pátek 19. října 2018

DRC rekordní, miliarda prosecca, nové Crus Bourgeois, dostatek bílého Burgundska

romanee-conti-1945Domaine de la Romenée-Conti opět upevnilo pozici nejdražších vín světa a získalo i skalp vůbec nejdražší jednotlivé lahve. Na nedávné aukci v New Yorku dům Sotheby’s střelil dvě lahve Romanée Conti 1945, jednu za 496 tisíc dolarů (11.2 milionů Kč) a druhá se vyšplhala dokonce na 558 tisíc dolarů (12.6 milionů Kč). A to prosím ani nešlo o velký formát, ale klasickou sedmičku! Předchozí rekord držel také ročník 1945, Château Mouton Rothschild, ovšem ve formátu jeroboam a tedy ekvivalent šesti lahví (a imperial, tj. šest litrů a ekvivalent osmi běžných lahví, amerického Screaming Eagle 1992 se vydražil za půl milionu dolarů, ale tam šlo o charitativní aukci). Důvodů pro takto vysokou cenu je, krom mírného šílenství, hned několik. Už dříve jsem se o této aukci zmiňoval, dražila se vína ze sklepa vinaře a négocianta Roberta Drouhina, jehož otec Maurice získal v roce 1928 exkluzivní práva na distribucí vín DRC ve Francii a Belgii. Ročník 1945 byl pro červená burgundská špičkový, šlo o první poválečný a kvalita byla velmi vysoká, ovšem ruku v ruce s tím šla velmi malá sklizeň. V tomto případě se jednalo o nějaké dva sudy, 600 lahví. No a navíc vinařství keře následně vyklučilo, vinici osázelo znovu až v roce 1947 a znovu víno vyprodukovalo až v roce 1952. Romanée Conti 1945 je navíc extrémně padělaným vínem, falešné lahve se prodávají už desetiletí a vzhledem k minimální produkci se padělků celosvětově vypilo násobě více než skutečného moku. Objevují se dokonce velké formáty, které v tom ročníku DRC vůbec nevyrobilo. Takže extrémní cena lahví s dokonalým původem a jistojistě pravých, v podstatě z první ruky a celou dobu uskladněných v perfektních podmínkách, je „pochopitelná“. Nic takového už se dost možná nebude opakovat.

Nedávno jsem tu psal, že by letos mohlo vzniknout až 600 milionů lahví prosecca. Ovšem výsadby odrůdy Glera v rámci apelace rychle stoupají a dost možná nás brzy čeká potenciálně až miliarda lahví těchto italských bublin. Zda bude poptávka stoupat stejně rychle jako produkce se teprve ukáže…

Když jsme u té velikosti produkce… letos by se mělo zadařit rekordně mnoho bílého v Burgundsku. Kvalita nebude úplně z té nejvyšší možné, ale zase pro jednou by měl být dostatek vína „na pití“ :-) Uvidíme, jak se to projeví na cenách. Odhaduji, že prostě jen pro jednou nestoupnou :-)

A naopak jedna mikro sklizeň. Na Domaine Evremond, projektu Champagne Taittinger v Anglii, vysadili první vinice v Kentu teprve před rokem a půl. A první nějak použitelnou sklizeň neočekávají dříve než příští rok. Ale už letos nějaké hrozny sklidili a panuje spokojenost, žádné komerční plány s nimi ale nemají :-)

Nová klasifikace Crus Bourgeois du Médoc pro ročník 2016 je na světě. Celkem obsahuje 270 producentů a zatřídění se týká 33 milionů lahví, tedy něco málo pod třetinu celého Médocu (31 % osázené plochy a 32 % produkce). Zároveň s ročníkem 2018 začala práce na klasifikaci nové, která bude zveřejněna v roce 2020. Ta by ovšem měla opět navracet kategorie Crus Bourgeois, Cru Bourgeois Supérieur a Cru Bourgeois Excéptionnel a bude revidována každých pět let.

Welt.de a obsáhlý článek o vinařství v Čechách a na Moravě. Všímají si nás :-)

Bio víno chutná lépe! Když víte, že je to bio víno ;-) Fajn text Víra tvá ho dochutila.

Komentáře používají Disqus