pátek 10. července 2015

Stáčírna řeznická a nový zákon

Včera jsem nakupoval na jednom málem městě a jen několik desítek metrů od sebe narazil na tři různé stáčírny vína. Na fotografii (telefonem a v nic moc osvětlení, omluvte sníženou kvalitu) máte jednu z nich. Ještě loni by seznam vzorků hrdě nabízel Pálavu, nejspíš místo položky Tramín či Muškát. Pokrok! Ale pokud jde o kulturu prodeje, tak cesta bude ještě docela dlouhá...


Uvidíme, co s tím vším provede novela zákona o o vinohradnictví a vinařství, její poslední verze byla právě předložena a je v procesu připomínek. Obsahuje novinky ohledně výsadeb, šířeji pracuje s falšováním vína a obsahuje další moc zajímavé části, například ty ohledně značení vín některé naše velkoproducenty jistě potěší. "U vína vyrobeného na území České republiky v obalu určeném pro spotřebitele je výrobce povinen uvést na etiketě, popřípadě všech etiketách, pokud je obal určený pro spotřebitele opatřen více etiketami, provenienci hroznů, ze kterých bylo víno vyrobeno." Je tam také celá velká sekce právě na téma sudovky, od definic přes způsoby prodeje a jejich omezení. Kupříkladu vinotéka by sudovku nově měla skladovat na takovém místě, kde je "teplota prostředí do 15 °C". A dále pak "Sudové víno musí být prodáváno spotřebiteli s využitím výčepního zařízení, které používá jako hnací plyn dusík s příměsí CO2 do 20 %." Tak si říkám, že možná zrovna to řeznictví výše teplotu zvládne v pohodě, ale jinak by se vyplatilo investovat do prodeje klimatizací :-)

Komentáře používají Disqus