pátek 6. září 2013

Lafite za správný odhad, vše Chardonnay a Cabernet, technologický postup výroby vína

lafite_rothschild_1993Na katedře Viticulture and Enology americké UC Davis provádí Dr. Hildegard Heymann zajímavý pokus. Po čtyřletém studiu předhodí studentům naslepo šest lahví s výrazně odlišnou cenou ($5, $10, $25, $50, $100 a $200) a nechá je přiřadit jednotlivé lahve k cenovce. Pokud dáte vše správně, tak dostanete láhev Château Lafite Rothschild. Už to zkouší skoro deset let a Lafite stále v klidu zraje. Absolventi asi nejprestižnější americké vinařské školy a nic. Netvrdím, že je to nějak férový test, ale určitě zajímavě ukazuje, že korelace ceny a kvality (a navíc toho, co každý jako kvalitu vnímá) je dost složitý problém. Přiznávám, že bych si to chtěl zkusit :-) Plán na domácí degustaci!

Jeden z mých oblíbených vínopsavců, Matt Kramer, uveřejnil na Winespectatoru fajn článek o „lepším vinném světě“. Stojí za přečtení celý, ale pobavil bod, že všechna vína by byla označena jako Chardonnay nebo Cabernet Sauvignon. Proč? Inu umožnilo by to mnoha lidem, těm co vždy sahají po známé odrůdě, konečně ochutnat všechny ty další úžasné věci, kterých je svět vína plný. Sémillony a Garganegy či dokonce Trousseau. Vy, čtenáři vinných blogů, jste jiní. Objevujete, zkoušíte, zkoumáte. Ale běžný zákazník má rád své jistoty :-)

vyroba_bileNedávno mne pobavil sloganKaždý vinař Čipera, sladí cukrem Lipera“ u nabídky cukru krystal. Tentokrát prodejce vinařských potřeb uveřejnil báječný Technologický postup výroby vína (PDF) pro rok 2013, bezva studijní záležitost. Není v tom nic neobvyklého, většina prostředků je na přírodní bázi a žádná syntetika. Ale krásně to ilustruje, jak dnes vína vznikají (a proč mne více baví ta, která se bez podobných triků obejdou), tohle skutečně není žádný „postup u chemiků“, ale věci používané i běžnými menšími vinaři a díky kterým je současná produkce na vyšší úrovni (pro normálního konzumenta určitě) než před lety. Každý vám poví, jak vlastně vše přichází z vinice, ale… někdy je hroznům do výsledného projevu hodně pomoženo :-) Níže několik mých oblíbenců…

SIHA - GUMMI ARABICUM - Mikrofiltrovaná 100% prášková arabská guma pro stabilizaci vín. Zlepšuje pocit v ústech a harmonizuje víno s vysokým obsahem kyselin a alkoholu.

OAKVIN CHIPS - Barrique dubové chipsy jsou základním řešením z produktů konvekčního vypalování dubu. Chipsy jsou doporučeny pro zrání vín. Snadné dávkování a rychlost účinku je patrné za několik týdnů. Elagin-tříslovin produktu přispívá schématu vín, zlepšuje jejich strukturu a komplexnost, zatímco uvolnění polysacharidů vytváří příjemný pocit sladkosti.

OAKVIN CHIPS POWDER - Barrique dubový prášek. Jedná se o velmi účinnou ochranu proti oxidaci a to díky vysokému obsahu pozitivních tříslovin a elegických taninů z francouzského dubu. Elagické taniny vyvazují kyslík a proto mošt neoxiduje. Potlačuje vegetativní drsné aroma. Poskytuje stabilní ovocnost pro mošt a víno.

SIHAZYM FINE - Granulovaný enzym pro zlepšení filtrace vína vyrobeného z nahnilých hroznů. Cíleně podporuje odbourávání látek brzdících filtraci jako jsou glukany a další polysacharidové komplexy

Kvasinky SIHAFERM FRIO - Aroma z kvašení zastudena, intenzivní ovocné estery („ledový bonbon“)
Kvasinky SIHA WHITEAROME - Podporuje tvorbu ovocného aroma žlutý meloun, banán (vhodné podpořit střední dávkou živných solí)
Kvasinky UVAFERM CEG - Aroma vzniklá kvašením potlačí typickou petrolejovou vůni Ryzlinku, vyvážená ovocná aroma, ananas, broskev
Kvasinky SIHA Aktivhefe 8 - Aroma tmavého ovoce, jako např. ostružiny, rybíz, třešně, klasický „typ Pinot“

SIHA - KALIUM-BI-CARBONAT - Uhličitan draselný k odkyselení moštu a vína. Používá se k jednoduchému odkyselení, tedy k odstranění kyseliny vinné. Výhodou je možnost přidat přípravek do již filtrovaného vína.

Komentáře používají Disqus