středa 22. prosince 2010

3x bio(dynamické) víno ze Sparu – a s pandou!

nikolaihof_gruner_veltlinerPřed měsícem jsem se tu v článku „Vídeňská potulka – svařák, Plachutta a tak“ zmiňoval, že se mi povedlo ve Spar Gurmet ulovit tři zajímavá vína z Rakouska, všechno bio či biodynamika a od slušných producentů, cenově okolo 10€. Teď už jsou všechna ta vína vypita a mohu vytvořit nějaký ten závěr, zda jsem jásal předčasně a šlo prostě o supermarketovky, nebo lze Rakousku opravdu hodně závidět. A začneme vínem nejdražším (11,29€) a paradoxně i nejslabším. Nikolaihof je poměrně dost prestižní vinařství z obce Mautern ve Wachau (web vinařství, obecně o Wachau jsem tu páchal jeden fotoprůlet), jako jedni z mála v těch místech hospodaří bio a dokonce biodynamicky, s certifikací Demeter. Nelze je přehlédnout, mají v obci všude velké reklamy a sami se považují za nejstarší vinařství v Rakousku (vzhledem k hromadě památek, které mají na pozemcích, to dost možná bude i pravda). Zakoupil jsem jejich Grüner Veltliner 2009, bez v oblasti typického označení kvality (Federspiel, Smaragd,..), ale s pandou – logem World Wide Fund for Nature. Jde o víno podporující místní projekty WWF, z každé prodané lahve jim jde jedno euro. Co najdeme v lahvi po odšroubování uzávěru (v Rakousku už dneska velmi obvyklá věc, hlavně u čerstvých bílých vín) z vysoké štíhlé lahve?

Výrazná temnější zlatavá barva se zeleným odleskem, zralé hrozny a trocha lahvové nazrálosti ve vůni, med, bílý pepř a zemitost. Bohužel zároveň lehce naoxidované (možná vada konkrétní lahve, nevím), což je patrnější ve vůni i chuti při nižší teplotě. Jakmile víno trochu zteplá, tak se uhladí a působí o trochu čistěji a i se lépe pije. Suché, spíše lehčí, medové, hodně kyselin, trochu ovoce, nazrálost, opět lehce naoxidované. Spíše jednoduché a obyčejné. Obzvláště trochu teplejší (14°C) se to pije opravdu dobře a láhev zmizí prakticky sama, ale podruhé bych si ho nekoupil. Za 11€ pořídíte i mnohem lépe.

meinklang_blauburgunder_2008Druhé víno stálo už jen 8.59€ a pochází z biodynamické farmy Meinklang (web) sídlící v Burgenlandu (ovšem nově s vinicí i na kopci Somló), krom vinaření pěstují třeba jablka, chovají skot plemene Angus (takže si mohou vyrábět vlastní biodynamické preparáty), koně, kozy... Biodynamika ve vinici a bezpřídavkové zpracování ve sklepě, tedy spontánní fermentace, žádné dodané enzymy, snad jen troše síry se nevyhnou. Vína zpracovávají v dřevěných sudech či velmi efektně vypadajících betonových vajíčkách (viz web). Ve sklence jsem měl Blauburgunder 2008 (tedy Rulandské modré / Pinot noir), v odpovídající burgundské lahvi s fajn celokorkem. Poměrně hluboká barva, lehce nazrálá. Odrůdová, příjemná vůně. Třešně až lehce kvasící, trochu čokoláda a kořenitost. Středně plné, výrazná kyselina, dobré tělo a struktura, trochu hrubší a ne (ještě?) úplně srovnané, teplejší dojem z alkoholu, ale veskrze příjemné serióznější pití, které se navíc s časem pěkně rozvíjí. Za tyhle peníze dost povedený pinot, s průměrným platem ve Vídni bych ho asi pil dost často :-) Ale i s tím českým, pokud budu mít do Vídně zase cestu, nejspíš láhev či dvě dokoupím a zkusím jejich další produkci.

sepp_moser_zweigeltA nakonec nejlevnější vzorek, 7,99€ a láhev z vinařství Sepp Moser (web). To je další hodně slavné jméno a biovinař, z jeho vinic v Kremstalu pocházejí parádní veltlíny a ryzlinky, ovšem vinaří též v Burgenlandu, u Nesiderského jezera. Budu se mu ale věnovat více později, teď rovnou k vínu ze Sparu. Šlo o burgenlandský (pochází přímo z národního parku Neusiedlersee-Seewinkel) Wild Life Zweigelt 2008, opět podporující projekty WWF. Zelená bordó láhev a šroubový uzávěr. Temně švestková barva a stejně výrazná, tmavá, divočejší aromatika. Kořenitost, kvasné ovoce, trochu rozházené a ne úplně harmonické. V chuti suché a opět hodně výrazné, plnější, fajn tříslo, kyseliny. Znovu takové nesrovnané, mladé, ale veskrze fajn pitelné sympatické víno. Nijak složité dobré červené a název „wild life“ tak nějak evokuje nespoutanost, která v něm je, ale přeci jen mi přišlo více neurovnané než příjemně divoké :-)

Verdikt? Ne, Sparu ve Vídni bych se pro nákup vína nebál :-) A schválně se někdy podívám, jaká vína v podobných cenových relacích seženu v našich marketech, a to nejen vzhledem ke kvalitě obsahu, ale i jménu producentů a demonstrovaného přístupu k přírodě…

Komentáře používají Disqus