úterý 26. března 2024

Výročí Stelvinu, bio Cava roste, Ruské clo a fajn rozhovor s Katarínou ze Slobodného vinárstva

Těžko tomu uvěřit, ale už je to 60 let, co firma Amcor představila Stelvin, šroubové uzávěry určené pro víno. I když je fakt, že opravdový boom a celosvětové přijetí šroub zažil až v 21. století a to díky Austrálii a Novému Zélandu. Dnes pod ním najdete i špičková velká vína, bílá i červená. Celkově je jím uzavřeno znatelně nad třetinu všech lahvovaných vín a přes polovinu producentů jej používá alespoň pro některé víno. V roce 1964 měl Stelvin řešit specifický problém vinařů švýcarských, křehká vína z odrůdy Chasselas byla totiž obzvláště náchylná na sebemenší náznak korkové vady a hledali něco, čím se jí vyhnout a udržet svěžest a jemný projev co nejdéle a nejlépe. Uzávěr vyvinutý ve francouzském Chalon-sur-Saône zadání řešil skvěle. Kdo by tušil, kam až se z „obskurního“ užití ve Švýcarsku s roky propracuje…

I přes vzestup alternativních apelací/sdružení není španělská cava na ústupu a snaží se seč může o úpravu image, viz starší zápisek na toto téma. A o tyhle bublinky je rozhodně stále zájem. V roce 2023 se prodalo téměř 252 milionů lahví cavy, což je o 1.09 % (2.7 milionu lahví) více než v roce 2022. Nárůst byl hlavně díky domácímu trhu a Německu, Belgii a Velké Británii. Naopak USA se docela propadlo. Každopádně mnohem zajímavější je vzestup cavy z ekologicky pěstovaných hroznů. Bio cava vyskočila o 24.59 % na 32.3 milionu lahví. Podíl bio certifikovaných vinohradů totiž dramaticky stoupá. Většina alternativ (Clàssic Penedès, Corpinnat…) má bio jako podmínku už od počátku, u cavy to bude platit alespoň pro nejvyšší kategorii Cava de Guarda Superior, do roku 2025 bude muset být komplet z eko vinohradů.

Rusko by prý mohlo uvalit 200% clo na vína ze zemí NATO. Již v červenci 2023 vláda zvýšila dovozní cla na vína z „nepřátelských“ zemí, z 12.5 % na 20 %. Jako podporu domácího vinařského průmyslu a odvetu pravděpodobně ruské střední třídě, spíše než komukoliv jinému. Také uvažují o zavedení minimálních kvót na domácí vína, a to jak v obchodech tak i, ve výraznější míře, v restauračních zařízeních. Já bych tak nějak navrhoval, v kontextu současné situace, jestli by třeba země NATO – a potažmo všechny ostatní demokratické – třeba nemohly přestat do Ruska vyvážet víno úplně. Nakolik to některé prestižní značky může dost zabolet.

Víno nie je len alkohol, je to kultúrny element – nesie v sebe posolstvo o krajine, o ročníku a aj o osobnosti vinára. V krajinách s neprerušenou tradíciou ochutnávate vína rôznych ročníkov a majiteľ vás neraz upozorní, že toto víno napríklad robil ešte dedo, ktorý mal viac rebelantskú povahu a opisuje vám rozdiel v charaktere vína oproti vínu svojho konzervatívnejšieho otca a podobne. Víno skutočne dokáže uchovávať veľa informácií, ale veľkovýroba ho zredukovala len na alkohol, o ktorom ani nevieme, z čoho je vlastne vyrobený.“ Moc fajn rozhovor s Katarínou ze Slobodného vinárstva.

Komentáře používají Disqus