čtvrtek 28. ledna 2021

Bordeaux a šestice nových odrůd

Už dříve jsem se zmiňoval, že v Bordeaux koketují s možností používat pár dalších odrůd, důvodem jsou, kdo by to byl čekal, nepřehlédnutelné klimatické změny. Coby oblast hodně „byznysová“, která se odrůdově za poslední stovky let vyvinula znatelně, to samozřejmě řeší. Nikdo nečeká, že se zbaví Cabernetu a (čím dál častěji přezrávajícího) Merlotu, na to jsou přese všechno příliš konzervativní, ale alespoň vedou debatu. Idea hledání alternativ pro Pinot a Chardonnay v Burgundsku se myslím setká s… agresivnějším přijetím :-) Selekce nových odrůd by měla umožnit se se současnými (a přicházejícími) problémy částečně vyrovnat a nabídnout lepší odolnost vůči suchu i pozdější a korektní dozrávání během horkých let. Z více než padesáti testovaných odrůd navrhla sdružení vinařů sedm nejlépe sedících k těm v současnosti používaným. Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO) jich aktuálně k použití šest schválil.

V červených je to Arinarnoa, Castets, Marselan a Touriga Nacional, v bílých Alvarinho a Liliorila (navrhovaný Petit Manseng neprošel). Milovníci (především) portugalských a španělských vín jsou s Tourigou a Albariñem doma a obě odrůdy umí nabídnout špičková vína. Marselan je kříženec Cabernetu Sauvignon a Grenache, celkem používaný v Languedocu ale trochu i Španělsku a Kalifornii, popularitu nabírá v Číně a pár povedených vín jsem z něj byl. Arinarnoa z Bordeaux pochází a vznikla spojením odrůd Tannat a Cabernet Sauvignon, chutnal jsem ji pouze v cuvée. Castets je stará a dnes málo rozšířená francouzská odrůda použitá kupříkladu k vyšlechtění odrůd Hron či Váh na Slovensku a též Liliorila odrůda poměrně raritní, kříženec Baroque a Chardonnay. Ani jednu z nich jsem, pokud mne poznámky neklamou, neměl možnost chutnat samostatně a pokud byla součástí nějakého cuvée, tak nedeklarovaně (nebo nemám v poznámkách).

Jak se na vínech nové odrůdy projeví možná uvidíme za pár (desítek) let. Vinohradníci se každopádně mohou legálně pustit do vysazování, zatím na maximálně pěti procentech vinic. A hrozny půjde (prozatím) použít pouze pro apelace Bordeaux a Bordeaux Supérieur a to do deseti procent ve finální směsi. Grand Cru Classé z Tourigy původem z Pauillacu, St.-Estèphe či Margaux nás tedy hned tak nečekají, jakkoliv zábavně to pro vinné geeky může znít (stejně jako třeba Syrah z Vosne-Romanée!) :-) Mimochodem dosud používané (resp. povolené) odrůdy jsou Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Carménère a Petit Verdot pro červená a Sémillon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Muscadelle, Colombard, Ugni Blanc, Merlot Blanc a Mauzac pro bílá. Upřímně především u bílých spousta lidí netuší, co vše v jejich víně vlastně může být (resp. u těch pokročilejších že to není nutně jen Sauvignon a Sémillon). A pokud jde o Carménère, ač v Bordeaux původně odrůda z nejdůležitějších, tu si také lidé spojí spíše s Chile, stejně jako málokdo očekává ve své Bordeaux směsce Malbec. V tomhle ohledu nové odrůdy žádný „reputační problém“ nezpůsobí.

Komentáře používají Disqus