středa 29. července 2015

Bordeaux versus Burgundsko, novinky, vínoblogy

jancisPokud máte hodinku a čtvrt času a chuť rozvalit se v křesle a poslouchat dva velikány vinného světa, tedy alespoň jeho literární části, jak snášejí argumenty pro výjimečnost vín z Burgundska a z Bordeaux, tak máte možnost. Jancis Robinson versus Hugh Johnson a jejich argumenty, proč má ta či ona oblast v něčem převahu a zaslouží si vaši pozornost. Celé to moderuje legendární šéfkuchař z Le Gavroche, Michel Roux junior. Nečekejte nic vyloženě objevného, ale pár fajn momentů tam rozhodně je, hlavně Jancis je docela vtipná a umí podat i klišé o hlíně za nehty u burgundských vinařů a větší obeznámenosti těch bordeauxských s tabulkami v Excelu než s párem holínek s grácií. Během letního podvečera se sklenkou dobrého vína vlastně odkudkoliv o ztracený čas nejde :-) Pro zájemce o trochu detailnější pohled je k dispozici hodně zajímavá kniha.

Pár rychlovek. Čínský trh s vínech už pokročil na další úroveň, krom obrovského množství padělků Château Lafite a dalších velkých vín Francie začínají podvádět i u své vlastní produkce. Matt Kramer se podělil o tři podle něj velmi podceňovaná vína a s velkou radostí tam vidím Sémillon z Hunter Valley, o tom jsem se tu rozplýval už několikrát. Randall Grahm, jedna z nejvýraznějších osobností vinného světa (v USA rozhodně superstar), se chystá přijít s deseti tisíci nových odrůd. O co přesně jde si můžete počíst třeba u Jamie Gooda, osobně by mne vína z podobně divokých nehomogenních výsadeb velmi zajímala. Autory zásadních knih o odrůdách myslím klepne… :-) A padl rekord v částce zaplacené za hektar vinice v Champagne, bylo to v Côte des Blancs a kupec zaplatil 1.8 milionu euro. Na Montrachet to furt nemá

Pokud vám čtení o víně na Jižním svahu nestačí, tak pro vás mám tři nové tipy v češtině. Vinice voní se jmenuje čerstvý blog vinaře a včelaře Radka Osičky. O víně se chystá blogovat také Milan Nestarec, zatím uveřejnil pouze úvodní oznámení, tak uvidíme jak se mu bude dařit. A pod názvem Kapky o víně najdete relativně čerstvý vinný blog, tentokrát je autorkou žena, což je „v oboru“ stále trochu výjimečné (ke škodě nás všech). Jo a jeden ze zásadních domácích vínopsavců a člověk, kterému vděčím ohledně vína za mnohé, ztrácí nezávislost :-) Alespoň tak to sám podal, když oznámil, že nastupuje coby technolog junior do Lobkowicz vinařství Mělník (Bettina Lobkowicz). Docela se těším, zda se to na vínech nějak projeví.

Komentáře používají Disqus