čtvrtek 27. prosince 2007

Graf intenzity chuti vína

Ač se může zdát, že někdy příliš lpím na „technických detailech“ vína, realita je taková, že je to pro mne spíše citová záležitost. Snahy zachytit víno do čísel, tabulek a popisů vůní a chutí jsou jistě fajn a pro mnoho lidí snad mohou být i vodítkem při nákupu, ale nic se nemá přehánět.

Tenhle text bude vlastně jen upozornění na jednu zajímavou láhev, či spíše obsah její viněty, na kterou jsem narazil během vánočních svátků. Překvapivě docela slušné přívlastkové Zweilgetrebe z podniku Vinium a.s. (kde mám zkušenosti jinak spíše nepříliš dobré) má na zadní vinětě, dle dotisku šarže a alkoholu očividně předgenerované pro kdo ví kolik různých „zwéček“ v průběhu let, graf průběhu intenzity chuti v ústech. Přiznám se, že to už je na mne poněkud moc. To se někdo s ISO degustačním certifikátem napije a pak načárá graf? Moc nerad bych se dočkal dob, kdy u svého oblíbeného vína uvidím v časopise (krom obligátního bodového hodnocení, při troše štěstí průměru více degustátorů) i podobné grafy a různorodé tabulky. Intenzita vína v ústech, laboratorní rozbor všech látek jak na minerálce, kompletní analýzy z chromatografu…? Co, krom varování lékaře o škodlivosti a prodej vína ve speciálkách označených „tekuté jedy“, přijde dál? Raději se nedohadovat, vína v plechovkách už tu jsou. Jistě, na vinětách domácích vín ocením obsah kyselin, cukrů a extraktu, protože mohou být tak trochu vodítkem, co v našich stále ještě trochu „divokých“ vinných dobách v lahvi očekávat. U klasických zahraničních vín třeba tohle skutečně vědět nepotřebuji, tam oblast v kombinaci se jménem vinaře obvykle mluví jasně. Ale tohle snad přijde časem k nám a nebude potřeba chemických značek a grafů.

To bylo zase jen takové malé postesknutí. Vždycky mne to popadne, když narazím na něco, co podle mne ke kultuře vína vůbec nepatří. Ale což, jdu si nalít nějakou láhev bez grafu, u které alespoň vím, že závěrečná křivka dochuti by byla velmi dlouhá a lahodná…

Komentáře používají Disqus