pátek 18. března 2011

Mumm co není pravé šampaňské

mumm_cuvee_napaDům Mumm je jednou z vůbec nejznámějších značek Champagne a „Cordon Rouge“, láhev s rudou stuhou na vinětě, pozná asi každý nadšenec do bublin (případně všichni ti, co sledují Formuli 1, kde byl dlouhá léta základním postřikem pro vítěze závodu). Navštívil jsem jejich sklepy (pár fotek by se našlo i v zápisku Jak vzniká šampaňské v obrazech) a je to takový vinařský Disneyland, včetně úvodního posezení v malém kině s promítáním reklamního filmu, ale za návštěvu stojí, mají tam pěkně zpracovanou ukázku prakticky všeho, co se týká výroby šampaňského. A když chtějí, tak umí udělat opravdu špičkové bubliny. Právě základní brut se stuhou mne nechává chladným a jde o obyčejné solidní cuvée velkého producenta, ale třeba bubliny z Grand Cru obce Cramant mají opravdu nádherné. Při pobytu v Amsterdamu jsem narazil ve vinotéce na Mumm s vinětou, kterou jsem předtím ještě nikdy neviděl. Cuvée Napa by Mumm je brut šumivé neročníkové víno vyrobené tradiční šampaňskou metodou kvašením v lahvi, ovšem jejich americkou firmou (web) z hroznů vypěstovaných na padesátce různých vinic v kalifornském Napa Valley. Tradiční směs Chardonnay a Pinot Noir, v lahvi na kvasnicích si poleží rok a půl, před expedicí pak ještě čeká další tři měsíce po degoržování a dodání dozážního likéru na srovnání. Elegantní láhev i viněta, cena asi 15€… neodolal jsem.

Spíše bledší barva a hodně výrazné perlení a hustá pěna, bublinky spíše větší. Aromaticky hodně do citrusů a bílého ovoce, trochu jablka, živé, slinosbíhavé ale spíše jednodušší. V chuti čisté, živé, hodně výrazná a trochu ostřejší kyselina, přímé, aperitivně osvěžující. Dobře udělaný spotřební sekt, který po pravdě ale nedosahuje kvalit ani jejich základního vína ze Champagne a spíš mi připomínalo běžné francouzské crémanty z Burgundska či Alsaska co pořídíte bez problémů do deseti euro. Naprosto nechápu, že od US kritiků dostává okolo devadesáti bodů… a nebo možná chápu, je to přeci jejich domácí produkce :-)

mumm_vstupni_hala

Vstupní hala do prezentačního centra Mumm v Remeši

mumm_muzeum

Muzem starých šampaňských nástrojů, pár moc zajímavých kousků tam mají a celkově je jejich hodinová prohlídka výborným začátečnickým exkurzem do výroby vína z Champagne.

Komentáře používají Disqus