pátek 24. dubna 2009

Civilizace v reálném čase

Blogy o jídle a pití mají hezkou schopnost vyvolávat debaty o ekologii, životním stylu a vůbec směřování naší civilizace. Tuňáci a lahve létající po celém světě prostě jsou poněkud zvěrstvo a všichni to víme. Včera jsem narazil na hodně zajímavý web. Na jednom místě souhrnně zobrazuje údaje sesbírané z mnoha důvěryhodných organizací (a snad je kopíruje správně, protože jsem to neověřoval), které dohromady vytvářejí nehezký obraz současného světa. Je to jen pár čísel u položek jako „čistý přírůstek populace“, „vládní výdaje na zbrojení celosvětově“, „ztráta zalesněné plochy tento rok“, „počet vyhynulých druhů tento rok“ či „počet lidí bez přístupu k pitné vodě“, ale na rozdíl od běžných médií, kde se tato čísla též pravidelně objevují, je zobrazuje novým, a jak říkají „přemýšlení provokujícím“, způsobem. Ta čísla tam totiž běží v reálném čase, přímo před vámi se z průměru počítají přírůstky lidí na planetě, smrti hladem a rozšiřování pouští. Podívejte se a pár minut vývoj sledujte. A když nebudete mít dost, zaskočte na www.stopthehunger.com, kde zase běží jen čísla o světové produkci potravin, úmrtí hlady a tunách vyplýtvaného jídla. Další nehezký pohled.

Vlastně jsem měl původně v úmyslu sem napsat nějaké další krátké poznámky ze dní minulých, ale vůbec se mi to k tomu úvodu nehodí. Doufám, že jsem vám nepokazil pátek a přeji příjemný víkend. „Pražáky“ a vůbec všechny, které to zajímá, pak odkazuji na kalendář degustací. Tenhle víkend je WineFest na Mělníku, Karlštejnský jarmark a košt ve Strašnicích. Ve všech případech spíše vína lokální, odnikud to sem neletělo, neplulo lodí ani necestovalo přes půl Evropy kamionem. I když korky a lahve dost možná ano. A taky kupa dalších akcí na Moravě. Příští týden začíná veletrh Víno & Destiláty, Alsaské dny v Praze a vůbec toho bude nějak hodně. Na veletrh spíš nepůjdu, možná si ale odskočím do Strašnic (tam to teď nějak vinně žije) na „Tržiště vína v Zahradní restauraci“, takovou lokální kopii degustační galerie Pálava v Mikulově. Je toho tolik!

Pár odkazů pokud máte náladu na starší „eko“ zápisky: Být či nebýt bio brokolicí… | Emisní povolenky na víno? | Silvestrovské suši menu a problém čerstvých ryb | Jak jsem jedl bagetu | Průvodce "Éčky" v potravinách

Komentáře používají Disqus