úterý 12. května 2015

VOC Ryzlink a Veltlín v žižkovském VinVin

Piálek-Jäger-ryzlink-rynsky-vocMinulý týden jsem měl pracovní schůzku na Olšanském náměstí, takže lokalitou to vyšlo šikovně na setkání v novém vinném baru VinVin. Je to docela zajímavý a na Žižkově mírně nečekaný koncept, čekal bych ho spíše někde ve Znojmě :-) Jde vlastně o takový showroom VOC Znojmo, v místní nabídce jsou exkluzivně vína členů tohoto sdružení (tj. nejen lahve s nálepkou VOC, ale i další z jejich produkce, například u Horta červená z Languedocu či u Lahoferu Grenache taktéž z Francie… no alespoň ten původ přiznávají). Vypadá to tam moderně a čistě, sklenky jsou hodně povedené od Crystalexu (tuším řada Siesta), hromada lahví otevřena po sklenkách, personál příjemný, jídlo si tam můžete dát, samozřejmě celé nekuřácké… ale jo, tohle jako příspěvek na pražskou vinnou scénu beru :-)

voc_znojmoPři čekání na kolegu jsem vyzkoušel Rýnský ryzlink VOC 2013 (Dobšice, viniční trať U hájku) vinařství Piálek & Jäger z Nového Šaldorfu. Víno lze pořídit ve dvou variantách. Běžně je pod šroubovým uzávěrem, ale pro Salon vín, kam se letos dostalo, povinně muselo mít korek. Fakt by mne zajímalo třeba za 2-3 roky zrání, jak se ta vína budou lišit. Výraznější citronová žlutá barva a poměrně efektní výrazná vůně, meruňka, mirabelky, již decentně medové, minerální linka. Suché, středně plně, dobré šťavnaté kyseliny, vyvážené, čisté, dobře udělané, solidní stavba, délka i dobrá a pitelnost. Fajn ryzlink, který bych si s chutí otevřel i doma.

artevini_veltlin_vocA jelikož se čekání trochu protáhlo, tak mi nakonec ve sklence skončilo ještě Veltlínské zelené VOC 2013 (Sedlešovice, viniční trať Kraví hora) vinařství Arte Vini. Tmavší citronová barva, opět poměrně výrazná aromatika, pocitově docela plnější a hutnější, směrem žluté až tropické ovoce, decentní krémovost, pepřová kořenitost. Suché, s dobrou kyselinou, čisté, trochu kořenité, plnější silnější bílé, docela uhlazené, slušně dlouhé. Zaujme myslím dost lidí, ale na mne působí tak trochu nepřirozeně, domů bych si ho spíše nepořídil.

vinvin_3vinvin_1vinvin_2

Komentáře používají Disqus