středa 20. prosince 2017

Těžká váha Champagne 1995 versus 1996

Krug-1995Blíží se svátky a tak se dnes podíváme na jednu trochu výjimečnou ochutnávky, kterou jsme si s přáteli a nadšenci do klasických bublin trochu předčasně nadělili pod stromeček. Ročník 1996 je pro Champagne považován za špičkový a z nějakého důvodu má kultovní statut. Že devadesát šestka je výjimečná prostě často vědí i ti, kteří se jinak oblasti ani příliš nevěnují a další velké ročníky vyjmenovat nedokáží. Trochu ve stínu ročníku 1996, i pro vinné nadšence, pak zůstává 1995, kvalitou v mnoha ohledech srovnatelný a v některých ohledech možná i lepší, ale holt mladší bráška upoutal pozornost více. Před nějakou dobou jsme se takhle sešli nad deseti (vlastně jedenácti) lahvemi těchto dvou ročníků, víny od největších hvězd a zásadních producentů regionu, ale i lahvemi menších pěstitelů, abychom je mezi sebou porovnali. Jak se sluší a patří tak naslepo. Postupně jsme ochutnali pět dvojic, v každé z nich bylo totožné víno jedno producenta v ročnících 1995 a 1996, a teprve na závěr vše odhalili. V souboji těžkých vah se utkali Krug, Dom Pérignon ve variantě P2 (druhé období zralosti, pozdější degorzáž než běžná varianta), Jacquesson, Fleury a Doyard. Bylo to… podnětné :-)

Fleury-1995Nejprve něco k oběma ročníkům, se vší problematičností generalizace pro celou velkou apelaci a široký rozptyl stylů a přístupů jednotlivých producentů. Různé zdroje se liší v počtu bodů/hvězdiček a tak podobně, ale tak nějak obecně u obou dvou vždy pohybují v kategoriích špičkové a výjimečné, obvykle s 96tkou o chlup výše. Ročník 1995, po sérii nejméně čtyř ročníků poněkud „komplikovaných“ první téměř u všech producentů deklarovaný, je taktéž poznamenán trochu divočejším počasím. Zima byla v pohodě, ale později na jaře oblast zasáhla série mrazů, která zlikvidovala celkem velkou část úrody hlavně v Aube. Následovalo chladné a vlhké období, které vystřídalo teplé příjemné léto, v pozdějších fázích ale suché a horké, což vydrželo v podstatě až do sklizně. Výsledkem jsou dobře vyzrálá vína, ale se stále výraznou kyselinou, silnější ale vybalancovaná. Nejúspěšnější pro vína postavená dominantně na Chardonnay. Navíc s asi menšími výkyvy kvality mezi producenty než ročník 1996.

jacquesson-1996Ročník 1996 taktéž začal poklidně, ale opět přišla série mrazů, poslední dokonce v květnu. Ale nezpůsobil tolik škod jako o rok dříve, což lze říct i o deštích a krupobitích stejný měsíc. Následovalo teplejší období a vše se vyvíjelo dobře, v druhé polovině května ale prudký pokles teplot vývoj pozastavil (a způsobil nerovnoměrný růst, kdy pak v hroznech bylo možno najít bobule kompletně zralé i nevyvinuté, hlavně u Chardonnay). Léto pokračovalo počasím ne zrovna ideálním, střídáním deště a horka. Naštěstí s blížící se sklizní se počasí umoudřilo, bylo spíše slunečno, foukal severní vítr bránící plísním a sklizeň byla kvalitní, s povětšinou skvěle zralými hrozny ovšem s velmi vysokými kyselinami. Vína vypadala a mnohdy stále vypadají fantasticky. Jsou koncentrovaná, intenzivní, s pevnou strukturou a obrovským potenciálem. U některých se ale projevuje určitá disharmonie v tom, že v aromatice se vyvíjí poměrně rychle a působí velmi zrale, ale v chuti se posouvají pomaleji a prim poněkud hraje právě výrazná (eufemismus, někdy spíš brutální) kyselina.

dom-perignon-1996-P2Richard Juhlin řadí Krug k vůbec nejlepším vínům ročníku 1995 (na prvních dvou místech má jejich Clos du Mesnil a Clos d’Ambonnay, na třetím pak „běžnou“ ročníkovku), ale na šestém místě a se stejnými body jako Vintage Krug, 96 bodů, má Dom Pérignon Oenothèque, což je to co dnes prodávají pod novým názvem P2. V top vínech ročníku 1996 má Richard Juhlin Dom Pérignon Oenothèque / P2 na třetím místě s 98 body a Krug Vintage na pátém s 97 body (tohle víno má mimochodem 21 % odrůdy Meunier, mnohými domy i kritiky označované za „podřadnější“ a nehodící se do prestižních vín na delší zrání). Jeho body pro Doyarda nemám, Fleury dostal za 95tku 73 (což je u Juhlina furt slušné, jeho žebříček neodpovídá stovce tak jak ji má Parker) a za 96tku dokonce 84. Jacquesson je na tom u něj vyloženě skvěle, ročník 1995 si odnesl 93 bodů a 1996 dokonce 95 bodů. Ve všech těchto případech je ale nutné připomenout, že Juhlin pil jiná vína. Nejen že je hodnotil už před pár lety, ale hlavně šlo nejspíš o úplně jiné odstřely kalů a spíše kratší zrání v lahvi než jsme měli my. Jisté je to u Fleuryho a Jacquessonu, pravděpodobné u Dom Pérignonu, u Krugu možná šlo o stejná vína.

jacquesson-1995Champagne Jacquesson Avize Grand Cru 1995 Brut Dégorgement Tardif je pozdně (červenec 2010) odstřelené čisté Chardonnay bez dozáže. Nazlátlá barva, jemnější perlení, rozvinutější výrazně zralejší vůně, pečené jablko, toast s medem, sladší teplé ovoce. Suché, velmi přísné kyseliny, řízné, delší, toastové, s teplejší sladší ovocnou linkou. Slušné, fajn pití, se kterým bych už ale neotálel. Champagne Jacquesson Avize Grand Cru 1996 Extra Brut Dégorgement Tardif (odstřel červenec 2012, dozáž 3.5 g/l) se projevovalo zajímavou stavbou, silnější koncentrovanější chuti se skvělými kyselinami a dotykem dřeva, ale zároveň to mělo bohužel korek a holt se nemohlo pořádně ukázat.

Fleury-1996Champagne Fleury 1995 Brut (80 % Pinot Noir, 20 % Chardonnay, odstřel květen 2014, dozáž 10 g/l) zlatá barva, jemnější perlení, výrazná umami sójovka-maggi linka, zralejší, výraznější pinotová ovocnost a dotyk citrusu, sladší zralejší medová linka. Suché, koncentrované, energické, silné a efektní, dlouhé, s parádní ovocností, delší, s přísnějšími kyselinami, strukturované, s citrusovou svěžestí, velmi pěkně postavené. Champagne Fleury 1996 Brut (80 % Pinot Noir, 20 % Chardonnay, odstřel v roce 2013) tmavší v barvě a o něco menší perlení, již hodně zralé v aromatice, opět ona umami linka, sladká ovocnost. Suché, expresivní v chuti, výrazné kyseliny, sladkost ovoce, energie a čerstvost, délka. Strukturované, čerstvé, bohaté. Aromatika mne možná o chlup více bavila u 95tky, ale chuť 96tky byla naprosto parádní. Mimo soutěž již po degustaci jsme ochutnali ještě Champagne Fleury 1996 Brut (80 % Pinot Noir, 20 % Chardonnay, odstřel duben 2017, dozáž 7.8 g/l), v aromatice výrazně nazrálé a medovější, ale v chuti s neuvěřitelnou čerstvostí, řízností a energií, nepřipravené k pití a musí ještě ležet.

dom-perignon-1995-P2Dom Pérignon 1995 P2 (odstřel 11/2005) zlaté v barvě, v aromatice karamelový toast, výrazná minerální linka, postupně více citrusových svěžejších tónů. V chuti suché, výrazná kyselina, čisté, s citelnou vyšší dozáží byť stále samozřejmě suché, toastové, citrusové. Dom Pérignon 1996 P2 toastové, karamelové až lehce do příliš přismahlého, čerstvé citrusové tóny a kandovaný citron. Suché, výrazné kyseliny, čerstvost, krémovo-toastové, minerální, poměrně intenzivní. DP takhle starší je snadno rozpoznatelný. Ale upřímně stále nechápu, kde se berou všechna ta extatická hodnocení a popisy jeho neuvěřitelné komplexity a toho všeho, co v něm jde objevit. Mně přijde, že v něm prostě dominuje ona toastovost ze zrání se znatelnou dozáží a ač je to velmi slušné víno, tak kultovnímu statutu nerozumím. A tuplem ne s ohledem na šílenou cenu.

Krug-1996Krug 1995 (ještě bez KrugID a neznámý odstřel, složení Pinot Noir 48 % + Chardonnay 35 % + Meunier 17 %) tmavá zlatá barva, jemnější perlení. Zralé, bohatší, expresivní v aromatice, pečené ovoce, perník a sušenky, živé, energické, minerální, parádní kombinace čerstvosti a vyzrálosti. Suché, živé, energické v chuti, naprosto fantastická kyselina, zralejší, delší, komplexní a přitom tak snadno pitelné. Velké víno se vším všude a pro mne víno večera. Krug 1996 (odstřel 12/2007, Pinot Noir 48 % + Chardonnay 31 % + Meunier 21 %) je v projevu jasným bratříčkem předchozího, s o trochu toastovějším projevem a jakoby o něco teplejší a expresivnější ovocností. Suché, plnější, expresivní, minerální, koncentrované, citrusové s až trochu brutální kyselinou. Dlouhé, mohutnější, bohaté, výtečné víno.

Doyard-1996Champagne Doyard Blanc de Blancs Millésime 1995 (odstřel ~ 2010) má nazlátlou barvu a stále pěkné perlení. V aromatice již znatelně nazrálejší, komplexní, stále s citrusovou ovocností a dotyky dřeva, efektní až docela wow projev. Suché, intenzivní, koncentrované, vyzrálé, minerální, dlouhé, krásně vybalancované Champagne. Champagne Doyard Blanc de Blancs Millésime 1996 (odstřel ~ 2010) zlaté v barvě, aromatika působící až nezvykle čerstvě, křídově minerálně, expresivně, s ovocnými tóny, spoustou jemnějších odboček, jistou zvláštní lehkostí a elegancí. Suché, energické, s parádní kyselinou, minerální, bohaté, delší, komplexní velké víno. Ta kombinace svěžesti a lehkosti se zralostí a koncentrací byla unikátní a dostala mne.

Doyard-1995Pro mne víny večera Krug 1995, Doyard 1996 a Fleury 1996. S Doyardem 1995 a Krugem 1996 v těsném závěsu, následování Fleury 1995. Trochu zklamání, nejen kvůli korku, jinak obvykle výtečný Jacquesson. No a Dom Pérignon P2… prostě typický, jen mně to nebaví. Ať tak či ona poučný a velmi zábavný večer. Když se tyhle lahve neberou úplně vážně, k čemuž jejich stáří, původ a hlavně ceny poněkud svádí, tak jsou skvělou ukázkou bezvadně pitelných a zábavných vín na celý večer. A nyní mne omluvte, jdu dětem vyrábět vánoční dárky z korků, na nákupy v hračkářství už nemám volné finance… :-)

Odkazy: Článek o degustaci Doyard | Profil Champagne Krug | Starší průřezová degustace Fleury

champagne-1995-1996-setkorky-1995-1996

Komentáře používají Disqus