středa 17. července 2019

Družstevní Grenache a tasmánský Pinot Noir

Když jsem nedávno vedl ochutnávku Grenache, tak jsem se zmiňoval, že jedny z v současnosti hodně zajímavých kousků s dobrým poměrem ceny a kvality pocházejí ze španělské oblasti Sierra de Gredos. Tam dříve dominovala vinařská družstva (a také po staletí produkce skleněných oken z místního písku), dnes vzhledem k rozrůstajícímu-se Madridu podstatnou část výsadeb nahradila víkendová sídla a výstavba obecně. Ale stále je tam spousta původních vinic, krásných poloh s velmi starými keři odrůdy Garnacha, a nových vinařství, které je dokáží využít. Agrícola de Cadalso je ovšem původní družstvo, které přišlo o většinu vinic a celkově na tom bylo nedobře. Vedení si ovšem všimlo, že jiným se docela daří, a tak vznikla zajímavá spolupráce s lidmi za projektem Comando G. Fernando García a Daniel Gómez Jiménez-Landi měli nelehký úkol pozvednout jak sklepní práce (byť tam se tolik nezměnilo, stále jedou především ve velkých betonových tancích a jen byla lépe pořešena kontrola teploty) tak hlavně vinohradnické a tak nějak zajistit, že sdruženým pěstitelům se zatím vyplatí v práci pokračovat místo aby své pozemky prodali developerům. Na oplátku získali přístup k hromadě skvělých vinic ve vyšších nadmořských výškách, různých věků, odlišných podloží… prostě super zdroj pro experimentování. Já jsem zakoupil a otevřel láhev Garnacha 2015, vlastně vůbec první ročník a víno vzniklé z téhle spolupráce.

Víno fermentovalo a macerovalo čistě v betonu, při zrání nevidělo dřevo. Grenache je to čistá, z různých výše položených vinic. Burgundská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Nijak tmavá rubínová barva. Ve vůni sladší červené ovoce, přezrálé třešně, jahody, zajímavá linka pomerančové kůry. Suché, čisté, solidní kyseliny, teplejší červená ovocnost, slušná délka, dost jednoduchá přímočará stavba. Od Sierra de Gredos očekávám v chuti trochu „hranatější“ kamenitější projev, tohle šlo docela dost do sladší uhlazenější měkčí chuti. Prostě jsem čekal víc a u vína se drobátko nudil, přiznám se. Ale vlastní věci od Comando G mne baví dost a rád se k nim vracím.

Při nedávném nákupu v Marks & Spencer jsem, krom amforového bílého, ulovil i láhev Pure South Tasmania Pinot Noir 2016, vína které pro ně připravuje nám dobře známý Josef Chromy (viz starší zápisek) z vlastních hroznů vinici na jílovitých polohách chladnějšího údolí Tamar. Fermentace v otevřených kádích s menším podílem celých hroznů, částečně školeno v použitých francouzských barrique sudech. Burgundská láhev, šroubový uzávěr. Poměrně světlá červená barva vyvolávající dojem lehkého vína. Čisté, poměrně výrazně voňavé, na úvod mírně „plastově“ funky a svědčí tomu vzduch, následně především svěží červené ovoce, linka kořenitosti a bylinek. V chuti suché, pocitově docela lehkonohé ale váhu (a voltáž, 13.5 %) to má, dobré kyseliny, opět hlavně červené ovoce, přímočařejší, slušná délka a dobrá pitelnost. Za akčních 279 Kč myslím korektní exkurz do Tasmánie, za běžných 400 Kč asi pořídím i komplexnější pití.

Komentáře používají Disqus