pondělí 18. prosince 2017

Velké (nejen) burgenlandské frankovky 2011

Franz-Weninger-Blaufränkisch-Steiner-2011Před pár týdny jsme se sešli ve sklepě vinného baru Veltlín, kde se frankovkový nadšenec Zdeněk Telička rozhodl uspořádat ochutnávku ročníku 2011. Původní idea srovnání celé sbírky brzy vzala za své, pro degustaci naslepo a v klidu (rozuměj s dostatkem času na každé víno a možností se k vínům vrátit) by toho bylo až příliš. Výsledkem tak byla selekce čtrnácti vzorků s důrazem na produkci Burgenlandu a několika málo kousky odjinud. V celkem čtyřech slepých náhodně namíchaných setech po třech až čtyřech vínech, s odhalením vždy po každém setu, se vyskytla vína od nejslavnějších jmen oblasti i vinařství méně profláklých, celková úroveň byla každopádně hodně vysoko. Na některá vína bylo možná ještě příliš brzy a poznámky budou chvílemi na jedno brdo, ale co naděláte…

Christian Tschida Blaufränkisch Felsen I 2011 intenzivní, již lahvově zralejší projev, červené peckoviny, pikantnější, vzácné drahé dřevo. Suché, šťavnaté, s výraznější kyselinou a svíravější. Zábavní kombinace chladné tvrdosti a zároveň zralejších, džemových tónů. Postupem času nabízelo jemnější odbočky a získávalo na bohatosti. Pěkný kousek

Prieler Blaufränkisch Laithaberg 2011 mladistvá tmavá barva a taková i vůně, sladší, intenzivní, tmavě peckovinově sladce ovocná, koncentrovaná. Suché, intenzivní a mladé i v chuti, koncentrace, sladká ovocnost, tmavé třešně, bezva kyseliny a hodně tříslovin, delší, syrovější, nepřipravené, lehce nahořklý konec, hodně dřeva a až trochu vlezle. Uvidíme, co s tímhle udělá čas…

Christian-Tschida-Blaufränkisch-Felsen-I-2011Prieler-Blaufränkisch-Laithaberg-2011Weingut-Rosi-Schuster-Blaufränkisch-Jagini-2011

Hannes Schuster (Weingut Rosi Schuster) Blaufränkisch Jagini 2011 je spolupráce s Rolandem Velichem (vinařství Moric), intenzivní tmavě ovocný kousek, živočišnější a lehce těkavý a dotyk oxidace, divočejší. Suché, šťavnaté, výraznější kyseliny, živočišnost. S časem trocha té divokosti odvanula a především v chuti víno nabídlo pěknou stavbu, perfektní pitelnost, dobrou délku, šťavnatou ovocnost a zábavnost.

Ota Ševčík Frankovka 2011 tmavší barva do fialové, poměrně efektní tmavší ovocnost, výraznější ale výborně zapracované drahé dřevo, bohatší, lehounce živočišné, vrstevnaté. Suché, šťavnaté, intenzivní, perfektní kyseliny, ovocnost, koncentrace, délka, uhlazující se ale znatelné třísloviny, výborná délka. V prvním setu víno zvítězilo i přes obrovskou konkurenci, zazářilo jako kometa aby tedy s vlivem vzduchu v odpité lahvi po dvou hodinách poměrně rychle padalo dolů, byť stále nabízelo dost fajn projev.

Franz Weninger Blaufränkisch Steiner 2011 (tj. Sopron, Maďarsko) tmavé, výraznější tmavší ovocnost a živočišnost, poměrně efektní a voňavé. Suché, šťavnaté, intenzivní v chuti, výtečné kyseliny, pěkná stavba, tmavá ovocnost, něco živočišnosti, delší, výborně pitelné, hodně pěkné víno.

Ota-Ševčík-Frankovka-2011Umathum-Blaufränkisch-Kirschgarten-2011Ernst-Triebaumer-Blaufränkisch-Ried-Mariental-2011

Umathum Blaufränkisch Kirschgarten 2011 velmi čerstvě energicky ovocné (až takové „betonové“, spíše než ze dřeva), lehce zaprděné, velmi rychle se mění a ty podoby nejsou nutně pozitivní. Suché, mladičké, červené ovoce, lehce nahořklý konec, česnek. Hodně zvláštní a ujeté těžko zařaditelným způsobem. Přitom tohle víno bývá obvykle fantastické. Smolná láhev, asi.

Ernst Triebaumer Blaufränkisch Ried Mariental 2011 temné, šťavnatě pikantněji tmavě ovocné a intenzivní v kombinaci s výraznější páleným dřevem. Suché, zrale výrazně ovocné, šťavnaté, nabušené, kyseliny a koncentrace, „moderní“ precizně udělané, drahé dřevo, uhlazenější sladší tříslo. Na mne takový moc „zmalovaná jak coura“ styl, ale populární to zase je, ne že ne.

Karner Gábor Vitézföld Kékfrankos 2011 již znatelnější zralost a něco oxidace, likérově peckovinově ovocné, bylinky. Suché, šťavnaté, poměrně koncentrované, výrazné kyseliny. Takové trochu strohé, ale proč ne. Ale i tohle víno znám a vím, že umí být mnohem lepší.

Karner-Gábor-Vitézföld-Kékfrankos-2011Strekov-1075-Frankovka-modrá-Selection-2011Franz-Weninger-Blaufränkisch-Dürrau-2011

Strekov 1075 Frankovka modrá Selection 2011 by bývalo bylo fajn tmavší svíravější šťavnatější delší víno, ale bohužel mělo lehký korek.

Franz Weninger Blaufränkisch Dürrau 2011 stále hodně mladistvé v projevu, koncentrované, tmavě peckovinově ovocné, lehce živočišné. Suché, plné, koncentrované, temné, šťavnaté, hromada třísla, bohatší, nabušené. Víno teprve na začátku své cesty, skvěle zapracované dřevo, struktura, hodně efektní kousek.

Krutzler Blaufränkisch Reserve 2011 tmavé, čerstvé, poměrně výrazné, ovocné, s důraznou páleně dřevěnou linkou. Suché, šťavnaté, intenzivní, bezva kyseliny, svíravost, třísloviny, koncentrace, ovocnost, dřevo, délka. Bohatší, opět takový ten precizně připravený lehce „technicistní“ kousek.

Claus Preisinger Blaufränkisch Bühl 2011 tmavé, intenzivní, pěkně tmavě ovocné, trochu oxidativní, zajímavé minerální a zemitější odbočky. Suché, koncentrované, s výraznější tříslovinou, dlouhé. Intenzivní, mladistvě působící, strukturované, seriózní zajímavé víno s obrovským potenciálem. Skvělý kousek.

Krutzler-Blaufränkisch-Reserve-2011Claus-Preisinger-Blaufränkisch-Bühl-2011Judit-Beck-Blaufränkisch-Altenberg-2011

Judit Beck Blaufränkisch Altenberg 2011 hodně „WOW“ efekt, intenzivní sladší ovocná aromatika, velmi expresivní vrstevnatá záležitost, lehce živočišné, trochu mentolová čokoláda After Eight. Suché, plné, koncentrované, s výtečnou kyselinou a šťavnatostí, intenzita, délka, komplexní projev. Krásně udělané, parádní frankovka se vším všudy.

Moric Blaufränkisch Lutzmannsburg Alte Reben 2011 zralejší, bohatší projev, svým způsobem výrazný protipól mnoha jiných vín z degustace. Nepostrádá koncentraci a sílu, ale zároveň je mnohem jemnější, elegantnější, méně efektní ale zároveň se spoustou odboček co nutí k pozornosti a nabízejí mnoho. Výraznější kyseliny, svíravost, šťavnatost, balanc, délka. Krásný kousek, velké víno.

Moric-Blaufränkisch-Lutzmannsburg-Alte-Reben-2011Celkově výborná degustace, kde poslední trojice sama o sobě by stačila k tomu, aby i odpůrce frankovky musel uznat její nesporné kvality :-) Nemusím úplně varianty, ve kterých vinař hodně tlačí na pilu a tvoří jakousi zvláštní variaci na Bordeaux, na druhou stranu i v těchto verzích jde najít více než přesvědčivé kousky. Stejně jako lze objevit vína s kvalitami „burgundskými“. Ale přirovnání jsou zbytečná. Prostě frankovka jako obvykle ukázala co v ní je a že si zaslouží nemalou pozornost všech těch, kteří mají rádi charakterní červená a dokáží ocenit nějakou tu „kyselinku“ :-)

Komentáře používají Disqus