čtvrtek 1. srpna 2019

Stará škola Prosecca

Dnes mne čeká podvečer s bublinami s obzvláštním zřetelem na Prosecco, tak se mentálně připravím poznámkami k jedné zajímavé lahvi. Azienda Vinicola Luigi Gregoletto (web, dováží Prosekárna) je tradiční producent šumivých vín v oblasti, kterou dnes označujeme coby apelaci Prosecco. Existují záznamy, že rodina Gregoletto zde pěstovala révu už v pozdním 16. století / na počátku 17. století, což z nich dělá jednoho z vůbec nejpůvodnějších producentů. Dnes produkují celou řadu Prosecca, ale jejich specialitou jsou i tichá z odrůdy Verdiso a také tradiční sui lieviti/col fondo bubliny. Jedou prakticky úplně rukodělně, mají 11 ha vedených bez herbicidů, každá parcela je vinifikována separátně. Prosecco DOC Treviso Sui Lieviti pochází z vinic v rámci DOCG Conegliano-Valdobbiadene, ale kvůli použití korunkového uzávěru (který považují za ideál pro tento typ vín kvasících v lahvi) je deklasováno. Primární fermentace je spontánně v nerezu a tam i nějakou dobu zraje na kalech, poté jde víno s malou dávkou likéru (z jejich hroznů) do lahve kde na jaře znovu rozkvasí. Prodáváno tak jak je, s kaly a vším, každá láhev bude trochu unikát.

Dle šarže jsem pil ročník 2016 a tedy rozhodně ne čerstvé víno jako je u prosecca zvykem. Citronová barva, lehce opalizující. Krásné vytrvalé perlení malých bublinek. Ve vůni čerstvé a energické s krémovou linkou, kdoule, netradiční ovocnost evokující sušenou švestku, mandle. Hodně zajímavé. V chuti naprosto suché, čisté, s pěknou kyselinou, malvicová ovocnost, dobré délka s lehkou mandlovou nahořklostí. Povedené, charakterní Prosecco. Které navíc můžete pít několika způsoby, na téma konzumace col fondo vín jsem tu měl zápisek. U Gregoletto doporučují spíše nechat kaly usadit a pít „čisté“ nebo rozmíchat. Osobně mám nejraději variantu postupného odpíjení, kdy máte ve dvou lidech první dvě sklenky téměř čisté a závěr kalný :-) Další tip od vinařství je opatrně odlít do karafy čisté víno a zbytek s kaly použít na risotto!

Komentáře používají Disqus