čtvrtek 10. února 2022

Ryzlinkáři pijí světle praženou Keňu! Možná…

Sice jsem sliboval, že aktuální kávový koníček budu držet od blogu stranou, a zůstanu se tu věnovat jen vínu, o kterém toho vím přeci jen násobně víc, ale prostě mi to nedá. Kafe totiž vyneslo na světlo zajímavý problém senzorických popisů! Zatímco u především červených vín, a obecně vín školených ve vypálených dubových sudech a těch z až přezrálých hroznů, se leckdy objevují aromata kávy, tak některé zajímavé kávy naopak prodejci popisují jako s tóny červeného vína! Zacyklili jsme se. Ani v jednom z případů samozřejmě nejdou příliš do specifik, káva je prostě káva a červené víno červené víno. I když předpokládám (k tématu obskurních degustačních poznámek už jsem tu něco psal), že někde určitě existují i vinné popisy, které mluví o tónech světle pražených zrnek naturálně zpracované odrůdy Catuai z nadmořské výšky 2300 metrů v Etiopii, někdo takový se vždycky najde. Stejně jako u anaerobního zpracování odrůdy Typica ze Západní Jávy, středně pražené a připravené ve V60 filtru, zase někdo použije přirovnání k Pinot Noir z Aloxe-Corton, tak to prostě je. Aktuálně jsem převzal zajímavou kávu z Etiopie, kterou pražírna popsala slovy „mango, Champagne, limetka“. Úplně jsem se začal těšit na nějaký zajímavý Blanc de Blancs profil, ale bohužel to po prvním experimentu vypadá, že mé ekonomické problémy tato káva neřeší. I nadále bude šetřit na drahé lahve bublinek, to už je můj osud. I vyzkoušeno ze správné sklenice na šampaňské mi to úplně stejný požitek neposkytuje, no… ;-)

Mimochodem kafe a sklo je taky zajímavé téma. Většina prostě kávu pije ze svého oblíbeného hrnku a tím to hasne. Třeba Kruve ale nabízí i degustační sklenky dvou různých tvarů, které mají zdůraznit/potlačit některé projevy a dovolit vám si nápoj užít v ideální podobně. Připomíná vám to něco? :-) Sám jsem opakovaně zkoušel některé své oblíbené kávy z několika různých sklenek a ano, ten efekt je podobný jako o vína, prostě se to na projevu znatelně podepíše. Ale stejně ji piju ze… svého oblíbeného hrnku. Kdo ví, třeba časem. Vlastně mne překvapuje, že vzhledem k současným trendům se sadou kávového degustačního skla ještě nepřišel Riedel. Když už mají i skleničku na Coca-Colu a také jednu ve spolupráci s Nespressem. Úplně živě vidím ty různé tvary dle světlého či středního pražení, na naturální a promyté varianty, odlišné na Keňu a Brazílii… A tu zdrcující cenovku na nich! Která nikomu, kdo v poslední době viděl cenovku na 250g výběrové kávy od prestižní skandinávské pražírny, z okrajových odrůd a ze speciálního zpracování třešní, ani nepřijde ulítlá…

Moc by mne také zajímal průzkum vinných a kávových preferencí stejných osob. Vlastně budu rád, když mi napíšete do komentářů nebo k odkazu na článek na Facebooku či Twitteru, jak to máte. Vím, že leckdo prostě nedává v kávě kyseliny, vůbec nehledá nějaké ovocné projevy, a prostě chce své „jediné správné kávové“ projevy tmavšího pražení. Mnozí další zase naopak nedávají tyhle praženiny a pídí se po své oblíbené šťavnatosti a tónech broskví. Bude průnik mezi milovníky masivně nadubovaných intenzivních červených a espressa z tmavě pražených zrnek a mezi milovníky suchých přísných ryzlinků a filtru ze světle pražené horské Keni? A kde si stojí příznivci přídavku mléka či dokonce cukru? Kdo ví!

Komentáře používají Disqus