 14. prosince 2017

Weissburgunder a Chardonnay od Judith Beck

judith-beck-chardonnay-2016Biodynamické burgenlandské vinařství Judith Beck (psal jsem opakovaně už dříve) mám spojeno především s výtečnými červenými víny a právě ta vyhledávám, ale dělají i docela dost bílého. Já se teď se prochutnal část nejnovější nabídky ze sortimentu Víno pro Vás. Základní Chardonnay 2016 fermentuje spontánně ve větších sudech i menších použitých barrique soudcích, v nich i zraje asi pět měsíců na kalech. Burgundská láhev, šroubový uzávěr. Mladá, čerstvá vůně, žluté ovoce, broskev, lehce kouřový a oříškový tón. Suché, krásně čisté, středně plné, s fajn kyselinou, opět žlutá ovocnost, lehce krémové, dobrá délka. Nic složitého, ale moc pěkně udělané vyvážené poctivé pití.

judith-beck-Weissburgunder-2016Opět základní Weissburgunder 2016 vzniká jen ve větších 1500l sudech, zde kvasí i zraje půl roku na kalech. Burgundská láhev, šroubový uzávěr. Citronová barva. Výraznější, trochu sladší žlutě ovocné aroma, lehce kváskově chlebové, mladé, potřebuje rozdýchat a čas. V chuti středně plné, krémovější a žlutě ovocné, zakulacené se znatelným dotykem pár gramů zbytkového cukru. O něco líbivější kousek, přiznám se že Chardonnay mne oslovilo výrazně více. A nešlo ani tak o cukr, jako spíše o tak nějak celkově lepší dojem a pitelnost.

Judith-Beck-Pannobile-Weiss-2015Pannobile Weiss 2015 naopak u Judith Beck představuje vrchol „normálních“ bílých (má ještě takové ty punkovější nesířené kousky a občasné speciality), zde jde o spojení 65 % Weissburgunder a 35 % Chardonnay z viniční trati Hintäußere Äcker u Golsu, spontánní fermentace ve větších dřevěných sudech a tamtéž zrání na kalech 17 měsíců. Opět burgundská láhev, ale zde již celokorek a kovová záklopka. Výraznější barva do zlaté. I aromatika poměrně expresivní, zrale žlutě ovocná, krémovější, s vlivem dřeva, trochu zemitá, o něco vrstevnatější s jemnějšími odbočkami. Suché, plnější než předchozí vzorky ale stále nic mohutného, suché s pěknou kyselinou, zralejší žlutá ovocnost, krémovost, minerální a lehce oříšková linka. Poměrně uhlazené, ale s pěknou strukturou a dobrou délkou a potenciálem hezky nazrávat v lahvi. Povedený kousek.

Komentáře používají Disqus