pátek 7. prosince 2007

Co si k vínu přibalíte?

Už parkrát se mi stalo, při čmárání poznámek k dost obyčejnému a svým způsobem nudnému vínu, že v hlavě naskočila zvláštní série otázek. Proč ho vlastně budeš pít? Jen abys i tenhle večer měl na stole k večeři víno, protože už sis na to zvyknul? Neděláš si v tomhle případě poznámky jen proto, aby i tohle víno víno spadlo do kategorie trávení času “koníček” (případně “téměř vědecký pokus a hodnocení”) a mohl ses ubránit před kategorií “zahazování času” a zdviženému prstu nabádajícímu zamyslet se nad tématem alkoholismu?

Přiznám se, že dnes tu měl být úplně jiný text. Nabitý optimismem a neuvěřitelným vinným zážitkem ze středy. Ale zatím ho nedokážu dopsat. Text roste či spíše bobtná, mění se a stále více posunuje někam, kam nechci. Možná vyjde příští týden rozdělen na dvě části, možná jen jako kratičké shrnutí a možná vůbec. Jsou momenty, které radikálně ovlivní vnímání určité věci, pro mne byla středeční degustace takovým okamžikem vzhledem ke světu vína. Nemůžu ji dostat z hlavy a přitom nejsem schopen se z toho “vypsat” (ano, tohle je další z pokusů, omlouvám se).

Takže chodím po bytě a přemýšlím nad tím, co se mi k vínu jako takovému za ty roky nabalilo za další aktivity. Zda některé z nich nejsou opravdu jen jakási podvědomá pojistka proti pocitu “vždyť jen piješ alkohol, nic víc v tom není”. Kdo ví. Na chodbě stojí hromady lahví tak dlouho, než z nich sundám vinětu a založím do archivu. Korky zajímavějších vín se objevují všude možně po bytě, jakožto efektivní dekorativní lapač prachu. Užitečné jsou snad jen bedničky od Bordeuax, ze kterých se dají vytvořit provizorní poličky na všechno možné. Na discích se hromadí fotky lahví, vinařů a v nejlepších případech i vinic. A vůbec.

Co se nabalilo k vínu vám? Sbíráte a očicháváte hlínu a štěrk z vinic? Co děláte s hromadami korků? Co takhle je rozdrtit a nechat z nich vylisovat podlahu? Už vám nějaké víno totálně změnilo pohled na nějakou oblast či odrůdu, byť jste si tento pohled budovali třeba několik let? Jaké víno pro vás vůbec bylo zlomové a donutilo se poprvé nad tímhle krásným nápojem mnohem více zamyslet? Co si otevřete k oblíbené knížce, hudbě, filmu?

Komentáře používají Disqus