úterý 30. prosince 2008

Budete bublat?

Když jsem tu nedávno měl anketu o šumivých vínech, celkem jasně z ní vyšlo, že většina z vás pije bublinky jen jako součást oslav či spíš výjimečně (a je to škoda, protože láhev fajn bublinek se dá pořídit za podobné peníze jako slušné bílé víno a jde o skvělého partnera ke spoustě jídel, ale to opakuji stále dokola). Právě tou výjimkou je blok svátků od Vánoc do Silvestra, kdy jen ten druhý den padnou možná i čtyři miliony lahví. Vzhledem k tomu, že do půlnoci dosáhne spousta oslavujících „pokročilého stavu mentální inkompetence opakovanou konzumací fermentovaných rostlinných nápojů“, pijí se i šumivé nápoje, které by leckdo za střízliva do úst nevložil, nebo by je alespoň označil za chutnající dost „podezřele“. Ale čím dál víc se prodávají a na trhu objevují za snesitelné peníze dost zajímavé bublinky, dle aktuální módy i ve variantách bez alkoholu.

S nealkem přišel nově i Bohemia Sekt (u kterého pozoruji vzrůstající kvalitu některých produktů v portfoliu, snad nové technologie), ale nějak jsem zatím neměl odvahu ho vyzkoušet. Tak možná zítra. Bohužel zkušenost s tichými nealko víny, například Carl Jung, je dost tristní. Zkoušel jsem aso tři, naposledy jejich Merlot, ale teda odrůdu bych si tipovat nedovolil. Ve sklenici to dost zapění a trochu podchlazené chutná jako o něco zajímavější verze limonády Vinea. A právě jako limonáda se to i pije, letní osvěžující pití to není špatné, jenže pocitově to prostě, ať už to dáte do jakékoliv skleničky, moc nepřipomíná konzumaci vína. Nealkoholická piva v tomto směru fungují o řád lépe a svým „plnotučným“ bratříčkům jsou výrazně podobnější.

Ale zpátky k sektům. Nedávno jsme, v rámci zbytečného vánočního utrácení, otevřeli láhev Bollinger Special Cuvée, tedy neročníkového „základního“ šampaňského dost slavného domu. O jejich slávě (a marketingovém umu, jakožto nejspíš i volných financích na reklamu) svědčí i to, že před více než třiceti lety na jejich bublinky přešel James Bond a opustil do té doby preferovaný Dom Perignon :o) Bollinger produkuje několik vín, nejčastěji je skloňováno „Grand Année“, což je ročníkový výběr jen v opravdu výborných ročnících, ale jejich elitním (Prestige) cuvée je Blanc de Noirs „Vieille Vignes Françaises“ ze dvou malých cru Clos St-Jacques a Chaudes Terres v Aÿ (původně byla součástí ještě jedna vinice, ale tu zničil nedávno révokaz). Co by mne hodně zajímalo je Coteaux Champenois La Côte aux Enfants, ročníkové tiché červené víno z jižního svahu Côte aux Enfants v Aÿ, stoprocentní Pinot Noir. Ale ten není zrovna snadné ochutnat :o)



U Bollingeru probíhá první fermentace obvykle ve dřevě, každé cru a odrůda samostatně, až později dochází ke scelování. Ročníková vína pak kvasí v malých soudcích, ale minimálně čtyři roky starých. Vína tráví na kvasnicích poměrně dlouhou dobu, neročníkové víno minimálně tři roky, ročníková od pěti do osmi. Po degoržování se dodává pouze minimální množství dosážního likéru, u Special Cuvée je tam ve výsledku cukru 6 – 9 gramů na litr. Odrůdové složení tohoto základu produkce je 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay, 15% Pinot Meunier, zhruba 10% směsi (ale momentálně kolují zvěsti, že se tento poměr nově zvedl) je rezerva let předchozích (až patnáctileté archivy). Chutnaná láhev měla hlubší barvu, nádherné jemné perlení malinkatých bublinek a především krásnou aromatiku. Velmi intenzivní, s dominancí kvasnic, pečeného jablka a hrušek s výrazným toastovým aroma, které přecházelo i do krásně svěží chuti, s páteří živé kyseliny, navíc i slušně dlouhé. Klasické, vyladěné, stylové a moooooc povedené bublinky, za které ovšem zaplatíte lehce prémiovou cenu a určitě nebude větší problém najít něco přibližně srovnatelné kvality (ale za podobné peníze leckde koupíte třeba i základní Moët nebo Veuve Clicquot a tam už je cena naprosto neopodstatněná) znatelně levněji.


Na trhu je toho teďka opravdu spousta. Nedávno dělala test Mladá Fronta, výsledky jsou celkem dost příznivé. Na Château Valtice Grandioso Brut jsem vyloženě dostal chuť, slyším o něm poprvé a vypadá velmi lákavě. Jestli ho někdo zítra budete pít, tak dejte vědět, jak obstálo :o) Oslavy si užijte, nepřežeňte to a v případě zájmu se mrkněte ještě na nějaké mé další „bublinkové“ zápisky…

- 10 domů, 20 lahví a spousta bublinek
- Crémant Blanc de Noir 2006 a dva inzeráty
- Degustace Sektdomaine Jan Petrák
- Supermarketový tip v chmurném dni
- Letně bubláme s Champagne Baron-Fuenté
- Michlovského bublinky ročníku 1999
- Degustace Champagne Drappier
- Od Rossijskoe po Champagne…
- Dvacet zašumění – velký den šampaňského

Komentáře používají Disqus