pondělí 3. prosince 2007

Od Velkých Bílovic po Chambolle-Musigny

Pinot Noir, Rulandské Modré, Roučí modré, Blauburgunder, Spätburgunder, Pinot nero… to je jen několik jmen vinné odrůdy, které podléhám nejčastěji. Má tolik podob, forem a pěstuje se na tak mnoha místech, že opravdu ji poznat nelze. A to ani ty „pravé“, původem z Burgundska. Přesto je třeba se snažit. Další domácí vinná seance se tentokrát nesla ve znamení pinotů z Burgundska, s malou zastávkou ve Velkých Bílovicích.

Pinot Noir 2005 pozdní sběr – Víno Hort
Hrozny původem z Bílovic, trati Přední hora. V barvě obvyklé, nijak vysoké, již ale viditelně nazrálé. Ve vůni hodně naparfémované, profilem klasická slušná rulanda z Moravy, spíše přímočařejší a trpce ovocná, navíc s lehce nazrálými sofistikovanějšími tóny. Víno by zasloužilo dostat nějaký další čas se ještě rozvíjet. Chuť kopíruje vůni, přímočará trpčí ovocnost, tenčí až středně plné a běžně dlouhé. Asi je cítit, že mne víno nějak nezasáhlo. Důvodem je cena, která byla ve vinotéce 270,- korun. A za tyhle peníze bez problémů získám zajímavější kousky.

Bourgogne A.O.C. 2004 – Domaine Michel Noëllat
Hrozny na toto víno pravděpodobně pocházejí především z oblasti Vosne-Romanée, ale upřímně toto víno Burgundsko zrovna dvakrát nepřipomínalo. Barva docela vysoká, lehce nazrálá. Vůně je explozivně ovocná, s tóny brusinek a výrazně borůvek, sudu, pryskyřice, ovocného džemu. Bohatá, hutná a pro oblast nepříliš typická. Po delším vymíchávání ten „Burgundský dojem“ trochu objevuji, ale spíše jde o autosugesci. Naslepo bych tipoval původ pravděpodobně někam k Bordeaux. V chuti středně plné, šťavnatě ovocné a delší, s pěkným tříslem i kyselinou, parádní k jídlu. Víno může ještě bez problémů zrát a je opravdu skvělé, za tři stovky výborné, ale na můj vkus je odrůdovost, mírně řečeno, potlačena. Zda je to sudem, technologií výroby nebo něčím úplně jiným netuším.

Blagny 1er Cru „La Pièce Sous Le Bois“ 2003 – Matrot Wittersheim
Oblast Blagny zavádí více možnostmi, jak mohou být vína odsud označována, poměrně slušný chaos do už tak relativně komplikovaného systému apelací a parcel v Burgundsku. Vinařství Matrot Wittersheim sídli v Meursaultu a vyrábí mimo jiné velmi kvalitní (a drahá) bílá vína, tento Pinot Noir je pak jakousi jejich „střední třídou“ v červených. Barva je vyšší, taková „hutnější“, opět lehce nazrálá. Ve vůni se plně projevuje, že jde o přeci jen poněkud vyšší kategorii burgundských. Krásně odrůdová vůně, sofistikovanější, komplexní, bohatá a okouzlující. Ovoce se setkává s mineralitou (křísnutí kamene), různé vrstvy se postupně otevírají a nabízejí ke zkoumání. V chuti středně plné, nijak jednoduché ale nabízející jemnost a delikátnost, byť ještě trochu více je znát tříslo. Červené ovoce se potkává s likérovými tóny a čerstvým ovocným koláčem, chuť je docela dlouhá, ale nic výjimečného. Občas poněkud zazlobí vyšší alkohol. Víno vás asi na první přivonění neohromí, ale při troše věnovaného času nabídne obrovské množství vjemů. Takhle to má vypadat. Povedené víno, bohužel u nás asi nedostupné. Cena necelých 26 euro odpovídá kvalitě. Pokud pojedete do Burgundska, zkuste dát této poněkud podceňované oblasti šanci…

Chambolle-Musigny 1er Cru „Les Charmes“ 2000 – Domaine Ponsot
A to nejlepší na závěr. Známý producent, slavná trať a výborný ročník 2000 mají „papírově“ předpoklady nadchnout. Barva vína je vyšší, již dost nazrálá (oranžové tóny na okraji). Vůně je velmi bohatá a výrazná, v prvním plánu trochu dominuje komplex ovoce, sudu a pryskyřice, ale postupně se vylupují tóny lahvového zrání a klasický pinotový dojem, v tomto případě opět hodně propracovaný, nic na pití jen tak, víno si zaslouží (a vyžaduje) pozornost. V chuti elegantně sladěné ovoce, trpčí ovocité tóny, kyselina a to vše pěkně dlouhé. Chuť je mohutná, opojná, krásná! Víno je neuvěřitelně lahodné, k ženské „měkkosti“ má asi daleko, přesto oblast reprezentuje dobře. Cena někde na hranici sedmnácti stovek ve vinném humidoru Makra je vysoká, přesto ne nějak kriticky vyšší než při nákupu přímo v Burgundsku. Zda má smysl podobnou částku za zážitek této kategorie jednou za čas vydat či ne si musí každý rozhodnout sám. Osobně bych víno podobného typu nikdy nekupoval jinak než ne základě degustace. Důvody podobných cen, krom velkého jména, možná napoví i několik „technických dat“ na závěr. Staří vinic přes 40 let, hustota výsadby 12.000 keřů na hektar, ale výnos z hektaru klidně pod 20hl (úrodný rok na hranici třiceti, při nutnosti masivní redukce třeba i šest). Bez filtrace, žádné umělé kvasinky, od roku 1977 vinice bez pesticidů a pouze s přírodním hnojivem. Počty vyrobených lahví spíše v řádu stovek než tisíců. Výjimečné pití pro netuctové okamžiky.

Odkazy: Českomoravská červená seance | Před zídkou za zídkou nikdo nesmí… vinifikovat terroir

Komentáře používají Disqus