čtvrtek 23. května 2019

Degustace pěstitelských Champagne

Dovozce VinoVinoVino nedávno uspořádal ve Vinografu ochutnávku „Growers? What Else!“, jakýsi úvod do tématu pěstitelských Champagne (často navíc z kategorie s organikou či biodynamikou ve vinicích) s výběrem vín z jejich nabídky. Chutnala se především „základní“ vína jednotlivých producentů, ale to jsou vína hlavní. Pokud takhle nejsou opravdu dobrá, pak investovat do vyšších řad považuji za hazard. A navíc se jmény jako Jérôme Prevost nebo Marie Courtin jsme i jejich nejobvyklejšími víny hodně vysoko :-) I coby pokročilý konzument growers jsem si ochutnávku dost užil a bylo vidět, že jsem v tom rozhodně nebyl sám. Pro některé účastníky šlo o dost objevný zážitek a i následné povídaní u dopíjení lahví si všichni užili.

Laherte Frères Cuvée Ultradition Brut je 60 % Meunier s 30 % Chardonnay a 10 % Pinot Noir, mix asi 75 parcel z Vallée de la Marne a Coteaux Sud d’Epernay. Víno kvasí v tancích a velkých i malých 228l sudech, zraje zhruba půl roku na kalech, částečně malolaktika. Ročník je vždy doplněn zhruba 40 % rezervních vín vyzrávaných ve dřevě. Zde odstřel kalů 6/2017, dozáž uvádějí 6-8 g/l. Pěkná žlutá barva a perlení. Čerstvé, energické, ovocnost do jablka, na úvod se zvláštní „slupka z hrášku“ zelenou linkou která postupně odezněla. Suché, poměrně řízné s výraznou kyselinou, i přes znatelnou dozáž přísnější. Má to ale váhu, dobře se pije, slušný kousek.

Gonet-Médeville Cuvée Tradition 1er Cru Brut je postaveno na je 70 % Chardonnay s 25 % Pinot Noir a 5 % Meunier, hrozny jsou hlavně z Bisseuil, s částí Le Mesnil sur Oger a trochou Mareuil-sur-Aÿ. Část vína kvasí ve dřevě, po zhruba šesti měsících zrání jde směs do lahví, zde tři roky. Šlo o bázi 2014, z 80 %, odstřel 7/2018, dozáž 6 g/l. Lehce tmavší mírně nazlátlá barva. Nazrálejší, ovocnější vůně, otevřenější, teplejší až pečeně jablko. Suché, výraznější, delší, důraznější plnější styl, opět zralé malvice, jablka v županu, širší. Svědčí tomu vyšší teplota a vzduch, pozitivně rustikální, fajn pití.

Chartogne-Taillet Cuvée Sainte Anne Brut je směsí všech tří základních odrůd, byť Meunier je tam jen v minimální míře, z vinic u Merfy. Postaveno na ročníku 2015, druhá polovina rezervy z let 2014 a 2013, něco v sudech, část malolaktika. Odstřel 9/2018, dozáž 6-7 gr/l. Na úvod trochu zvláštní, bylinkové, jemnější, postupně říznější „zelené jablko“ dojem a jasně napovídá kyseliny. Suché, řízné, mladistvé, útlejší ale s dobrou délkou, osvěžující, aperitivní příjemný kousek. Kterému rozhodně prospěje ještě nějaké zrání v lahvi.

Bérêche & Fils Brut Réserve je 35 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir a 35 % Meunier, původ je 35 % Ludes, 30 % Elms, 25 % Mareuil-le-Port a 10 % Trépail. Fermentace spontánní v sudech, zrání na kalech, do lahví s 35 % rezervních vín a tam 2 až 3 roky pod korkem. Odstřel 9/2017, dozáž 7 g/l. Výraznější, lehce divočejší, bohatší projev. Již znatelnější nazrálost, malvice a drobné červené plody. Suché, čisté, s výraznější kyselinou, delší, velmi dobře postavené. Měl jsem z toho ale pocit, že by potřebovalo větší sklo a věnovat tomu více času. Jak tohle víno znám, tak působilo trochu zastřeně.

Gonet-Médeville Blanc de Noir 1er Cru Brut je čistý Pinot Noir z Bisseuil s asi desetinou Ambonnay, částečně fermentace ve dřevě. Základem ročník 2015 s 20 % rezervních vín, odstřel 7/2018 a dozáž 5 g/l. Tmavší, nazlátlé až lehounce naoranžovělé v barvě, s velmi pěkným perlením. Klasické, bohatší, pocitově nazrálejší ve vůni, hlubší ovocnost, pečené malvice, lehce podhoubí, dotyk medu. Suché, plnější širší styl, skvělé kyseliny, strukturované, důraznější, delší se slaností v dochuti. Šťavnatě ovocné, parádní partner k jídlu i na pití samostatně. Tohle mne bavilo velmi, rovnou jsem si koupil láhev a doma si ji užil stejně dobře.

Marie Courtin Cuvée Resonance Extra Brut de Pinot Noir je čistý Pinot Noir z vrchní části parcely u Polisot (Côte des Bar). Fermentováno spontánně a vyzráváno v nerezu, minimální síření, žádná dozáž. Bohužel bázi ani odstřel (ale ten byl trochu starší) neznám. Trochu tmavší, výraznější, krémová, bohatší vůně. Kouřovost, mineralita, vrstevnatost. Naprosto suché, parádní kyseliny, ovoce z podzimního sadu, krémovost, délka, strukturované a zábavné, komplexní, minerální. Nádherné víno, pro mne vítěz večera. Jen tyhle její věci nesmíte pít čerstvě po odstřelu a hned po otevření lahve, potřebují čas a prostor. Nedávno jsem se tu rozplýval nadšením nad jejím Concordance.

Jérôme Prevost – La Closerie Les Béguines Extra Brut je z 96 % Meunier a zbytek tvoří Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, vše jedna vinice v Gueux (viz starší text nebo zápisek k rosé). Víno kvasí spontánně ve větších sudech a tam také, bez aditiv, zraje. Druhotná fermentace v lahvi a následné zrání spíše krátké, nechává jen nějakých 17 měsíců, dozáž 2 g/l. Zde šlo o šarži LC16, tedy z ročníku 2016, který by měl být přístupný rychleji než dva předchozí. A faktem je, že víno je opravdu zajímavé už teď, ale přeci jen bych mu dal ještě čas. Složitější, bohatší, krémovo-ovocná vůně s dobře zakomponovanými dotyky dřeva, minerálka, čerstvost a jemnější elegance, vinné, výborné. Suché, čisté, výrazná kyselina a šťavnatost, pěkně postavené a dobrá délka. Seriózní, složitější víno.

Komentáře používají Disqus