úterý 8. března 2011

Disney víno a ryzlink z Lídlu

disney_sumivePokud občasný čtenář tohoto blogu nabyl dojmu, že konzumuji jen vína opravdu dobrá, vyšší cenové kategorie, záležitosti špatně dostupné a různé speciality, pak by se mýlil. Jen o těch ostatních se tu zmiňuji méně často, protože obvykle za nějaký větší zájem a investovaný čas nestojí. Ale ve sklence se mi objevují docela pravidelně. Dneska mi to nedá napsat o dvou z nich, konkrétně šumivce pro děti a ryzlinku z Lídlu. A začnu tou šumivkou. Nápoj Disney Fizzy Fiesta přinesla minulý pátek návštěva a rozlito dětem do stejných sklenek bylo od naše Prosecca skoro k nerozeznání. Odvážně jsem si nalil sklenku a ochutnal. Voňavé, hroznové, trochu „jarově“ ovocné, nasládlé a šumivé, úplně bezproblémová výrazněji nasycená ovocná limonáda. Upřímně o kus lepší, než leckterá dealkoholizovaná vína pro dospělé, která nejsou ani limonáda ani víno a většinou stojí za starou bačkoru. Tohle si alespoň na nic nehraje. Složení minerálka, hroznová šťáva z koncentrátu, cukr, kysličník uhličitý, kyselina citronová, sorbát draselný coby konzervant a něco karamelu pro barvu. Jako bonus s obsahem vitamínu C v množství 20mg na 100ml :-) Až budete potřebovat pro někoho „nealkoholické víno“, tak místo produktů tohohle jména klidně kupte Disneyho, strhněte z něj obrázek (je to jen takový plastový obal) a láhev popište fixou. Případně kupte limonádu Vinea. Anebo ještě lépe – vinný mošt v klasické sedmičkové lahvi. Na stole to vypadá dobře a alkohol v tom nenajdete.

lidl
Druhou láhev jsem zakoupil v Lídlu. Tenhle obchod s někdy poněkud podezřelým zbožím má slogan „Lídl je levný“, já v něm opakovaně něco nakupoval z důvodu trochu jiného, totiž protože „Lídl byl blízko“. A samozřejmě neodolal prozkoumat nabídku vína. Právě tam jsem viděl dost zvláštní Rulandské modré. A docela se bavil u sortimentu ne příliš širokého, ale v cenách typicky pod stovku a provádějícího docela dobrý průřez základem vinného světa. Pravděpodobně vynechám padesátikorunové italské Vermentino či španělské Tempranillo, ale kdyby se tam za tyhle prachy objevilo Burgundsko, nejspíš pokusu neodolám :-) Cestou k babičce jsem dal šanci stokorunovému maďarskému szamorodni tokajskému 2002 (slušný slaďák, za ty prachy) a především musel zkusit ryzlink za 59.90,- Kč.

riesling_pfalz_lidlRiesling 2009 Qualitätswein halbtrocken, tedy polosuchý jakostní ryzlink z Německa, má deklarováno místo původu v oblasti Pfalz a obsah alkoholu 11.5%. Hnědná láhev, plastová záklopka i špunt (nomacorc). Ve vůni poměrně fajn ovocité, med, žlutý meloun a něco kořenitosti. Čisté, naprosto korektní. V chuti nasládlé, kulaté a jednoduše postavené, se slušnou kyselinou a celkově dobře pitelné. Odrůda je tam znát, není to úplně „neutrální nezařaditelné bílé“ jak tahle vína často bývají. Naslepo bych nejspíš Německo a ryzlink i tipoval. Být to někde na domácí soutěži mezi dalšími představiteli běžného rýňáku, pravděpodobně nepropadne. Za šest pětek na jen tak pití bych se toho nebál. Tedy manželka si dala jen skleničku a další nechtěla, ale mám podezření, že místo původu „Lídl je levný“ hrálo větší roli, než samotný projev vína :-) Celkem logicky… totéž od nějakého malého domácího vinaře by mi nejspíš chutnalo o dost víc, s tím prostě nic nenaděláte.

Komentáře používají Disqus