středa 4. prosince 2019

Cava kvalitnější, Cristal biodynamický, šampion Salonu vín, fyloxera ve Washingtonu, padělatelé z Kambodži…

Nejznámějším španělským bublinám, apelaci Cava, teče do bot. Ti nejlepší producenti se nedokáží smířit s „levnou“ pověstí, kterou cava má, a vytváření různá vlastní sdružení a označení. Prchá jich stále víc. Už jsem o tom tady psal několikrát, vlastně spíš mnohokrát. Samotná Cava DO se tím pádem musí snažit. Od marketingových kampaní přes pokusy reálně zvýšit kvalitu vín a také vína zřetelněji geograficky rozlišit. Zvýšení minimální doby ležení na kalech v lahvi u kategorie Reserva z 15 na 18 měsíců beru spíš jako kosmetickou změnu, zajímavější je požadavek na nejméně desetileté vinice a ještě zajímavější požadavek na Reserva a Grand reserva kategorie aby pocházela z vymezených jasně registrovaných poloh. Uvidíme…

Když jsem u těch slušných bublin… Louis Roederer coby zásadní hráč v Champagne a vinařství stojící za jednou z vůbec nejlegendárnějších tamních značek, Cristal, masivně šlape do biodynamiky. Vinice mají v organice a půlku v plné biodynamice. Aktuálně na trh pouštějí Cristal 2012, tedy z docela složitého ročníku, a vůbec první Cristal stoprocentně připravený jen z biodynamicky pěstovaných hroznů. Asi by bylo bývalo lepší, kdyby se o podobné uvedení postaral ročník jako třeba 2008, ale co už :-)

Walla Walla, vinařská oblast v americkém státě Washington, se připravuje na boj s fyloxerou. Rozsah nákazy je zatím nejasný, ale podle všeho se mšička révokaz rozšířila poměrně hodně.

Čím se zabývají v Kambodži? Mimo jiné paděláním vín od Penfolds. Tohle australské vinařství, a především jeho nejprestižnější značky jako Grange a Bin 707 Cabernet Sauvignon, jsou u padělatelů vůbec hodně oblíbené. Takže opatrnost při nákupu na místě :-)

Známe absolutního Šampiona Salonu vín – národní soutěže vín 2020, kterým se stalo Rulandské modré 2017 ze Zámeckého vinařství Bzenec. Původ v Dolních Dunajovicích, trati Zimní vrch, desetidenní kvašení v otevřené nádobě a roční školení v nových barrique sudech. Na tyhle soutěže moc nedám, to asi pravidelní čtenáři vědí, ale… vyzkouším :-) Špičkový moravský pinot, který v soutěži porazí i top bílá vína, se hned tak nevidí. Tak snad jím tenhle opravdu je…

U LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) si letos už podruhé udělali radost v Provence a více šlapou do růžových vín. Tentokrát zakoupili kontrolní podíl v Château d’Esclans, producentovi extrémně trendy růžovky Whispering Angel.

Do vína se mimochodem pustil i Amazon, svou vlastní značku nazvanou Compass Road spouští nejdříve v Německu a jde o levná základní vína profláklých a očekávatelných odrůd – Pinot Grigio, Merlot, Chardonnay a růžovka z Grenache. Německou specialitkou je pak Dornfelder a Riesling. Cena je €19.99 za krabici šesti sedmiček, tj. 85 kaček za flašku. A možná se budete divit, ale v Německu fakt levná vína jedou, tamní běžný zákazník za flašku snad platí méně než je zvykem u nás, a tohle by mohlo fungovat.

Pořad Folklorika a téma vinice v Praze :-)

Komentáře používají Disqus