středa 12. listopadu 2008

Mladá vína, jedno velmi potentní

Zatímco svět si připomínal válečné veterány a devadesáté výročí První světové války, na náš trh včera oficiálně vtrhla letošní mladá vína. Tedy něco bylo možno koupit už dříve (třeba „svatokateřinské“ z odrůdy Irsai Oliver od Víno Rakvice), ale 11. listopad v 11:11 je termínem oficiálním, propagovaným a s různými promoakcemi spojeným. Ale jelikož ta vína většinou nějak velký zázrak nejsou, je to takové obyčejné pití spojené právě a jen s několika týdny po uvedení na trh a navíc kvůli termínu obvykle dost technologicky uspěchané, moc pozornosti jsem jim tentokrát nevěnoval. Vlastně jsem se jen cestou na jinou vinnou akci zastavil na Staroměstském náměstí, kdy jsou nyní takové jakési „trhy“ a kde mělo být Svatomartinské slavnostně uvedeno a k dispozici. A bylo, hned několik druhů i s ochutnávkou, klidně zaskočte. Kupříkladu mne pobavil takový stánek Bunžy a jeho Bunžolé. Bunža toto víno dělá déle, než jede novodobá tradice Svatomartinského, kontrolní komisí toto víno neprochází, ale to stánku nebrání být ověšen oficiálními svatomartinskými plakátky. Drobnost, vím. A u stánku s párky v rohlíky a lahvemi mladého vína od Spilebergu jsem si uvědomil, že holt tahle reklamní kampaň na vína z Moravy a Čech je určena pro jinou cílovou skupinu, než jsem já. Stejně jako ta vína. Ale stejně jsem neodolal a doma si jedno mladé víno otevřel. Nedalo mi to, protože v poledne jsem ho měl možnost ochutnat a dost mne zaujalo.


Za vyzkoušení stojí už kvůli té vinětě. Letošní mladé víno z Dobré Vinice je, stejně jako loni, tak trošku úlet. Inu posuďte sami na fotce vpravo! Co říkáte? Mně se to tedy líbí, prý je to sluníčko ;-) Směska je to zajímavá, na Dobrou vinici nezvykle je víno označeno jako polosuché (překvapilo mne to a tak jsem položil dotaz vinaři, prý „já bych od sebe také polo nečekal, ale vinobraní začalo tak pozdě, že to byla nutnost.“… tak snad jedině doufat, že jejich klasická vína už budou suchá, protože to byl vždy ostrůvek suché jistoty v moři cukru). Barva má lehce broznový nádech, když s vínem zakroužíte, tak ten vír uprostřed pableskuje vyloženě červeně. Aromaticky je víno svěží, byť ne nějak úplně „slinosbíhavě“, spíše je to takové hravé, dost se mění s teplotou, od květinových tónů po ovoce, tam přes zralý banán až po hruškový kompot s hřebíčkem. Taková dobře udělaná líbivka. V chuti je trocha zbytkového cukru znát, ale je tu i dost kyselinky, na úvod víno jemně zaperlí a osvěží. Dost je znát ten klaret z červených hroznů v podobě „tmavší“ ovocitosti, je to fajn dlouhé a trochu minerální, jednoduše a příjemně pitelné. Líbivé v tom dobrém slova smyslu. Přiznávám, že být to naslepo, určitě budu nadšen o něco méně. Pomáhá jméno mého oblíbeného vinaře (zrovna zpracovávám report z jedné degustace, když to nebylo v klidu domova s celou lahví, tak mne některá ta vína zdaleka tak nenadchla, ale o tom později) a tak vůbec, holt to není žádná „objektivní“ slepá degustace :o).

Mladá vína využívají dost možná krátkodobé (ale u nás stoupající) popularity a jejich ceny ve vinotékách velmi často neodpovídají tomu, o jaký produkt se vlastně jedná. Stát tahle Dobrá vinice osmdesát korun, tak nakoupím dva kartony na dárky v nejbližších týdnech, protože je to fajn pití a kupu lidí by potěšilo. Bohužel běžná cena 169,- Kč za sedmičku je nesmyslná a to ani ne tak v kontextu současné nabídky vín Svatomartinských a slušných vín z Moravy (= za 150,- Kč můžete ve vinotéce koupit nějaké vyloženě průmyslové a ultranudné víno, zatímco tohle je pěkné pití z eko vinic a určitě připravené bez nějakých kvasinko-technologických experimentů), ale vlastní nabídky Dobré vinice. Podobné peníze totiž stojí i jejich čtyři roky starý vymazlený barik Pinot-Chardonnay na úplně jiné úrovni. Ale co, udělal jsem si radost. Normálně na trh pouštějí vína tak po dvou a více letech, takže jsem jim alespoň pomohl upravit cashflow po aktuální sklizni :o) I když mám obavu, že (stejně jako loni u červené ňamky) tohoto vína bude jen pár lahví.

Odkazy: Zákaz ochutnávek zdarma, jedna Itálie a Svatomartinské | Svatomartinské je tu! A jak chutná? | Svatomartinská vína – trénink na apelační systém?

Komentáře používají Disqus