středa 14. prosince 2022

Jacquesson Pinaultův, klučení Bordeaux, vesnická božo, Víno zodpovědně, vaječňáky

Není to tak dlouho, co jsem se zde rozepisoval o vinných nákupech Françoise Pinaulta, a zmiňoval se i o tom, že nově vlastní podíl ve skvělém šampaňském domě Jacquesson z Dizy. To už není pravda, bratři Jean-Hervé a Laurent Chiquet vinařství, které se jim povedlo vyšvihnout mezi šampaňskou špičku, opouštějí a Pinaultův holding Artémis Domaines se nově stává jeho úplným vlastníkem. Dalo se to čekat, jen přišlo nečekaně rychle. „Vtipné“ je že, se stále bavíme hlavně o jménu, značce, a samozřejmě expertíze týmu sklepmistrů a dalších zaměstnanců. Chiquetové i nadále vlastní vinice a budou domu dodávat hrozny. Které z dalších vinařství spadne do spárů soupeřících (nejen) francouzských miliardářů?

Bordeaux, prestižní region plný velkých drahých vín. A pak všech těch ostatních. Vinaři z bordeauxských apelací pochodovali ulicemi města, aby upozornili na svou současnou nejistou finanční situaci a volali po dotacích na vyklučení vinic. Protože se pije stále méně červeného vína. A k tomu se přidala spousta dalších problémů, za všechny masivního zdražení energií a dalších vstupů. Bordeaux je se 108 tisíci hektary největší apelací Francie a mluví se o tom, že vyklučit „by si zasloužilo“ deset tisíc hektarů. Detaily v Decanteru.

Fajn článek (v angličtině) o vesnických Beaujolais. Nadchl jsem se pro vína z tohohle regionu už docela dávno a snažil se je propagovat už 10+ let zpátky i v mainstreamových médiích. Je vlastě zábavné, jak se hlavně na špičková Cru Beaujolais jako Moulin-á-Vent, Morgon či Fleurie vrhla spousta příznivců Pinotu Noir z Burgundska, který začal být neakceptovatelně drahý. Teď už ale letí nahoru docela dramaticky i vyhlášení producenti Beaujolais a článek mluví i tom, jak se výtečná kvalita (a dobrá cena) dnes skrývají v dalších místech pod apelací Beaujolais-Villages (a stylově podobně ve vínech jako španělská Mencía, mám to přesně takhle). Jak tak sleduji vývoj, tak za dalších 5-10 let budeme číst, že nám dost podražilo kvalitní Beaujolais-Villages a dobrý poměr cena/kvalita je v základních Beaujolais :-) V té době bude již běžné Burgundsko stát stejně jako karton skvělého německého ryzlinku a na Grand Cru lahve bude potřeba hypotéka. Totéž bude ovšem platit o lahvích pěstitelského Champagne. Pokud teda nebudou zbytky lidstva žít v tunelech metra po jaderném holokaustu, že jo…

Národní vinařské centrum se připojilo k asociaci Wine in Moderation (WiM), a potvrzuje tak svůj dlouhodobý cíl podporovat střídmou a odpovědnou konzumaci vína a zejména na národní úrovni přispět k udržitelné kultuře vína. Stává se tak národním koordinátorem programu Víno zodpovědně v České republice a bude odpovědné za jeho zahájení, realizaci a koordinaci veškerých dalších aktivit.“ Tak praví část tiskové zprávy. Pokud máte rádi Burgundsko nebo pěstitelské Champagne, tak to máte vyřešený, to se dnes už fakt jinak než zodpovědně a po malých dávkách pít nedá :-)

Pozor na výrobu vaječňáku, varuje plk. Ing. Prudičová z Generálního ředitelství cel! Pokud si pro spotřebu svou a na rozdávání přátel a rodině připravíte pár (desítek…) lahví, nikdo vás popotahovat nebude. Ale jestli jste třeba cukrárna a vaječňák vyrábíte na prodej společně s krabicemi vánočního cukroví v počtem nemalých, případně jste bar či restaurace a prodáváte ho v lahvích sebou, tak se na vás vztahují veškeré ty zábavnosti se spotřební daní, celním skladem a podobně. A je úplně jedno, že nápoj vyrábíte z okolkovaného a běžně zakoupeného alkoholu. Je to stejné, jako kdybyste jen flašku okolkovaného a zdaněného destilátu přelili do několika menších lahviček, celé poněkud scestné. Ale je to tak…

Komentáře používají Disqus