středa 12. února 2014

Sauvignon, Pálava a tři moravském cabernety

lahofer_sauvignon_2012Minulý pátek jsem se zúčastnil setkání za účelem výběru 9 vinařství do užšího hodnocení soutěže o titul Vinařství roku 2013 pořádané Svazem vinařů České republiky. Taková návštěva jámy lvové to byla, ale nakonec celkem příjemná :-) Nikde veřejně a oficiálně jsem zatím výsledky neviděl, takže je raději nebudu prozrazovat. Ale vybrat favorita v kategorii malé (do 50 tisíc litrů), střední (50-250k) a velké (nad 250k) vinařství jsem nakonec neměl problém, zvolit v každé kategorii hned tři už drobátko ano. Nevybíralo se z celého trhu, ale jen z přihlášených a s účastí v soutěži/anketě souhlasících vinařství, jinak by to samozřejmě bylo mnohem snazší. Vůbec statut soutěže stojí za přečtení. V rámci občerstvení šlo ochutnat výběr moravských vín, především (ale nejen) od účastníků soutěže. Projel jsem většinu, k pár z nich se podělím o poznámky. Omluvte sníženou kvalitu fotek jen z telefonu.

Vinařství Lahofer (web) Sauvignon 2012 pozdní sběr (Dobšice a Vrbovec, směs vinic U Hájku a Šác) má intenzivní, expresivní vůni, angrešt, rybízové listí, sladší ovocné tóny, příjemná. Působí spíše suše (je to takový ten off-dry styl, ještě stále suché, ale troška cukru tam je), čistě, živě, s výbornou kyselinou a harmonicky, vůně a chuť ladí dohromady, dobrá délka. Velmi pěkně udělaný přímočaře efektní moderní Sauvignon.

Sonberk_Palava_2011Sonberk (web) Pálava 2011 pozdní sběr (Popice, Sonberk) je krásnou ukázkou, že tahle odrůda není jen doménou podezřelých sudovek, ale může to být i skvělé víno a navíc ne nutně polosladké či sladké. Tahle konkrétní má velmi příjemnou výraznější aromatiku, ale ne nějak přestřelenou, trochu evokuje nějakou alsaskou muškátovo-tramínovou směsku. Květinové tóny, li-či, mandarinka, lehce mýdlové. V chuti i přes pár gramů zbytkového cukru spíše suššího projevu díky fajn kyselině, svěží, plnější, ovocné, velmi pěkně postavené, strukturované a seriózní, dlouze doznívající. Ano, takhle bych pálavu mohl!

V rámci sebevzdělávání jsem vyzkoušel tři různé představitele odrůdy Cabernet Sauvignon. Štepán Maňák (web) Cabernet Sauvignon 2011 výběr z hroznů barrique (Novosedly, Slunečná) je víno poměrně aromatické, černorybízové s jasným dřevem, suché, čisté, ovocné, plné, s delším čoko dozníváním, uhlazené a přístupné. Takové trochu schematické, ale jinak dost přesvědčivé. Vinné sklepy Valtice (web) Cabernet Sauvignon 2011 výběr z hroznů (Brod nad Dyjí, Dunajovický kopec) víno o něco lehčího střihu, ale tmavé, ovocité, čisté, s výrazným tříslem, docela seriózní a velmi mladé. Vladimír Tetur (web) Cabernet Sauvignon 2008 pozdní sběr (Velké Bílovice) naopak již poměrně dost naleželé, ovocitost začíná ustupovat, objevují se živočišnější lascivnější tóny, teplejší kulatější chuť s uhlazeným tříslem, až lehce zbytkový cukr. Maňák by z tohoto klání vyšel vítězně.

cabernety

Komentáře používají Disqus