pátek 1. prosince 2017

Solidní slovenské bubliny

matysak-sekt-brutPrávě jsem absolvoval, jako předvoj Furmint Fóra, moc zajímavou slepou degustaci vín z Tokaje, o které určitě budu psát. Ale nyní odhrnu zavíňovací vzorek, který do programu úplně nezapadal. Nemám se slovenskými bublinami zas tak velké zkušenosti a dosud měl spíše… inu velmi průměrné. A teď objevil dost slušný kousek. Tedy objevil… vzhledem k hromadě medailí na lahvi (včetně zlaté z Prague Trophy) to víno není žádným tajemstvím, ale taky nemůžu znát všechno, že jo :-) Už větší producent Matyšák, Pezinok a jejich Sekt Brut 2012. Klasická metoda v lahvi, odstřelováno postupně (= různé šarže, které na první pohled od sebe nepoznáte, obzvláště při neuvádění data degoržování a u ročníkových vín tento přístup nemám rád) a konkrétně tato varianta na kalech dva roky.

Odrůdově (zhruba) 60 % Chardonnay, 20 % Pinot Blanc, 20 % Pinot Noir a 10 % Pinot Meunier, dozážováno na 6.4 gramů, kyseliny skoro osm. Tmavší žlutá barva, velmi fajn perlení. Pěkná zralejší aromatika, med, minerální linka, krémové žluté ovoce, dotyk drobného červeného do jahod a florální tón (až jsem tipoval, že je tam něco Furmintu, už tu z nich lehce blbnu). Suché, výrazné, velmi dobrá kyselina, přísnější, dobře postavené seriózní klasické bubliny, lehce pecková hořčinka v delší dochuti. Nebál bych se doporučit. Ještě prý bude 600 lahví s výrazně delším zráním a bez dozáže, zkusím si pohlídat.

Už jsem se tu znalejších vyptal na nějaké poctivé slovenské producenty bublin a vypadá to, že něco málo tu mají. Musím zahájit pečlivější průzkum! Paradoxně toho o slovenském víně, nejen bublinách, vím docela málo. A také ho piju řádově méně často než třeba vín z Maďarska. Což je vlastně poněkud smutné…

Komentáře používají Disqus