Do Prahy dorazila Victorie Morin z Domaine de la Touraize (web), jsme tedy v Arbois a zásadní části vinařské oblasti Jura. Chutnal jsem jejich produkci už několikrát a jedno jejich víno měl i na nedávné přednášce/masterclass k Juře, ale ještě k nim nic nepsal. Tak dneska ve zkratce napravím :-) Rodina se odkazuje k pěstování révy od roku 1704 a už osmi generacím vinaření. Moderní historie se ale začíná psát až od roku 2009, kdy se André-Jean Morin rozhodl opustit místní družstvo, prodat menší část vinic a z výnosu zafinancovat vlastní vinařství. Dnes společně s manželkou Héléanou pracují na celkem 10 ha v okolí Arbois, část výsadeb má až osmdesát let a disponují i vyhlášenými polohami jako Curoulet, Sur la Côte či Les Corvées. Victorie je generací devátou, aktivní poslední dvě sklizně a do podniku se vrátila po škole a praxi v jiných vinařstvích (třeba Lapierre v Beaujolais). Bude to asi právě ona, kdo časem vinařství převezme, zda ve spolupráci s bratrem či sama je zatím nejisté :-)
V Touraize pěstují celou pětici hlavních jurských odrůd (Chardonnay, Savagnin, Ploussard, Trousseau a trošku i Pinot Noir). Kdo byl na mé přednášce tak ví, že v oblasti zdaleka nejsou jediné a navíc se tam teď dějí zajímavé změny (i Touraize už má vysazeno trošku hybridu Seyve Villard), ale k tomuhle tématu se nejspíš dostanu časem. Jméno nesou po jedné z původních rodinných a dodnes obhospodařovaných vinic, lieu-dit La Touraize, jediné vinici kterou si dědeček současného vinaře ponechal poté, co se s vinařením ve větším rozhodl po všech možných útrapách skončit. Logo pak odkazuje ke zkamenělinám amonitů, které tam velmi snadno můžete nalézt.
Připravují širokou škálu vín, jak všemožné jurské styly – nejen klasická suchá tichá bílá pod závojem i (častěji) dolévaná, různorodá červená ale i bubliny, slámovku či fortifikovaný Macvin – tak i vyjádření jednotlivých odrůd coby selekce ze specifických podloží či konkrétních jednotlivých vinic a také macerovaná bílá. Vzhledem k tomu, že jsou v nabídce dovozce Alma Wines, tak nepřekvapí, že na vinicích jedou plně v bio režimu a dokonce Demeter certifikované biodynamice. Také ve sklepě je to bez aditiv, s výjimkou uměřených množství síry (do 30 mg/l celkové, spíš ke dvaceti) ale někdy i bez. Kvasí spontánně obvykle v nerezu za kontrolované teploty a následně vína školí ve dřevě různých velikostí (primárně dub, teď trochu experimentují s akátem) a tvarů i dalších nádobách. Takže dnes populární betonová vajíčka a volně stojící amfory, jak terakotové (pro červená) tak z kameniny (bílá). Červená nefiltrují, bílá buď jen hrubě nebo dnes častěji také vůbec.
Chutnali jsme několik vín, která jsou aktuálně k dispozici u dovozce, a k tomu pár dalších co se možná teprve objeví. A začali, jak je v Juře zvykem, u červených. Ploussard „La Cabane“ 2023 je lehčí červené, u kterého se nesnaží o nějakou velkou extrakci, ale spíš lehkost a pitelnost. Jen deset dní macerace, deset měsíců ve vajíčku a dubovém foudre. Světlejší, trochu opalizující červená. Čerstvá, svěží milá aromatika, drobnější červené ovoce, jahoda, trochu kořenité. Suché, čisté, lehkonohé, lehce svíravé, příjemně nekomplikovaně fajn a záměr plní skvěle. Côtes à Côtes 2023 je směs 2/3 Trousseau asi tři týdny macerovaného s 1/3 Pinot Noir připraveného karbonikou, rok v amforách. Opět dost světlá barva, o chlup divočejší aromatika ale stále především ovocná, třešně a maliny, živá a energická. Suché, čisté, šťavnaté, s trošku výraznějším tříslem a svíravostí, červeně ovocné, výborně pitelné, o něco strukturovanější, zábavné. Trousseau „Les Corvées“ 2023 pochází čistě z této jediné polohy, semikarbonika a devět měsíců školení ve foudres. Mladá, příjemná aromatika, drobné červené a tmavší ovoce, trochu les po dešti a kořenitost s náznakem pepře. Suché, čisté, červeně ovocné, strukturované s trochu výraznějším tříslem a svíravostí, dobrá délka, balanc. Mladé, ale už teď dobře pitelné, opět dost zábavné červené. Tohle bude myslím za nějakou dobu fakt výborné.
Chardonnay „Les Voisines“ 2022 je mix z více sousedních svahů a jde o variantu z „druhého plnění“, o něco déle školené. Konkrétně dle viněty „po dobu tří zim v 500l sudech“. Tenhle ročník byl dost horký a vína jsou z něj obecně o něco „tučnější“, ale podařilo se jim udržet až překvapivě dobré kyseliny. Tmavší žlutá barva. Vůně stále dost čerstvá, trochu pikantnější ale víno je plně dolévané a známky znání pod závojem tam příliš nejsou, s krémovou linkou a dřevem. Suché, čisté, vyvážené, žluté ovoce, pěkné kyseliny, vyvážené, čisté, delší, dost solidně postavené… pěkné cháčko. Chardonnay „en Flandre“ 2022 je z jediné vinice, spíš placky (odtud prý možná jméno) na vápenci, školeno v kombinaci dubu a akátu. Barva znatelně světlejší. Mladistvě působící, na úvod lehce reduktivně, vápenitá vlhká zeď, pikantnější, citrusové, minerální. Suché, šťavnaté, pocitově o něco štíhlejší (přitom docela dost alkoholu, 13.5 %) ale s důrazem, super kyseliny, citrusové, minerální, vlhký šutr. Výborný kousek!
Se Savagnin „Terres Bleues“ 2022 se už dostáváme ke slavné jurské odrůdě Savagnin, základu tamních žlutých vín, tohle je ovšem v dolévané variantě. Více vinic s dominantním podílem modrých slínů (vizuálně se nejvíc projeví po dešti) a zrání ve větších sudech. Trochu pikantnější, minerální aromatika, malvice a trochu oříšky a staré vlhké dřevo. Suché, čisté, fajn kyseliny, citrusová linka, dobrá struktura a délka. Fajn, solidní kousek. Následoval návrat k Chardonnay se Zeste de Chardonnay 2018. Což je způsobem vzniku na Juru věc dost netypická, ale překvapivě projevem vlastně vůbec. Ručně odstopkované hrozny a 21 dní macerace, rok zrání v amforách a další v sudech. Tmavší zlatá barva. Expresivní, již nazrálejší aromatika, poměrně bohatá stále se žlutou ovocností a dotykem citrusů, hezky zakomponované dřevo. Suché, poměrně koncentrované a plné, strukturované, tříslo spíš ohlazené, bezva kyseliny, delší… wow kousek za mne, výtečná seriózní šardonka.
Vin Jaune 2018 je už legenda z oblasti, v jejich případě dobu nutnou ke zrání v sudech pod závojem (flórem) tráví na půdě vinařství, nově budou mít i sklepní prostory a určitě bude zajímavé sledovat posun stylistiky. Tohle je taková ta varianta s opravdu intenzivním odparem. Lahvováno do povinné láhve clavelin o objemu 62 cl. Matnější zlatá barva. Výrazné, oříškové, starý vlakový vagon se dřevem co pamatuje všechno, pražce, decentně kari koření směs. Suché, plnější, výborná kyselina, strukturované, lehce svíravé, oříškové, dlouhé. Slušný představitel stylu.